Zamiast "BrzydUli", "Niani" i innych podobnych podrób, TVN powinien zrobić polską wersję serialu "Przyjaciele". Może to będzie takie same dno jak wyżej wymienione seriale ale przynajmniej oglądalność by podskoczyła bo sam jako wielki fan serialu "Friends" oglądałbym polską wersję z ciekawością... książkę na podstawie serialu już zrobili więc dlaczego nie remake? :P
Nie sądzę, aby coś takiego powstało w Polsce. A nawet jakby jakimś cudem nakręcili to humor byłby napewno naciągany w stylu Niani.
Dla mnie Polską mini wersją Friends są Lokatorzy. Może to nie to samo, ale kilka podobieństw by się znalazło.
Ich się nie da niczym zastąpić... bo ideał jest tylko jeden!
Miejmy nadzieję, że ani TVNowi ani innej telewizji nie przyjdzie do głowy wyprodukować polskiej wersji Przyjaciół. To byłaby tragedia! Amerykańska kultura jest jednak NIECO inna od naszej. Wyobrażacie sobie polskiego Joey'ego? hahaha
"Wyobrażacie sobie polskiego Joey'ego?" spadłam z krzesła :D:D:D
Nie wypowiadam się na temat tego pomysłu, ale jestem ciekawa, kto znalazłby się w obsadzie tego polskiego serialu.:P
To po prostu nie mogłoby być zdatne do oglądania. Kiedyś chyba nawey chcieli zrobić polską wersję, ale jakoś się odwidziało, i dobrze moim zdaniem.
Magda M. była ponoć polską wersją Ally M... więc można sobie wyobrazić co by wyszło z Przyjaciół
p.s. przepraszam bardzo ale Niania na tle polskich sitcomów, a nawet wszystkich seriali wypada bardzo dobrze.
Przyjaciele są dużo, dużo większym wyzwaniem niż taka Niania czy Brzydula.
Oryginał jest tylko jeden...
myśle,że była by to jedna wielka kompromitacja-lepiej niech się za to nie biorą.
BrzydUla jest ok. Reszta z wymienionych to rzeczywiście pomyłka...
Jeśli chodzi o idealną polską obsadę to wolałbym utalentowanych młodych (koniecznie nieznanych) aktorów. Czyli ogromna praca dla reżysera podczas castingów...
A jeśli chodzi o znanych aktorów to ja bym to widział następująco:
Rachel Green - Anna Dereszowska
Monica Geller - Magda Różczka
Phoebe Buffay - Joanna Liszowska
Joey Tribbiani - Borys Szyc
Chandler Bing - Maciek Stuhr
Ross Geller - Cezary Pazura
Nie no ta męska nie pasuje mi jakoś szczególnie Pazura.
Ja bym zaproponował Michała Leśienia i Macieja Kowalewskiego obaj dali już sobie radę w podobnym serialu. Leśien nawet by mógł zagrać Polskiego Joey. Nie wiem może jeszcze Adamczyk,Karolak,Socha,Borys.
Ale faktycznie jeśli miałby powstać taki serial lub o podobnej formule to zgadzam się że to powinni być aktorzy nieznani.
Zastanawiałem się jeszcze jakie polskie imiona i nazwiska mogliby mieć główni bohaterowie...
Rachel Green - Renia Grabowska
Monica Geller - Monika Galar ;)
Ross Geller - Robert Galar
Phoebe Buffay - Fela Bukowska
Joey Tribbiani - Józek Tribbiani (z pochodzenia był Włochem więc wolę nie zmieniać mu nazwiska)
Chandler Bing - Czesiek Binkowski
Macie swoje propozycje?
wybacz ale nie moge patrzec na twojego posta ;/
Zabije kazdego kto zrobi polska wersje tego (genialnego) serialu
wybacz ale napisałem, że to byłoby takie same dno jak reszta seriali tvn'u ale tak czy siak oglądałbym dla samego porównania.
ja bym nawet nie wlaczyl tego gówna zeby nie stracic przytomnosci
natomiast do siedziby TVN wyslalbym zamachowcow z hamasu
aha co to tego ze ma zagrac Liszowska (ktos tak napisal) to sorry ale chba babcię Phoebe xD Bo nie dosc ze jest brzydka to jeszcze za stara Zreszta cala obsada ktora podaliscie jest zalosna i za stara
Wiem ze mocne ale taka jest prawda
To ze by sobie poradzil to co z tego skoro nie pasuje do roli Chandlera ani troche
POza tym Szyc jest za stary, Perry jak zaczynal grac Chandlera to mial cos 25 lat
W ogole nie wiem po co o tym mowimy, na sama mysl ze moznaby bylo nakrecic Polska chałe na podstawie tego arcydziela chce mi sie rzygac
Mała poprawka. Rossa bym jednak odmłodził. Proponuję Rafała Cieszyńskiego. Świetny w Oficerze, dobry w Fali Zbrodni. Myślę, że i z tą rolą by sobie poradził.
Moim zdaniem wszyscy aktorzy powinni być nowi i nieznani, aczkolwiek dobrzy, do czego przydałby się casting stulecia ;) a wszyscy ci aktorzy, których wymieniliście powinni grać gościnnie. Np:
Janice - Agnieszka Dygant (ta laska Chandlera, do której często wracał)
Gary - Maciek Stuhr (Chłopak Phoebie, ten policjant z silnym nowojorskim akcentem)
etc.
Przecież ten Gary to taki trochę niepełnosprytny był :) Dlatego Maciek Stuhr tutaj najmniej pasuje... On jest wykapanym Chandlerem. Swoją drogą trudno mi sobie wyobrazić innego polskiego aktora w roli Chandlera M. Binga ;)
Stuhr nie jest śmieszny a Chandler, przynajmniej dla mnie, był najśmieszniejszym Przyjacielem :)
A widziałeś Stuhra w kabarecie? Chandler to ironiczny, sarkastyczny żartowniś - ale moim zdaniem nie zawsze najśmieszniejszy. Sytuacyjnie każdy z nich był na swój sposób śmieszny. Żarty Chandlera były czasem wymuszone, ale czasem trafione w 10 i rozbrajające. I uważam, że jedynie kabareciarz mógłby udźwignąć taką rolę - czyli "joke, joke, joke" :)
Cytat z recenzji "Kto śmiałby się z dowcipów Chandlera, gdyby nie grał go Matthew Perry? Kto trzymałby kciuki za związek Rachel i Rossa, gdyby nie Jennifer Aniston i David Schwimmer? Kto denerwowałby się wraz z Moniką na jej rodziców, gdyby nie Courteney Cox? Kto z uwielbieniem wsłuchiwałby się w "Śmierdzącego kota" Phoebe, gdyby nie Lisa Kudrow? I kto mimowolnie uśmiechałby się na każde "How you doin?'" Joeya, gdyby nie Matt LeBlanc? Te postacie zaistniały dzięki tym ludziom." To chyba mówi wszystko.
TAK! TAK! TAK !
ale gdybym na siłę miała obsade wymyślic, to bym jako Phoebe dała Olgę Borys. To moj jedyny pomysł ;P
W ogóle nie wyobrażam sobie żeby 'Przyjaciół' grali inni 'przyjaciele'
Inny Joey albo Chandler binG ? Boże, nie!
chyba bym tego nie chciala ogladnac! Phoebe i Liszowska? a co do Stuhra bardzo go lubie ale wrecz nie chcialabym zeby probowal zagrac Chandlera.. Matthew Perry jest o niebo zabawniejszy.. ;))
"książkę na podstawie serialu już zrobili"
Hej. Gdzie są na ten temat jakieś informacje? Jaki ma tytuł? Jest polskie tłumaczenie? Ciekawe czy są jakieś książki które posiadają ducha/klimat Friendsów...
W tym rzecz, że jest to książka polskiej autorki Marty Madery:
http://ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=34955
Ja bym wolała, żeby nie robili polskich Przyjaciół... Wydaje mi się, że byłaby to okropna porażka, nie wyszłoby im to!!
No wiadomo, że byłaby to porażka ale założę się, że wszyscy fani Przyjaciół oglądali by polską wersję dla samego porównania. Ja bym oglądał z ciekawością, a potem na filmwebie wytykał wszystkie błędy ;)
I do tego w amerykańskich serialach w nie których odcinkach dużą rolę odgrywa muzyka, a w naszych rodzimych produkcjach nie jest to popularne.
ja tam nie lubie jak nasi "spolszczaja" jakiekolwiek programy czy seriale :/ mogliby sami cos wymyslic a nie tylko kopiuja. widac ze nasi producenci i rezyserzy nie maja wyobrazni tylko czekaja na gotowe zeby wstawic swoich aktorow
Nawet nie chce myśleć jaki pasztet by z tego rewelacyjnego serialu zrobili Polacy;)
Ja bym bardzo chciał żeby nakręcili jeszcze jeden sezon ( chociaż z drugiej strony mogą już być na to za starzy) ale ze 3 specjalne odcinki to muszą nakręcić!!!! W styczniu 2009 Jennifer Aniston na pytanie co z powrotem przyjaciół odpowiedziała - "Maybe" wiec może sie doczekamy;)
A ja tam rzygam tymi Nianiami i brzydulami polacy to nic sami nie potrafią wymyślić tylko zrzynają od wszystkich.
Polska wersja tego serialu to bardzo zły pomysł, ponieważ byłaby to zapewne marna produkcja i popsuła by tylko apetyt ludziom którzy obejrzeli ten serial i ludziom którzy chcieliby obejrzeć.
To książka się jakaś pojawiła?? Możesz napisać jakiego autora? i o jakim
tytule?
Może mówiąc, że książka jest na podstawie książki trochę przesadziłem ale ma ona naprawdę wiele wspólnego z serialem.
http://ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=34955
Serial zacząl się od 1994r. i trwal przez 10 lat , jest kultowy , nawet Polacy są tego świadomi i raczej się za to nie wezmą , skoro mieli tyle czasu na to i zdążyli przerobic wspomniane przez Was 'Nianie ' i 'Brzydule'.
Jednym z trafjniejszych wyborów ( jak juz ) byla Olga Borys i Rafal Cieszyński ale i oni jakoś nie szczególnie pasują, reszta wedlug mnie to tragedia , mimo , ze niektórzy dobrzy aktorzy.
Lepiej nie probować zreszta wyobrażacie sobie ile kosztowałaby licencja?
TVN z polsatem i tvp razem wziete pewnie nie dałyby rady zapłacić :)
Olga Borys i Maciej Stuhr to dobre propozycje Cieszyński bardziej na Joeya
a Socha-Rachel :)
Moim zdaniem, jest to dobra koncepcja i polska wersja ' Przyjaciół' mogła by powstać, i z pewnością byłaby mile widziana wśród widzów, ale z doświadczenia wiem, że nasze polskie wersje jakichkolwiek seriali zagranicznych to dno. Nielicząc oczywiście kilku wyjątków jak np. Camera Cafe, jednakże wiem, że 'Przyjaciół' nikt niezdołałby stworzyć w tak genialnej, pięknej sceneri jak orginał. Nie ma drugiego takiego Joey'a ani drugiej tak samo pięknej i ekstrawaganckiej Phoebe, więc o czym my mówimy, acz kolwiek,gdyby stworzyć, wersje 'Przyjaciół', ale w nie tak dosłownej i przekalkowanej wręcz wersji, lecz nieco zmodyfikowaną przez naszych scenarzystów, kto wie, czy nie wyszło by z tego coś fajnego. Tak swoją drogą, jestem ciekawa, kto z polskich aktorów, mógłby zagrać role bohaterów tego kultowego serialu, i ciekawa również jestem, czy w innych krajach, stworzone zostały ich własne wersje, czy tylko lektorów, bądź z dubbingiem, a i czy Polska wersja dubbingowa, kiedykolwiek była emitowana na jakiejkolwiek stacji telewizyjnej w Polsce?
Dubbing był na Canal+. Jest tragiczny, ale można to zobaczyć jako ciekawostkę. A dubbing chyba hiszpański był na końcu jednego z odcinków ;)
-Ola Joey!
-Hej Amigo!
Jak juz wczesniej napisano- przyjaciol stworzyli aktorzy- genialni z reszta! Nie dałoby się ich zastąpić nawet najlepszymi polskimi aktorami. Poza tym 'Przyjaciele' nie są jakims tam serialem. To było 10 serii w ktorych nie bylo czegos takiego jak nieudany odcinek. Kazdy byl wyjatkowy. A to za sprawa niesamowitej ekipy ktora dbala o kazdy najmniejszy szczegol i godzinami wymyslala zarty. Oni byli wobec siebie bardzo krytyczni. Widzialam material zza kulis, gdzie jedna kwestie zmieniali tysiac razy bo nie byla wystarczajaco zabawna. Amerykanski humor jest tez zupelnie inny od polskiego. U nas ludzie smieja sie z 'kiepskich' a tam by to nie przeszlo.. Poza tym goscinnie wystepowalo tam wiele naprawde wielkich gwiazd jak Johnny DeVito, Bruce Willis, Brad Pitt, Reese Witherspoon etc. A kto u nas mógłby byc tymi gwiazdami? Stary Jerzy Stuhr, otyły Olaf Lubaszenko? Naprawde nie wiem.. I nie wiem czy odwazylabym sie ogladnac odcinek polskich przyjaciol, bo jestem tak zakochana w amerykanskich, ze raczej bbylabym zazenowana polskim odpowiednikiem..
Szczerze mogłabym obejrzeć polską wersję, ale wiem, że nie dorównywałyby oryginałowi.Jakbym miała dawać im imiona to dałabym takie:
Rachel Greene- Maja Małkowska
Monica Geller- Monika Galer
Phoebe Buffe- Natalia Bukowska
Joey Tribbiani- Michał Triviani
Chandler Bing- Filip Krok (To ma być dziwne nazwisko)
Ross Geller- Piotr Galer
Co sądzicie? :)