Zamiast "BrzydUli", "Niani" i innych podobnych podrób, TVN powinien zrobić polską wersję serialu "Przyjaciele". Może to będzie takie same dno jak wyżej wymienione seriale ale przynajmniej oglądalność by podskoczyła bo sam jako wielki fan serialu "Friends" oglądałbym polską wersję z ciekawością... książkę na podstawie serialu już zrobili więc dlaczego nie remake? :P
dlaczego Maja? wogole do niej nie pasuje.. michal triviani? wloch czy polak? krok tez mi sie srednio podoba.. poza tym phoebe zasluguje na jakies wymyslne imie.. ;]
Witam, od dyskusji mija prawie rok. Polska wersja tego wspaniałego sitcomu ma jednak powstać, słyszałem lub gdzieś czytałem że TVN jako pierwsza na świecie telewizja kupiła prawa do tego serialu. Chętnie bym zobaczył polską wersję. Co do aktorów to stawiałbym na nieznanych, młodych aktorów, tak jak było w przypadku oryginału.
Najtrudniejsze postaci to Pheobe ( jeżeli ze znanych aktorów to stawiałbym na Małgorzatę Sochę ) oraz Joey ( stawiałbym na Michał Lesień ), lecz być może gdzieś tam w Polsce znajdą się tacy ludzie, którzy zagrają to tak jak powinni. Jeżeli chodzi o imię dla polskiej Fibi, to bym stawiał na Madi lub Febe ( dubbingowa wersja) :P
To jest raczej plotka. Taka informacja pojawiała się na Wikipedii, ale została zdementowana:
"Czy rzeczywiście powstaje taki serial? - to pytanie zadałam szefowej Zespołu PR Grupy TVN Joannie Górskiej, która odpowiedziała:
Informacja w Wikipedii nie jest prawdziwa.
Dodała, że prawa do ''Przyjaciół'' posiada Warner i nie ma zgody ze strony tej firmy na adaptację, więc taki serial nie może powstać w Polsce.
Tekst na temat polskiej wersji już zniknął z Wikipedii."
http://www.popcorner.pl/popcorner/1,81588,8074257,Przyjaciele_po_polsku__.html
Wydaje mi się, że gdyby tak było to nikt by się z tym nie krył. Stałoby się jedną z ważniejszych informacji, szczególnie w "kolorowych pismach". Po za tym TVN bębniłby o tym dla dobra promocji serialu. WB gdyby nawet udostępniło format to zażądaliby dużej ceny ... itd ... tylko kto wpadł na taki pomysł żeby puszczać takie ploty?
Dobrze że nie robią.
A mi wyszła taka obsada w przypadku Rachell , Rossa i Chandlera nie mogłem do końca się zdecydować i zrobiłem też obsadę z głównych aktorów "Teraz albo nigdy"
Rachel Green - Marta Żmuda-Trzebitowska / Anna Przybylska
Monica Geller - Anna Dereszowska
Phoebe Buffay - Olga Borys
Joey Tribbiani - Borys Szyc
Chandler Bing - Maciek Stuhr / Paweł Wilczak / Cezary Pazura
Ross Geller - Bartek Kasprzykowski / Maciek Stuhr / Paweł Wilczak
W Maćku pasują (żarty) w Pawle pasuję mi taka niezaradność i pechowiec i trochę podobieńśtwo a w Cezarym też żarty
W Bartku po prostu tak jakoś w Maćku zdaję mi się że mógłby dobrze robić mimikę Rossa a w Pawle ta taka grzeczność z serialu "Faceci do wzięcia"
---------------------------------------------------------------------
Lub przyjaciele z obsadą "Teraz albo nigdy". Jakoś mi fajnie pasowało
Rachel Green - Marta Żmuda-Trzebiatowska
Monica Geller - Katarzyna Maciąg
Phoebe Buffay - Agata Buzek
Joey Tribbiani - Jan Wieczorkowski / Mateusz Damięcki
Chandler Bing - Rafał Królikowski
Ross Geller - Bartek Kasprzykowski
W sumie ciekawie by było stworzyć na wzór "Friends" polską wersję o Krakowianach, Warszawiakach czy też Wrocławiakach, ale nie chciałbym żeby to była identyczna kopia, coś nowego, nowe gagi, żarty. Niezmienna by pozostała tylko: liczba głównych bohaterów . Bohaterowie tego serialu mieli by inną przeszłość, przygodny niż bohaterowie z pierwowzoru. Sceneria, historie oczywiście inne.
Według mnie sukces tkwi w wykonaniu tego. W Polsce ten gatunek jest nie doceniony, sitcomy leżą i kwiczą. Żeby stworzyć coś naprawdę na wysokim poziomie trzeba włożyć w to wiele pracy, sama scenografia to nie byle jaki wysiłek. Trzeba stworzyć złudzenie realnej, lekkiej historii, którą ludzie pokochają, w przypadku Przyjaciół, ludzie chcieli i wierzyli ze naprawdę ta 6 się przyjaźni. 10 wspólnych lat na planie zbudowało wspaniałą więź między członkami ekipy, aktorami. To jest ten sukces...