PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=101037}

Queer as Folk

2000 - 2005
7,9 6,9 tys. ocen
7,9 10 1 6863
8,5 4 krytyków
Queer as Folk
powrót do forum serialu Queer as Folk

Mozliwe spojlery aczkolwiek postaram sie trzymac jezyk na uwiezi;);)
Wiem ze ten temat juz zostal poruszony wczesniej ale jako ze serial ten wlanie zostal uznany wedlog mnie jako najlepszy w historii seriali pragne sie podzielic moimi odczuciami i wierze ze znajada sie osoby podobnie jak ja ktore nie moga pociagnac dnia bez obejrzenia chocby odcinka!!
Od razu kupilam sobie cala serie na dvd wiec bedzie juz mi towazyszyla do konca zycia.

Jako 30 - letnia kobitka oczywiscie nie moglam "przejsc" obojetnie obok historii B & J. Sceny pomiedzy tymi dwoma facetami sa magiczne i bardzo, bardzo podniecajace. Nic juz (jak dla mnie) ich nie przebije.
Zadne tam GG czy 90210 czy nawet inny serial o tej samej tematyce "Hollyoaks" . Tak sie zastanawialam dlaczego ten serial tak mna potrzasnal???
Chyba ze wzgledu na odwazne sceny erotyczne pomiedzy glownymi bohaterami plus idealnie dobrana fantastycznie do kazdej sceny muzyka. Bo w koncu jakby nie bylo kobitki przwaznie lubia patrzyc na facetow w akcji a tu mamy boskiego i seksownego faceta do kwadratu prawda?!!!:)
Najbardziej podoba mi sie to ze Mr Kinney to totalny skur**wiel powoli topiacy z odcinka na odcinek swoja powloke ochronna. Nie wiedziec czemu ale Gale jako hetero w zaden sposob mnie nie interesuje, w zadnym serialu grajac z kobietami.
Chemia pomedzy B & J od ich pierwszego spotkania jest wrecz powalajaca. A ogladac "ewolucje/rewolucje" uczuciowa Briana to czysta przyjemnosc.
Jak juz wspomnialam jedna z glownych rol odgrywa tu doskonale dobrana do sytuacji sciezka dziwiekowa np. Podczas pierwszej sceny w apartamencie Brian'a podczas pierwszego pocalunu leci utwor Full Frontal "You Think You're a Man" z tekstem
"Turn around, stand up like a man and look me in the eye. Turn around, take one final look at what you've left behind. Then walk away from the GREATEST LOVER you have ever known. Yes walk away..." - nie mogli lepiej trafic z tekstem.
Tak wiec mam nadzieje ze ktos podobnie jak ja oglada to namietnie. Plus jak juz w jakims temacie ponizej napisalam moja najwieksza fantazja jest spedzic z nimi noc tzn. moglabym ich ogladac i robic im zdiecia...serdecznie pozdrawiam **Aska**

ocenił(a) serial na 9
myszowatek81

Mi pozostaje tylko jedno: Kocham Cię za to, co napisałaś :)

ocenił(a) serial na 9
loveriseagainst

A bardzo dziękować:):):)

ocenił(a) serial na 9
myszowatek81

Serial bez wątpienia był przełomem. Mnie kupił już po pierwszym odcinku.

ocenił(a) serial na 9
MsIks

Na poczatku siegnelam po UK wersje ktora mnie zaciekawila tematem. Potem przezucilam sie na US i tak juz zostalo. Ja sie zakochalam juz po pierwszej scenie B & J w apartamencie.Jak dla mnie byl to przelom poniewaz Justin tak sie spodobal Brian'owi ze ten rozbierajac sie i rozkladajac rece dal mu do zrozumnienia ze pozwala mu zrobic ze soba WSZYSTKO...gdzie raczej z innymi tak nie robil i tu mnie sieklo:):):) pozdro

myszowatek81

Twoja recenzja mnie zachęciła do obejrzenia serialu :)
A tak poza tym, która wersja ciekawsza? UK czy US?

ocenił(a) serial na 9
ntx

Tylko i wylacznie US...bez porownania...w amerykanskiej wersji gra bog - bogow boski Briann Kinney;);) w UK wersji aktorzy mnie "odrzucaja" swoim wygladem oraz zachowaniem (ktore oczywiscie "narzuci" im scenariusz i pomimo ze pierwszy sezon tu i tu jest identyczny porownujac je razem mozna zauwazyc ogromne roznice na plus US!!!! Wlacz sobie pierwsze dwa episody i porownaj...mam nadzieje ze zostaniesz na cale 5 sezonow z Queer as Folk US:) pozdrawiam serdecznie

ocenił(a) serial na 10
myszowatek81

Świetnie napisane :D dzięki Tobie zacząłem oglądać "Queer as Folk" od początku :D Jak ja uwielbiam ten serial !!!!!!!!! :D

ocenił(a) serial na 9
davis2008

To fantastcznie!!!...Ja wlasnie skonczylam cala serie - po raz enty:):):)

ocenił(a) serial na 10
myszowatek81

Ja w tej chwili drugi sezon zaczynam :D Boski serial :D

ocenił(a) serial na 9
davis2008

Daj znać jak skończysz!! Miłego ogladania:):)

myszowatek81

Zgadzam się z wieloma aspektami Twojej recenzji. Kiedyś trafiłam na urywki serialu na YT i po jakimś czasie odnalazłam go tutaj na filmwebie - a to właśnie te urywki zachęciły mnie do oglądania. Już zabierając się za niego wiedziałam, że się zakocham. Nie myliłam się - wystarczył jeden odcinek, żeby się przekonać, że to właśnie 'to". Oczywiście obejrzałam całość migiem płacząc i śmiejąc się na zmianę. To niesamowite jak wielkie emocje może wywołać w człowieku zwykła telewizyjna produkcja ( poprawka: niezwykła). :) Właśnie zabieram się za całość od początku. Poszukuję godnego następcy, czegoś co w równym stopniu mnie porwie (i uzależni :p), ale czy znajdę?
Dodam jeszcze, że uwielbiam Briana, pod każdym względem - on stworzył ten serial. :D
Aha, a produkcja brytyjska się moim zdaniem nie umywa do amerykańskiej (zero magnetyzmu w postaciach).

ocenił(a) serial na 9
nastka_3

Dokladnie wersja UK jest nieprzyciagajaca uwagi. Ja wlasciwie trafilam na QaF (B&J) rowniez przez YT...na poczatku zaczelam ogladac inne streszczenia w tejze tematyce np: bardzo fajny zwiazek pomiedzy Luck & Noah z serialu ktorego absolutnie nie mam zamiaru ogladac (As the World Turns) jest tego bardzooo duzo, odcinek po odcinku i tylko o nich...ponoc wlasnie ich pierwszy pocalunek byl pierwszym w amerykanskiej telewizji dziennej...polecam...jest o wiele bardziej lajtowy i mniej burzliwy ale fajnie sie oglada chlopakow bo z czasem naprawde tworza wspanialy zwiazek...to tyle na teraz...pozdrawiam:) Asia

myszowatek81

W sieci full jest wycinków z takich seriali (w całości pewnie niedostępnych). Rzuciłam okiem na wspomnianą przez Ciebie produkcję i powiem szczerze, że spasuję. Ilość odcinków przeraża, a ocena nie zachwyca. Pewnie ciężko by było znaleźć coś na miarę QaF... Mimo wszystko będę buszować dalej i w razie czego nie omieszkam wspomnieć. :)

ocenił(a) serial na 9
nastka_3

Moze serial Brothers & Sisters tez jest gay watek???? Tak tylko podpowiadam:) Sama bym z checia zobaczyla jakis serial na miare QaF ale patrzaca po forach nikt nic nie wspomina oprocz The L Word...ale to o paniach:):) pozdrawiam

myszowatek81

Wątek gejowski jest także w Six Feet Under - serial ogólnie zasługuje na uwagę. :) Brothers & Sisters ma przeciętną średnią na imdb (6,5). Wątek Lindsay i Melanie wcale by mnie nie interesował, gdyby nie był powiązany z Brianem i innymi Panami z serialu. :> Dlatego za The L Word na razie się nie zabieram. Wiem, wybredna jestem..., ale dziękuję za rekomendacje. :>

ocenił(a) serial na 9
nastka_3

Tak sobie serfuje po YT i znalazlam serial w ktorym graja pare dwaj swietni faceci...wlasnie zaliczylam ich zwiazek jako drugi (po B&J) najgoretszy w serialach...na nieszczescie wszedzie go pokasowali i mozna tylko poogladac jakies krótkie filmiki i zdiecia...kurde dawno nie widzialam tak seksownej pary...jakby co to wylukaj Deniz & Roman (Alles Was Zahlt) daj znac jak wrazenia..bo ja chce wiecej ale nie ma ja!!!:) pozdro

myszowatek81

Za dużo scen nie udało mi się znaleźć (głównie z podkładami muzycznymi, a takie mnie średnio satysfakcjonują :p). Od siebie polecić mogę jeszcze Christian & Olivier - też z jakiegoś niemieckiego serialu (okazałoby się pewnie, że liczącego z 1000 odc. :>), być może kojarzysz.

ocenił(a) serial na 10
myszowatek81

Cóż, pozostaje mi podpisać się pod wszystkim , co napisałaś. :) Jednym tchem połknęłam wszystkie pięć sezonów kilka lat temu i wciąż do niego wracam. Z wszystkich powodów, które wymieniłaś (i wielu innych). Zwłaszcza z powodu muzyki, bo jestem bardzo wyczulona na muzykę dobieraną do scen w filmach, serialach, reklamach itd. Wiele piosenek z QAF do dziś mam w odtwarzaczu, a remix "Proud" Heather Small z finałowej sceny przez długi czas był moim dzwonkiem. :)
Też uważam QAF za najlepszy serial wszechczasów, był perfekcyjnie zrobiony pod każdym względem. Te 5 sezonów pięknie pokazało historie grupy przyjaciół, otworzyło i zamknęło je w odpowiednich momentach. I czasem szkoda mi, że serial nie zyskał większego rozgłosu i uznania z uwagi na swoją "kontrowersyjność". Niskie miejsce w rankingu FW też mnie trochę irytuje. Zastanawiam się, ile osób oceniło ten serial na 1 lub 2 tylko dlatego, że jest o gejach i lesbijkach, a nie obejrzało nawet jednego odcinka...
Ale dla mnie chyba już zawsze będzie numerem 1 wśród seriali.

myszowatek81

Czytając miałam wrażenie, że to moje własne przemyślenia :)
Uzależniłam się od QaF już po pierwszym odcinku, serial ma interesującą fabułę, płakałam i śmiałam się, oglądając historie bohaterów. Muzyka jest rewelacyjna a pod tym względem jestem bardzo wybredna. Piosenka "Lover's Spit", którą większość kojarzy z bardzo miłym zakończeniem pewnego odcinku :D jest moją ulubioną, cały czas mnie rozczula. Brian Kinney...ile czasu spędziłam śliniąc się do ekranu na jego widok to już nie potrafię nawet powiedzieć:)