Ranczo

2006 - 2016
7,5 89 tys. ocen
7,5 10 1 89205
7,2 15 krytyków
Ranczo
powrót do forum serialu Ranczo

ocenił(a) serial na 8

Też dla Was to męczące nie jest, jak bohaterowie prawie wszyscy zdania często czasownikami kończą? A jak strona zwrotna pojawia się, to słowo "się" często zdanie kończy? Że tak ludzie z prowincji wschodniej mówią, zrozumieć mogę. Ale filmowcy z Warszawy pewnie tak myślą, że dokładnie jak z uporem maniaka prostsi ludzie ze wschodniej prowincji tak wypowiadają się. Zwłaszcza, jak najmłodsi (tak jak uczniowie) taką manierę mają, mnie drażni. Szyk przestawny w języku polskim jest, ma się rozumieć. Ale nikogo nie znam, kto tak w rzeczywistości niemal każde zdanie czasownikiem kończy. Zdarzy się, ale człowiek czasami tak, a czasami tak myśli. Tak przecie nienaturalnie jest. Mowa mistrza Yody do perfekcji opanowana!

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) serial na 8
PanDrabiniasty

Zgadzam się, jest to irytujące, jeśli oglądamy maraton kilku lub kilkunastu odcinków pod rząd. Co myślisz o sześciu nowych odcinkach?

ocenił(a) serial na 8
MBIITF

Na serio to nie wiem, ale też jestem ciekaw. Nie nastawiam się, że to będzie dobry powrót, bo o to byłoby ciężko, ale przynajmniej serial zostanie dokończony.

PanDrabiniasty

Tak. Był to jeden z powodów, dla których nie chciałam oglądać serialu- tzw. Wiejska mowa ale też nie do końca. Czasownik na końcu zdania powoduje, że każdy mówi w taki sposób. Tak mogłoby mówić kilka osób ale nie wszyscy.