Scenarzystom kończą się chyba pomysły, że czerpią co trochę z innych dzieł filmowych - w 59 bodajże odcinku nawiązanie do Dr. House'a a teraz ten najnowszy 64 ma nawiązywać do "Sami swoi". Czy na tym teraz ten serial będzie polegał? Na remake'ach?
W ''Ranczu'' nawiązali, wg mnie, do Romea i Julii. ''Sami swoi'' też prawdopodobnie, mogę uznać, że i miłość Wici i Jadźki miała oparcie na dziele Szekspira. A Przecież w Ranczu miłość Szymka i tej dziewczyny może pogodzić te dwie zwaśnione rodziny. Poza tym, ta panna śpiewała jakąś piosenkę o Montekich. xD
Pod "Romeo i Julię" też można to podciągnąć, jednak cały ten kontekst sytuacyjny bardziej przypominał mi "Sami Swoi" - rozmowa skłóconych rodzin przy płocie, nakrycie kochanków w stodole i potem ich ucieczka. Analogia tym wyraźniejsza, im świeższy jest punkt odniesienia, innymi słowy: możliwe, że bardziej tu widzę nawiązania do "Sami Swoi", bo niedawno oglądałem ten film, a Ty z kolei widzisz "Romeo i Julie", bo niedawno czytałaś Szekspira ;)