Oba sezony są zajebiste! Wiadomo 2 po 3 odcinkach. Ale to jest ten JR co w książkach, wchodzi i rozpierdala, wiadomo że wszystko skończy się dobrze wiec tylko obserwujemy co i jak ... Aktor za młody na tę rolę i sztywno chodzi ale jakby dali dziadka to by była masakra.
Ja przeczytałem chyba wszystkie książki i serial jest ok. Polecam. Aczkolwiek wiadomo że każdy oczekuje czegoś innego. Pozdrawiam
Czytałeś może moje wypowiedzi na forum, więc wiesz, dlaczego odpuściłem. Zmian było od groma, tu, póki co, wielu nie ma, a te co na razie są, mogę zaakceptować.
Nie czytałem, nie pamiętam 1 sezonu. dla mnie rozrywka to rozrywka, ale chyba zmiany nie były zbyt drastyczne?
Już 1 odcinku:
1)uwspółcześnienie - Reacher urodził się w 1960 roku, jego matka była bohaterką francuskiego ruchu oporu podczas II Wojny Światowej
1)morderstwo Joego w biegu zamiast w samochodzie (na dodatek ma włosy, a żeby było śmieszniej, w kostnicy już ich nie ma
2)wszystko także i łuski w książce posprzątał Morrison, tutaj Kliner Senior je zabiera
3)dodana wędrówka Reachera, w książce zamówił jajko i zjadł je w ostatniej chwili, tu zamawia ciasto, ale nawet go nie tyka. W barze prócz Reachera i dwóch staruszków są jeszcze dzieci z rodzicami. Wpadają tylko Baker i Stevenson (w książce byli jeszcze dwaj policjanci wsparcia), do tego Stevenson trzyma rewolwer, a Baker strzelbę (w książce było odwrotnie), pominięto odczytanie praw (gdzie Reacher się nie odezwał) i jazdę na posterunek, zamiast 3 rozmów z Finlayem są żałosne 2, Elisabeth Roscoe nazywa się Roscoe Conclin i jest blondynką, a nie brunetką.
4)w książce była najpierw osobna rozmowa z Morrisonem (a właściwie monolog policjanta, gdzie ten stwierdza, że już go gdzieś widział
5)w książce Baker przynosi Reacherowi kawę, tutaj robi to Roscoe, brak sceny, jak pobiera mu odciski i robi zdjęcie do kartoteki
6)głupi gag z opaską uciskową (w książce miał założone kajdanki), wychodzi na zewnątrz wraz z Finlayem (który zyskał imię) - książkowy Reacher wskoczyłby do radiowozu, odjechał i nikt by go nie znalazł
7)Hubble zna się z Finlayem (w książce widzi go po raz pierwszy, wcześniejszy kontakt mieli przez telefon, gdzie - za radą Reachera - Finlay zadzwonił do niego udając kogoś innego; w książce rozmowa między nimi odbywa się na komisariacie i Hubble jest spanikowany, tu jest w miarę spokojny, a towarzyszy im Roscoe
8)Reacher ma w książce gazetę, tu ograniczyli się do wiadomości w tv na początku
9)zagrożenie dla Hubble'a w celi było lepiej budowane, w serialu jest na szybko
10)Reacher w więziennej łazience leje na luzaku, w książce myśli, że przyszli go zwerbować i ledwo uchodzi z życiem, a dopiero potem czarni wpadają, chcąc przypisać sobie pobicie bractwa aryjskiego
11)gag ze Spiveyem zamiast rozmowy z dwoma strażnikami - po to, by Reacher wygłosił gadkę o konstytucyjnych prawach i zagroził Spiveyowi
12)o tym, gdzie są Reacher dowiaduje się od starego czarnego więźnia dzień wcześniej (ten wydziwia, że zostali w swoich ubraniach), a w serialu Reacher orientuje się dopiero rano
13)o swoich kłopotach Hubble mówi Reacherowi na powietrzu, gdzie każdy może usłyszeć, w książce zrobił to w celi, a i Reacher opowiedział mu w skrócie skąd jest i jaki tryb życia prowadzi
14)ominięto scenę, jak do więzienia po Hubble'a przyjeżdża żona
15)jeden fryzjer zamiast dwóch - ok, na to przymknąłem oko
16)dodano kuzynka Klinera Juniora (to z KJ Reacher bił się w basenie), na dodatek po raz pierwszy spotkali się w zupełnie innych okolicznościach
17)w kostnicy Reacher rozpoznał swojego brata po tatuażu i prawie zemdlał, po czym powiedział Finlayowi jak jego brat się nazywał itd., tutaj rozpoznaje go po bliźnie, którą mu kiedyś sprawił i tłumaczy wszystko na spokojnie, zaraz potem oznajmiając, że zabije wszystkich, choć w książce długo się jeszcze nad tym zastanawiał
18)z komentarzy dowiedziałem się też, że płynnie mówi po arabsku, a książkowy Reacher zna tylko angielski i trochę francuski
19)książkowy Hubble ma syna i córkę, Bena i Lucy, tutaj ma córki - Lucy i Tally.
20)czytałem, że są sceny pogaduszek w kościele, w ksiązce niczego takiego nie ma
21)czytałem, że Finlay i Roscoe sporo działają, w książce (z narracją pierwszoosobową) działał głównie Reacher.
22)w więzieniu pada w toalecie tekst "To ten w okularach" (bardzo ważny w dalszej części książki), tutaj tego nie ma
23)czytałem, że znaleziono Morrisona samego, w książce odnaleziono go wraz z żoną i Reacher poprosił, żeby Finlay kazał sprawdzić, czy żona Morrisona ma w żołądku jądra męża
24)czytałem, że w serialu Roscoe krzyczy, widząc, że włamali się do jej domu, w książce płacze
25)odnalazłem nas YT scenę z doprowadzeniem do pionu właściciela psa, w książce nic takiego nie ma
26)w książce nie ma takich wspomnień Reachera z dzieciństwa
Czy muszę coś więcej dodawać?