PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10050192}

Reniferek

Baby Reindeer
2024
7,1 58 tys. ocen
7,1 10 1 57836
7,6 38 krytyków
Reniferek
powrót do forum serialu Reniferek

Nie mogę zrozumieć po co Donnie poszedł na herbatkę do swojego oprawcy. Co miała na celu ta scena? Czy chodziło wyłącznie o to, że Donnie znów wrócił do starych, masochistycznych schematów?

ocenił(a) serial na 10
Suescircus

Po 1. w konstrukcjach filmowych to się nazywa "pętla kompozycyjna". Scenarzyści często chcą przewrotnie zakończyć historie scenami analogicznymi, by 1 wyglądała jak ostatnia. W przypadku tej opowieści, Gadd stworzył serial o swojej stalkerce. Tylko że, żeby go zrobić, stał się niejako Stalkerem Marthy. Musiał wytworzyć w sobie analityczne, obsesyjne rządze. Martha wypełniła całą jego jaźń na czas tworzenia serialu. Gadd sam zdaje sobie sprawę, że tworząc serial kontrynuuje schemat relacji w jakiej był i jest z Marthą - że oboje są jak Batman i Joker. Nie mogą bez siebie żyć. W perspektywie psychologicznej można to ująć w znaną psychologiczną mądrość, że osoby po traumie, przenoszą ją na kolejne osoby, trauma jest jak wirus. Dzieci alkoholików są często alkoholikami itd.
Dlaczego takie nieprzyjemne spojrzenie na "życie w schemacie przemocy" na samym końcu serialu wywołało w Tobie negatywne uczucie? Niekomfortowo się poczułeś/aś? Ale to nigdy nie był serial do komfortowego czucia się, tylko prawda o pokrętnej ludzkiej psychice.

ocenił(a) serial na 9
Suescircus

Wg mnie to była konfrontacja, próba siły. Możliwe też, ze skoro uporal sie z Martha, planował zrobić coś w związku z tym scenarzysta, ujawnić go czy coś, ale potrzebne były dowody. To zakończenie jest raczej otwarte

ocenił(a) serial na 9
Suescircus

Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale on mial ze sobą dyktafon. Marta dała mu pomysł z nagrywaniem wszystkiego i zapewne chciał nagrać tego gościa co mógłby potem użyć jako dowód przeciwko mu. Zapewne miał w planach oskarżyć go jednak się to nie powiodło, bo tamten jak na złość zachowywał się nadzwyczaj przyzwoicie.