PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10005160}

Resident Evil: Remedium

Resident Evil
2022
4,4 5,3 tys. ocen
4,4 10 1 5303
4,0 3 krytyków
Resident Evil: Remedium
powrót do forum serialu Resident Evil: Remedium

Rasizm

ocenił(a) serial na 4

Jprd ludzie ogarnijcie się z tym rasizmem!! Teraz nie można wejść na żadne forum pod filmem gdzie bohaterem jest czarnoskóra osoba bez dziesiątek narzekań na kolor skóry albo na to, że ktoś jest gejem/lesbijką. Mamy XXI wiek a niektórzy z was dalej z mentalnością w średniowieczu, czasy się zmieniają czy tego chcecie czy nie.

ocenił(a) serial na 1
xo_Dreamer_xo

Czyli każda negatywna ocena oznacz, że wystawiającemu nie podoba się rasa aktorów i postaci bądź ich orientacja seksualna?

ocenił(a) serial na 4
Dankedor

A czy ja napisałam cokolwiek o ocenach? NIE. Chodzi mi o ciągłe narzekanie na kolor skóry i orientację

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
xo_Dreamer_xo

Raczej mało rozumiesz. Rasizm prędzej idzie z drugiej strony. Gdyby Wesker w pierwotnej postaci był stworzony jako czarnoskóry, nikt nie miałby żalu, wręcz przeciwnie. To postacie kluczowe w serii które dla nie których mają wartość sentymentalną. Gdyby zrobili Blade V którego zagrałby dla odmiany biały aktor, też bym się wkur..ł. Tylko że z tej strony takich zmian nie ma. RE posiada takich bohaterów jak Josh czy Sheva Alomar których bez wątpienia nie zagrali by biali. Nie chodzi o Rasizm, tylko o bezcelowe, tworzące właśnie konflikty, zmiany koloru wymyślonym już wcześniej bohaterów. Biały Wesker został przez Twórców zdyskryminowany. To prędzej okaz rasizmu. Ale to moje zdanie. Przy mniej znaczącej postaci z serii RE nie było by takiego zamętu. Klimatu prawdziwego Biohazard film w żaden sposób nie oddaje mimo powiązania z grą. Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 4
kris3131

Ale co za różnica czy aktor jest biały czy czarny skoro to i tak nie wpływa na charakter czy los bohatera. Mniejszości i grupy które są mało reprezentowane i dyskryminowane zasługują na rozgłos. Rozumiem oburzenie jeśli była by to postać historyczna a oni by obsadzili aktora o innym kolorze skóry ale tak nie jest, więc narzekanie na kolor jest bez sensu.

ocenił(a) serial na 1
xo_Dreamer_xo

to co za problem wymyślić nową postać która będzie smoluchem a nie robić z weskera, który zawsze był kozakiem. Mniejszości nie są dyskryminowane przez nikogo. Sam jestes bez sensu bo w ogóle nie rozumiesz zamysłu serii i jej w żaden sposób nie lubisz, jakby ten serial nie był pod marką residenta to każdy miałby w dupie, że ta postac jest czarna

ocenił(a) serial na 1
xo_Dreamer_xo

"Mniejszości i grupy które są mało reprezentowane i dyskryminowane zasługują na rozgłos" co..? Niby dlaczego zasługują na rozgłos? Bo ktoś urodził się nie-biały lub nie-hetero? A co to za faszystowskie kryterium? Rozgłos osiąga się poprzez bycie wybitnym w danej dziedzinie, niezależnie od koloru skóry, orientacji czy pochodzenia.

Dla mnie dobór aktora do danej roli jest kluczowy, ważne są jego cechy fizyczne jak i poziom gry aktorskiej. Akurat w przypadku tego RE to ten serial jest tak beznadziejny, że żadna obsada nie dałaby rady go uratować.

xo_Dreamer_xo

Podałem oczywiste argumenty w swojej wypowiedzi. Jestem fanem i miłośnikiem serii RE od samego początku jej istnienia. Jeśli zmiana charakterystyki postaci jest dla Ciebie nieistotna, a zmiana koloru skóry jest bardzo istotną i wyraźną zmianą, to Twoja sprawa. Dla mnie i dla wielu jest. Jeśli dobrze zrozumiałeś moją wypowiedź, to zaznaczam jeszcze raz że nie ma to nic wspólnego z rasizmem w moim podejściu do tematu. Niestety bezpodstawnie każda opinia w której komuś się to nie podoba z góry jest atakowana i podburza się to pod konflikt rasowy. Widać wyraźnie, jaki to ślizgi grunt...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem