PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=867029}

Richard Ramirez: Polowanie na seryjnego mordercę

Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer
2021
7,1 7,8 tys. ocen
7,1 10 1 7831
6,8 8 krytyków
Richard Ramirez: Polowanie na seryjnego mordercę
powrót do forum serialu Richard Ramirez: Polowanie na seryjnego mordercę

Dokument wciągający, co oczywiście jest zasługą typowej dla netflixa emocjonalnej narracji, co jednak uważam za plus. Historie ocalałych oraz policjantów też są istotnym elementem, ale gdzieś w tej historii umknął mi sam R. Ramirez. Rozumiem próbę skupienia się na rzeczywistych ofiarach zbrodni, a nie mordercy, ponieważ w takich typu sprawach dość często ofiary stają się bezimiennymi cyframi na koncie psychopaty. Mimo wszystko uważam, że chociaż jeden cały epizod powinien zostać poświęcony dzieciństwu Ramireza i jego drogi wiodącej do szaleństwa. Poza tym o jego udawanym bądź rzeczywistym satanizmie też było dość mało. Dokument fajny dla ludzi zupełnie nie siedzących w temacie true crime, ale dla już znawców tematu - trochę mierny.

BaronTate

Z jednej strony tak, a z drugiej... Takich ludzi jak Ramirez powinno się zostawić w zapomnieniu a nie gloryfikowac. Mnie też nudziły długie historie rodzinne policjantów, ale jednak podsumowując serial cieszę się, że Ramireza wspomnieli tak ogólnikowo, jakby umniejszając mu. Pokazali go jako tchórza uciekającego przed ofiarami, gdy te zaczynają stawiać , kolesia cwaniaka, którego ostatecznie dopadła ekipa mieszkańców jakiegos osiedla i stłukła na kwaśne jabłko, jego fanki wyzwali od idiotek, puścili nagrania, w których prosił, żeby nagrań nie upubliczniać i na koniec jeszcze okazało się, że policjant modli się za niego do Boga a nie do Szatana. Myślę, że jakby Ramirez to obejrzał, to by go wpienił ten dokument. I może o to chodziło? :)