PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599540}

Rodzinka.pl

2011 - 2020
7,1 113 tys. ocen
7,1 10 1 113057
5,5 15 krytyków
Rodzinka.pl
powrót do forum serialu Rodzinka.pl

Ogólnie bardzo lubię ten serial, ale co nieco mnie tu dziwi...
Wiadomo w Polsce są różne rodziny, te bogatsze i te mniej zamożne, chyba nie trzeba tego
nikomu tłumaczyć, bo każdy chyba wie jak jest. Rodzina Boskich moim zdaniem mało co
przypomina polską rodzinę, można by rzec nawet troszkę bardziej zagraniczną...
A wy co o tym sądzicie?

Maxine_

Ale w jakim sensie ?

Maxine_

Moim zadaniem TEN serial w ogóle nie przypomina serialu. Jest to zlepek „scenek”, dialogów które można skleić w dowolnej kolejności i nic w nim nie zmieni (o jakikolwiek wartościach artystycznych nie można nawet pomarzyć).
Co do „warunków bytowych” bohaterów to wiadomo że są one różne. W minionych czasach pozytywny bohater miał spełniać określone warunki i tak np. w „40 latku” był to blok, dwoje dzieci no i oczywiście „maluch” jako symbol „zamożności” .
Sam pomysł aby na bohaterów wybrać ludzi raczej więcej niż zamożnych nie budzi mych wątpliwości oczywiście można zrobić film o rodzinie niezamożnej w której jedno z rodziców ma słabo płatną pracę drugie jest na bezrobociu dorabia na czarno. Tylko czy coś takiego ktoś chciałby oglądać?
O braku „rodzinności” w serialu pt. „rodzinka.pl” świadczy akcja (a właściwie jej brak) oraz dialogi które są pisane w celu stworzenia wrażenia „nowoczesności” i „otwartości” bohaterów.

zbiwis

hm.. a mnie zastanawia jedno.. pan Karolak ( Ludwik ) pracujew domu ( choć ile on pracuje w odcinkach?) .. natomiast pani Kożuchowska ( czym się w serialu zajmuje?)

hut334

zgadzam się poza tym zauważcie że dzieci i rodzice chodzą po domu w ciuchach jak na jakąś imprezę.

ocenił(a) serial na 9
fraggle_rock

Nom, czasami to jest komiczne, jak Hanka, tzn, Natalia myje naczynia w jedwabnej bluzeczce i w szpilkach :D

hut334

Ludwik jest wolnym strzelcem a Natalia jest jakimś kierownikiem.

ocenił(a) serial na 9
ada40

Natalia "spełnia się zawodowo" a Ludwik jest architektem... Chociaż chyba niezbyt rozchwytywanym ;]. Obejrzałem już kilkanaście odcinków i do tej pory w jednym tylko był poruszony temat jego pracy.

zbiwis

Świat według Kiepskich.

zbiwis

Eee tam :P Nieraz trzeba odpocząć od filmów "artystycznych" i pooglądać coś śmiesznego, lekkiego i przyjemnego.

Maxine_

No to chyba jasne, że to nie przypomina polskiej rodziny skoro scenariusz jest odwzorowaniem scenariusza serialu zagranicznego xD Ale generalnie to aż tak bardzo nie przeszkadza, serial jest dość przyjemny i udaje im się od czasu do czasu coś śmiesznego powiedzieć :)

ocenił(a) serial na 9
Maxine_

Według mnie twórcy stawiali na wielki modernizm i otwartość... Czyli wszelkie polskie stereotypy, czyli na wskroś religijni, ubodzy itd. odpadają. Niektóre ich pomysły są również "niepolskie", jak wyprzedaż garażowa... Ale co tam, grunt, że bawi :D

Maxine_

Nieco bezsensowna była sytuacja, gdy Natalia wciskała synom kurtki po kuzynach, bo "szkoda pieniędzy'. na jakieś konsole i inne gadżety to ich stać bez problemu, a kurtki to już kupić nie mogli.

Kanaha

Według mnie telewizja polska zobaczywszy jaka popularnością cieszy się dość podobny serial "Licencja na wychowanie"(nie czarujmy sie o niebo lepszy), stwierdziła wsadxmy znanych i "lubianych" polskich rozpoznawalnych aktorów i zobaczymy co z tego wyjdzie. a co wyszło każdy widzi.
Jak już chyba zauważyliście "rodzinka.pl" się kończy i będzie kolejny niewypał pod tytułem "o niebo lepiej" i tak coraz dalej ta sama tematyka inni aktorzy.

ocenił(a) serial na 10
Maxine_

noo troszke tak jest .. mało kogo w polsce stać na danie dzicku 100 zł na wyjscie z kumplami , a serial powienien chyba opowidac o srednio zamoznej rodzinie , ale ten serial jest chyba pomysłu Holdnderskiego wiec nie chca za bardzo odbiegac od pierwowzoru :P

ocenił(a) serial na 8
stachowicz123

dlaczego POWINIEN opowiadać o średnio zamożnej rodzinie? Powtórzę się, ale uważam, że pokazanie rodziny zamożnej ma raczej funkcję motywującą dla społeczeństwa. Widz myśli :"Ja też tak chcę!". Wg mnie motywuje to do pracy. Serial mówi, że sukces nie przyjdzie sam, trzeba się trochę wysilić. ;)

ocenił(a) serial na 10
philip90

masz rację , ale wiesz no Polacy to zazdrosnicy ... :(

philip90

Nie.
Nie chodzi o to czy „rodzina” jest lepiej czy gorzej sytuowana. Chodzi o zasady czy też raczej brak zasad w konstrukcji serialu. Więc np. albo przychodzi wynajęty człowiek kosi trawę albo najstarsze „dziecko” ma ten obowiązek. No chyba, że sam tatuś lubi to robić. A nie bajer syna o ekologi. Ja za taką gadkę kazałbym szczeniakowi przyciąć trawę nożyczkami. Sm by prosił o możliwość korzystania z kosiarki.. Elektrycznej zresztą nie spalinowej.

Maxine_

A czy Wy wiecznie musicie o pieniądzach? Tak Was to razi, że ktoś może mieć więcej. Znam kilka rodzin gdzie matka wyciera naczynia w jedwabnej bluzeczce, dzieci dostają po 100 zł gdy tylko chcą i jakoś mi to nie przeszkadza. Może obrazek odbiega od typowej polskiej rodziny, ale czy Mostowiakowe to typowa polska rodzina? A może Kiepscy? Potraktujcie ten serial jak rozrywkę a nie dopatrujecie się na siłę jakiś problemów, aaaa zresztą przecież to typowo polskie.

ocenił(a) serial na 5
biedroneczka_90_8

A niech se będzie nawet jeden serial czy dwa z zamożnymi rodzinami, ale jak tych seriali jest w tv owszem 1 czy dwa ale z dodanym jednym zerem, to kolejny serial z bogatą rodziną ma obniżoną ocenę na starcie. Rodzinkę pl się fajnie ogląda, ale to wszystko w końcu zaczyna denerwować.
Prawdziwe seriale z normalnymi rodzinami: Rodzina zastępcza, Miodowe Lata, Świat według kiepskich (tu to może z normalnymi w cudzysłowiu ale na tym ten serial polega)

Jak miałem z 10 lat to mnie to raziło, że dzieci dostają tyle kieszonkowego w serialach, ale raziło w ten sposób, że ja wtedy zaczynałem uważać, że za mało dostaję. Teraz uważam, że dostaję w sam raz, a tym dzieciakom trzeba obniżyć "pensję" o 80 %.

Saichan

Rodzina zastępcza a i owszem jeszcze jako tako tych realiów się trzyma, Miodowe lata już trochę mniej, ale Świat według Kiepskich (wybacz), ale dla mnie tam akurat pokazują lekką patologię : ojciec pijak, matka zapiernicza na utrzymanie domu, dzieci też pozostawiają wiele do życzenia.
To ile dziecko dostaje kieszonkowego raczej zależy od rodziców. Mnie jakoś nigdy nie raziło, że dzieci w serialu dostają więcej czy mniej. Dostawałam tyle, ile rodzice uważali za słuszne. Sama znam rodziców tych biedniejszych gdzie dzieci dostają po 10 czy 20 zł kieszonkowego a także tych bogatszych gdzie dzieci dostają nawet po 100 zł. Poza tym zauważyłam, że w Rodzince akurat dzieciaki dostają wtedy kiedy potrzebują a nie konkretne kieszonkowe, no ale może źle się przypatrzyłam. Zresztą nie oglądam serialu po to żeby czerpać z niego jakieś wzorce, tylko dla rozrywki. Nie ma serialu, który ukazuje życie typowej rodziny, który pokazuje prawdziwą pracę w szpitalu czy w policji. To co nam sprzedaje tv jest tylko zamysłem reżysera i scenarzysty, nauczmy się odróżniać fikcję od rzeczywistości.

ocenił(a) serial na 5
biedroneczka_90_8

Nie raziło cię, ok. Mnie razi, ten temat wyczerpany. Dodam tylko-niech sobie dostają kiedy potrzebują, czemu nie, ale ta scena z wypłatą kieszonkowego w której było 20 zł za wyrzucenie śmieci to nie wyglądało na "bo potrzebują"
Kiepscy-to wszystko prawda, ale te rzeczy były zamierzone. Nikt nie podkreśla w Kiepskich że te postacie to jakieś wzorce.
Z ciekawości, czemu Miodowe Lata jak to okresliłeś/aś "trochę mniej się trzyma realiów"?

ocenił(a) serial na 7
Maxine_

Przecież ten serial nie jest o rodzinie, tylko o grupce indywiduów, żyjących w różowej bańce w jakimś wyimaginowanym, bajkowym świecie, w którym nie istnieją prawdziwe problemy, ale za to rozgrywają się historie rodem ze szwedzkiego talk show, typu matka daje nastoletniemu synowi prezerwatywy, a ojciec zaciesza, myśląc, że synek przeleciał kilka nocujących u nich w domu koleżanek.