W Domasłowie poznajemy Bożenę, która prowadzi 15-hektarowe gospodarstwo rolno-hodowlane. Ma 14 krów, kilka psów ze szczeniakami, kury i gęś. Razem z psem wsiada na traktor i wyrusza na pole. Tymczasem w Szkotowie Agnieszka zarządza gospodarstwem o powierzchni ponad 900 hektarów, specjalizującym się w uprawie ziemniaków i zbóż. W codziennej pracy pomaga jej sześciu pracowników. Agnieszka, mimo swojego poczucia humoru, stanowczo wydaje polecenia i z zapałem motywuje zespół do działania. W Dzianiszu, w górach, spotykamy Annę – bacową, która zajmuje się tradycyjną hodowlą krów i owiec. Choć pomysł na tę pracę pojawił się podobno niespodziewanie, okazuje się, że to kontynuacja rodzinnej tradycji. Dziadek Anny też bacował. Anna z pasją produkuje sery, dbając o ich smak i jakość, a także o dobrostan swoich zwierząt. W Bujeńce, Katarzyna i Weronika, matka i córka, od 20 lat z pasją prowadzą hodowlę egzotycznych zwierząt. Przeprowadzka z Warszawy na wieś okazała się dla nich strzałem w dziesiątkę. Weronika pokazuje mamie nowo wyklute przepiórki i strusia, a w inkubatorze czeka jeszcze dziewięć jajek, które dają nadzieję na powiększenie stadka.
źródłooficjalny opis prod. telewizyjnej
Obsada i twórcy
Jeszcze nikt nie przypisał obsady i twórców do tego odcinka.