PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119650}

Rzym

Rome
2005 - 2007
8,0 48 tys. ocen
8,0 10 1 48284
8,2 16 krytyków
Rzym
powrót do forum serialu Rzym

Na pewno nie arcydzieło ("Ja, Klaudiusz" wymiata), ale daję w pełni zasłużone 9/10. Oddanie realiów epoki (scenografia, kostiumy, efekty specjalne -miodzio), świetnie napisane wątki dotyczące postaci historycznych, masa intryg, krwi i seksu :P, znakomite role Polly Walker, Lindsay Duncan i Ciarana Hindsa (i dobre większości pozostałych)... Szkoda tylko, że domknięcie niektórych wątków postaci fikcyjnych się nie udało (np. śmierć Eirene i praktycznie brak reakcji Pulla); że nie najlepiej oddano upływ czasu (skok z małego w dojrzałego Oktawiana był zbyt gwałtowny, natomiast cała reszta postaci praktycznie się nie starzała) i że niektórzy aktorzy -no cóż: nie zagrali powalająco (właściwie wszyscy Ci, którzy grali gangsterów z Awentynu nie powalali, a i Ray Stevenson mocno mnie zawiódł). Ale w sumie to detale. :P Poza tym warto po "Rzymie" obejrzeć "Ja, Klaudiusza" właśnie. Bo "Rzym" świetnie się sprawdza (także) jako prequel do tego ostatniego. :)

ocenił(a) serial na 8
Davus

Tak tylko z ciekawości pytam- dlaczego Ray cię zawiódł?
A co do gangsterów...prawie nie zwracałam na nich uwagi, zresztą tylko Memmio miał ważniejszą rolę i był ok.
Brak reakcji na śmierć Eirene? Hm...facet nie jadł, nie pił i nie wychodził z pokoju przez 3 dni, dopóki Vorenus czegoś w niego nie wmusił.

Arya_2

E tam -3 dni. :P Zresztą: Ray zawsze wypadał gorzej w scenach dramatycznych -i dlatego mnie zawiódł. :P

ocenił(a) serial na 10
Davus

ja czytałem książkę Ja Klaudiusz i była znakomita, ale serialu niestety nie widziałem