PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=695610}

Salem

2014 - 2017
7,0 12 tys. ocen
7,0 10 1 12008
6,5 2 krytyków
Salem
powrót do forum serialu Salem

Nie wiem jak dla was, ale dla mnie serial ma bardzo antyaborcyjny wydźwięk. Ciekawe jak bardzo mu
to zaszkodzi ...
Ciekawy wątek poświęcenia niewinnej krwi Szatanowi. Patrząc na to pod kątem tego co się dzieje
współcześnie w przemyśle aborcyjnym to aż włos się jezy na głowie.
Do poczytania: http://www.theforbiddenknowledge.com/hardtruth/child_sacrifices.htm

elensil20

Dla mnie nie ma, ani przez chwilę nie pomyślałam o tym, że może taki mieć.

ocenił(a) serial na 7
elensil20

Sądzę, że to co najmniej lekka nadinterpretacja. Jest różnica między aborcją w dzisiejszych czasach w oddaniem niewinnego dziecka i swojej duszy Szatanowi. Chociaż może dla niektórych to jedno i to samo.

bones1995

jedyną różnicą jest fakt że kiedyś przelewano krew i składano ofiary z ludzi z pełną świadomością tego jaki to ma wymiar w świecie duchowym oraz co przez ten akt chce się osiągnąć. Natomiast dzisiaj odbywa się to bez świadomości co nie znaczy że będąc nieświadomym nie oddajemy takim aktem czci konkretnej duchowości.

ocenił(a) serial na 8
benereges

Nie.
Mordowano, wyżynano ludy i spędzano płody tylko dlatego, że było to w interesie tych co to robili. Dla pieniędzy, władzy lub wygody. Robienie z tego ofiarowania szatanowi było co najwyżej domeną jakiś sekt (tak jak dziś).
W serialu oczywiście przedstawiony jest inny świat, gdzie przelewanie krwi rzeczywiście "ładuje manę" okolicznym wiedźmom. Jednak nie można tego odnosić do rzeczywistego świata i krytyki aborcji. Oczywiście możesz interpretować serial po swojemu, ale występowania magii w serialu fantasy nie należy interpretować jako istnienia takiego świata w rzeczywistości. Gdyby tak było, to każde fantasy gdzie jest jakaś magia krwi można by łączyć z "cywilizacją śmierci".
W końcu polowanie na czarownice i hasło "Salem" to raczej bezsensowne mordy grupy fanatyków. Tymczasem w serialu... są racjonalne. Tzn. magia jest rzeczywistym i realnym zagrożeniem. Ale to nie wybiela tego co się stało w naszym świecie: to dalej zbrodnie ciemnoty, choć w serialu to sposób obrony przed wewnętrznym wrogiem.

elensil20

Co za pieprzenie!!!
Może jeszcze antykatolicki,hmm?

tak to jest jak pseudo myśliciele biorą się za oglądanie filmów i seriali!

ocenił(a) serial na 7
elensil20

Jeśli jest antyaborcyjny to tylko dlatego, że przedstawia takie własnie czasy. Wyobrażasz sobie co by było gdyby przedstawili poglądy pro-aborcyjne robiąc serial o epoce kolonizacyjnej w Ameryce? Wtedy ktoś zarzuciłby im brak wiarygodności, to by im dopiero pojechało po oglądalności.

elensil20

Moim zdaniem aborcja jest nawet gorsza !!!

elensil20

dziecko żyję, więc średnia ta aborcja

elensil20

Przede wszystkim przekłamuje podejście do rodzicielstwa, jakie mieli ówczesni ludzie. Przy tamtym rozwoju medycyny, dzieci marly przy porodzie (czesto razem z matką) wiele nie dozywalo roku, wiec nikt sie do nich specjalnie nie przyzwyczajal. To sie dzialo nawet w Europie, bardziej wowczas cywilizowanej niz zamorska kolonia, która były wtedy Stany. Dla przykladu Mozart miał siedmioro rodzenstwa. Przezyl tylko on i siostra, piatka zmarla w wieku niemowlecym. Dla kobiety ciąza była doswiadczeniem, ktore moglo kosztowac ją zycie, wiec raczej spędzała ją w strachu a nie gladząc się w rozmarzeniu po brzuchu.

elensil20

nie, to w ogóle nie jest ciekawe, jak bardzo zaszkodzi serialowi twój wydumany antyaborcyjny wydźwięk :)
po tej skromnej kiści pieprzenia, którą przeczytałem, wrzucam cię do jednego wora z oszołomami od Smoleńska i czerwonej torebki Teletubisia.