Dlaczego wszystkie anime mają oceny od 7 w góre, nawet te marne.
Samurai Champloo jest naprawde dobre i oceniając to na ogólnych zasadach zasługuje na 7 w porywach do 8, ale że rozpiętość ocen anime jestr 7-10 zaniżył bym tym ocene w stosunku do innych często znacznie gorszych.
!!!Dlaczego ludzie głosują na wszystkie anime tak wysoko?!!!!
Przeciesz niektóre są naprawde słabe.
za to ty dałeś 10/10 Wolf's Rain a wcale takie dobre nie jest...
obejrzysz trochę więcej takich rzeczy i przekonasz się, że nie zasługuje na tą ocenę....
To moja ocena po obejrzeniu seansu. Tyle. Wiem, że bardzo mi się podobało i dawno już wystawiałem. Poza tym własne oceny czasem podwyższam ze względu na "podobało się" czy "nie", na czym traci obiektywizm.
Mysle ze mamy za duzo otaku na filmwebie ;P
A tak serio, po czesci winni sa bezgraniczni fani, ktorzy pozeraja serie za seria i by dac zadoscuczynienie wyzszosci japonskiej animacji na cala reszta zawyzaja oceny.
Z 2 strony nie dziwne jest ze po obejrzeniu praktycznie z rzedu powiedzmy 24 odcinkow serialu polubimy bohaterow i ich swiat i przymkniemy oko na wszelkie niedostatki. Pozno wiec troche glupio wystawiac 6, czyz nie? ;]
Racja. Co do mojego Wolf's Rain to najpierw obejrzałem serię, a później 4 ostatnie odcinki (znane również jako OAV). Możliwe, że 10 wystawiłem nasycony tymi odcinkami, bo były naprawdę niezłe.
Ja wiem czemu... Filmy, które ci się spodobały, pamiętasz bardzo długo. Te, które ci się nie spodobały, szybko wyrzucasz z pamięci i do nich nie wracasz. W związku z tym więcej ludzi ocenia to, co im się podobało niż to, co im się nie podobało.
Samurai Champloo faktyczie jest niezły. Ogólny pomysł - połączyć dwa pozornie zupełnie nie pasujące do siebie tematy tak, by wyszło coś bardzo fajnego - taki jak w Bebopie, efekt prawie tak samo dobry.
Swojej oceny nie wystawiaj według średniej oceny wszystkich użytkowników, porównaj to do ocen jakie TY wystawiłeś innym filmom. Przynajmniej ja tak robię.
Najczęściej padło tu określenie "niezłe", i jak tak uważałem więc wystawiłem 6/10 i wcale nie było mi głupio. Będę pamietał o tym pomyśle, o bohaterach, o przemyśleniach bo były "niezłe", ale nie zostanę wyznawcą bo było nierówno albo za dużo i powtarzalnie. Te moje argumenty wcale nie przeszkodziły mi polubić tego anime. Od razu mówię, że Bebop i Macross wyceniłem wyżej :D
Na taki obiektywizm mnie było stać. I was pewnie też. Niektórzy uznają, np. że to było bardzo dobre, że to dobre anime, albo że to skreczująca rewelacja, a garstka może go nazywać arcydziełem albo uważać, że zawiódł ich oczekiwania (bo niżej się chyba nie da z tą produkcją.)
IMO jedno z najlepszych anime, idealnie trafilo w moj gust o samurajach.
Mugen, Jin i Fuu tworzą genialne trio, być może dla niektórych stereotypowe, ale ja ich nie zapomnę, a niestety wiele innych postaci zapomniałem.
No i ten koniec, dla takich momentów oglada sie anime.
Ocena 10/10
Nie powinieneś sugerować się tym jak inni oceniają anime. Powinieneś wyznaczyć sobie własny system oceniania, Tobie dany tytuł podobał się bardzo bardzo i dasz mu 7pkt innej osobie ten sam tytuł spodoba się także bardzo bardzo ale ona da mu 10pkt, to całkiem normalne zjawisko, każdy ma inną skale oceniania! Po za tym nie możesz porównywać tego tak, że jakieś inne słabsze anime dostało od kogoś 10 gdzie Ty dałbyś mu 6! Każdemu podoba się co innego i w różnej skali! Nie wszyscy mają takie same gusta! Trzynastoletnia dziewczynka uwielbia anime z gatunku shojo, Ty (przykładowo oczywiście)takich nie trawisz i ocenisz takie anime niżej, przecież to normalne. Dla Ciebie coś słabego może być dla kogoś innego religią, oceniaj na ile uważasz, bez podporządkowywania się bodźcom zewnętrznym. Nie możesz także przyjąć równej skali dla anime np. z gatunku shojo i akcji, bo takie porównawcze oceny są bez sensu.
pozdrawiam i życzę na przyszłość nie sugerowania się ocenami innych
Panowie i panie
Najwyższy cza zabrać głos.
To było pytanie retoryczne, chodzi głównie o to , że niektórzy śmiesni ludzie, psychycznie upośledzeni anime zamiast obiktywnie popatrzeć na sztuke(bo tak jak anime można tym mianem określić całą kinematografie) czują się (przez Songo i Naruto)zobowiązani do oceniania całego gatunku,
Inną przyczyną może być znudzenie amerykańskim i europejskim kinem bo jak by nie było anime w treści i ogólnie systemie wartości mocno od niego odbiega, może po prostu ludzie są znudzeni i widząc cos innego (nie koniecznie ambitnego porównując obiektywnie do szeregu innych symilarycznych gatunku) chcą docenić tą indywidualność.
Nie wiem
ja jak oceniam(a obejżalem tego troche i może nie uważam się za specjaliste ale za osobe świadomą napewno) patrze na wyniki poprzednie i jak jest za dużo na moj gust to stawiam 2 a jak za malo 9(ergo proźy wyjątek 10)
P.S pisze to na bani i mam dusgrafi i sram na błedy
Zasada przewagi terści nad formą ;]