PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746309}

Shadowhunters

2016 - 2019
6,5 26 tys. ocen
6,5 10 1 25521
3,5 4 krytyków
Shadowhunters
powrót do forum serialu Shadowhunters

Ostatnio urządzam sobie krótkie, kilkuodcinkowe maratony SH na Netflixie i jeśli ktoś też tam oglądał, to mam pytanie. Czy was też wkurza ten lektor?

Nie chodzi mi tutaj o głos, ale o samo tłumaczenie. Pomijając kilka przemilczanych (nieprzetłumaczonych) kwestii to część wgl nie ma sensu! Jak można zamienić czarownika na wilkołaka???? Jak można powiedzieć, że Alec rzucił Lydię dla czarowniczki?????? Serio?! Magnus jest kobietą?!

Ostatnio wyłapuję sporo takich pomyłek lub kiepskich tłumaczeń, np. "Słoneczny" :| No ludzie.... Czy was też to tak bardzo irytuje?

użytkownik usunięty
Nadienn

Nie irytuje mnie, bo oglądam w oryginale.
Może lepiej wyłączyć lektor i oglądać z napisami?

Premiery odcinków zawsze oglądałam w oryginale, a potem oglądałam z napisami. Jednak podczas maratonów wolałabym się skupić na tym co się dzieje na ekranie zamiast wsłuchiwać się w szepty Matthew Daddario i szybko mówiącego Alberto Rosende lub sprawdzać napisy czy na pewno dobrze ich zrozumiałam. Lektor jest z lenistwa :P Chciałabym w pełni móc docenić pracę reżyserów, scenarzystów i aktorów, i wyłapywać drobne gesty, niuanse czy odniesienia do innych historii.

Nie mówię, że lektor jest zły, bo co jakiś czas zauważam, że coś mi umknęło przy poprzednim oglądaniu, że nie skupiłam się na danej historii. Lektor sporo ułatwia, naprawdę. Ale czasami błędy są tak karygodne, że nie wiem kto mógł dopuścić coś takiego do emisji. Rozumiem, że oni to szykują w ekspresowym tempie i wgl, bo przecież lektor pojawiał się już w 12h po premierze odcinka, ale chwilami to niedopracowanie naprawdę drażni.