mógł by mi napisać, opisać postać Charlesa Augustusa Magnussena? chodzi mi o tego książkowego (oczywiście jeśli istniał w książkach). Bo chce wiedzieć jak się różnią obydwie wersje. Czy bardzo jak serialowy Jim Moriarty a książkowy Profesor Jim Moriarty, czy bardziej odpowiada książkowej wersji.
W książce był Charles Augustus Milverton, który też zajmował się szantażem, kolekcjonował różne kompromitujące listy i potem wyłudzał pieniądze od ludzi, którym mogły te listy zaszkodzić. Pojawił się tylko w jednym opowiadaniu, na końcu został zamordowany przez jedną z kobiet które szantażował. Sherlock traktował w książce Milvertona tak samo jak Magnussena w serialu, czyli krótko mówiąc brzydził się nim. Myślę, że jest zdecydowanie bardziej podobny do wzoru książkowego niż Moriarty.
A mam też pytanie. w około 45 minucie pojawiła się mapa Polski, potem Mycroft opowiedział o misji w wschodniej europie (na którą Sherock oczywiście nie poleciał), i właśnie chciałem się zapytać czy w książce pojawiały się akcenty polskie np. misje w Polsce, postacie, jakieś wspomnienia?
Z tego co pamiętam to nie ma żadnych wzmianek o Polsce. W opowiadaniu "His last bow" Sherlock mówi o wietrze ze wschodu, ale chodzi tu o nadchodzącą I wojnę światową.