Ona ewidentnie jest jakoś związana z Magnussen'em lub była kiedyś .. bo zauważcie, kiedy
Sherlock czyta listy podczas swojego przemówienia, w jednym z nich była taka treść : "Mary, lots of
love … poppet. Oodles of love and heaps of good wishes, from Cam. Wish your family could have
seen this.
CAM może być skrótem od Charles Augustus Magnussen.
A tu macie jej minę po przeczytaniu listu :
https ://31 .media .tumblr.
com/1169dc3bade6258268b2c853f2ef4a6d/tumblr_inline_myy9nqKNq51qilsn5 .png
Obviously. I będzie jej groził, prawdopodobnie śmiercią jej lub Johna. Z racji tego że próba podpalenia Johna mogła być ostrzeżeniem - stawiam właśnie na Johna. Nawiązanie do jej rodziny prawdopodobnie oznacza że ich zabił. W książkach ojciec Mary zaginął, umarł jej przyjaciel (zabawne, Major Sholto) i brat a ona zaczęła dostawać listy z perłami i na końcu list z ostrzeżeniem. Chodziło o jakiś skarb. Z innej historii CAM jest szantażystą. Strzelam że Mycroft jest po stronie CAM bo zależy mu na tym skarbie dlatego stawia Sherlocka w potrzasku i dlatego wcześniej radził mu się nie mieszać. Mam też dziwne wrażenie że zamiesza się w to Irene Adler. A na końcu Mary i dziecko zginął i w efekcie Sherlock nie dotrzyma swojej obietnicy. Może zginie ktoś jeszcze. Z pewnością nie John, raczej nie Mycroft.
Sam jestem ciekaw jak to się rozwinie, ale jestem niemal pewny, że nie w taki sposób, nie wierzę żeby Mycroftowi zależało na jakimś skarbie, nie sądzę żeby go po prostu potrzebował, chyba, że chodziło by o jakieś informacje ale i to nie bardzo bo to była by taka powtórka trochę z 2 sezonu. Nie ma też moim zdaniem możliwości, żeby twórcy serialu uśmiercili Mary, to wręcz wydaje się absurdalne założenie, może znajdzie się w niebezpieczeństwie albo coś w tym stylu ale nie ma wydaje mi się szans żeby zginęła, teraz czy w przyszłych sezonach.
Mi się wydaje, że nie uśmiercą nikogo skończą serię cliffhangerem (być może ktoś zostanie ranny), zaserwują nam taki koniec jak już wcześniej nas do tego przyzwyczaili np. w The great game i The Reichenbach fall. Chociaż mogę się mylić, tak naprawdę nie wiemy jak z tego wybrną czy bardziej skupią się na postaci Mary z kanonu(jak koleżanka powyżej napisała). Już za bardzo nie pamiętam, ale w książce ona chyba po prostu zniknęła, z życia Watsona i nie wyjaśnili jej wątku.
Co do Mycrofta, może nie tyle być po stronie CAM'a, może po po prostu ten mieć na niego jakiegoś haka.. btw wiemy, że zakończenie szczęśliwe nie będzie.
@Kei_Kei tak było słowo liar co właśnie może wiązać się z tym co napisałam. A drugie to było "secret tattoo".
Jeśli dobrze pamiętam opowiadania i powieść to John ożenił się z Mary, po czym wyprowadził się z Baker Street i otworzył swój gabinet lekarski, choć wciąż okazjonalnie pracował z Holmesem. Tutaj może to zostać rozwiązane podobnie, większość czasu i tak spędzą ze sobą, z tym, że Watson nie będzie już współlokatorem Sherlocka. Co do Mycrofta i trzeciego odcinka to faktycznie było by ciekawe, może straci posadę albo coś w tym stylu w związku z jakimiś rewelacjami. Poczekamy zobaczymy.
Dokładnie. Potem się ożenił jeszcze dwa razy, ale to jak sądzę sobie już twórcy serialu darują.
Nie powiedziałam że skarb ma być materialny :P Jestem prawie pewna że Mary i dziecko zginął. Może jeszcze nie teraz.
Kiedy Sherlock "lustrował" ją w pierwszym odcinku, pojawiały się m.in. słowa takie jak: liar i secret. Ma być dramatycznie powyższa teoria może się sprawdzić.