PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528992}

Sherlock

2010 - 2017
8,5 240 tys. ocen
8,5 10 1 239770
7,9 53 krytyków
Sherlock
powrót do forum serialu Sherlock

Orientujecie się może z jakiego powodu powstał zarówno pilot i study skoro ich fabuła jest niemalże identyczna?

ocenił(a) serial na 9
ejagata

Pilot powstał, żeby zaprezentować kierownictwu BBC potencjał jakim jest przeniesienie akcji Sherlocka z XIX wieku do XXI. Nigdy nie został wyemitowany, ponieważ BBC spodobał się pomysł i postanowili, że zamiast niecałej godziny odcinki będą jak pełnometrażowe filmy, czyli ok. 90 minut. Scenarzyści i producenci próbowali najpierw czy da się dokręcić dodatkowe sceny i "posklejać" z pilotem, ale doszli do wniosku, że mają tyle nowych pomysłów, także na inną scenografię, pracę kamery, poza tym od kręcenia pilota minął już ponad rok, więc postanowili nakręcić cały film od początku już "po swojemu", czyli zmieniono nie tylko scenografię (np. mieszkanie) czy ubrania/fryzury ale także ujęcia, dodano nowych bohaterów (m.in. Mycrofta), inne rozwiązania i motywacje (chociażby finałowa rozgrywka), dorzucono motyw z Moriartym i oczywiście dograno i rozbudowano ścieżkę dźwiękową.
Wszystko to wiem z materiałp "Making of..." dołączonego do pierwszego sezonu. :-) Mam nadzieję, że pomogłam.