PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137224}
7,2 932  oceny
7,2 10 1 932
Shingetsutan Tsukihime
powrót do forum serialu Shingetsutan Tsukihime

Kroniki Księżycowej Księżniczki, to bardzo dobre anime, choć dla fanów Hellsinga lubujących
się w walkach potworów z pewnością nie będzie atrakcyjne. Wampiry i zabójstwa stanowią
jedynie tło dla historii o relacjach pomiędzy bohaterami. Tych, pomimo iż są młodymi ludźmi
przedstawiono jako osoby dojrzałe emocjonalnie. Postacie mają swoje silne strony, ale nie
brak im też słabości, przez co wydają się bardzo naturalne.
Cała seria ma równy poziom; odsłania karty i podtrzymuje napięcie do ostatniego odcinka.
Dużą rolę w prowadzeniu fabuły odegrały "flashbacki", które doskonale nadają się do
uzasadniania motywów, którymi kierują się postacie. Jednakże, czasem można było odczekać
nieco dłużej przed ich wyciąganiem z pamięci.
Na szczególne wyróżnienie zasługuje piękna ścieżka dźwiękowa, oddająca melancholijny
charakter całej serii i dobra grafika, która mimo upływu lat nie kaleczy naszych oczu.

użytkownik usunięty
acidity

Polecam ci oryginalną Visual Novel. Jest o wiele lepsza niż anime. Opis znajdziesz choćby na vndb.

ocenił(a) serial na 5
acidity

Nie zgadzam się. Lubie anime w tym klimacie, nostalgiczny klimat dodaje uroku wielu seriom, ale z tą konkretną produkcją jest kilka problemów. Fabuła się nie trzyma kupy, postaci wcale nie są wiarygodne. Ośmiuset letni wampir zamiast patrzeć znużonym wzrokiem na świat, w którym widział już wszystko co było do zobaczenia, na wszystko spogląda jak niemowlę, w pełni pochłonięte nowym obrazem. Gł. bohater wymachuje scyzorykiem i zachowuje się, jakby wszystko wokół niego było nieważne. Jego siostra mająca być przez większość serii niedostępną arystokratką, też nie podołała. Jak dla mnie bardzo słabo. Poprzednie części serii z uniwersum Fate'a były lepsze, bohaterowie "żywsi" ich motywy bardziej palące a ogólny klimat nieco bardziej orzeźwiający. Nie wykluczało to ulokowania gdzieś tam w tle wspomnianej nostalgii. 5/10 i to tak ledwie ledwie.

ocenił(a) serial na 5
savolta

zgadzam się w stu procentach z przedmówcą (aczkolwiek nie spodziewałam się Ciebie tutaj Savolta ;) )
Jak dla mnie anime (mangi nie czytałam) ma wiele niedociągnięć i luk w fabule - wiele ważnych wątków zostaje całkowicie pominiętych. Główny bohater nagle ni stąd ni zowąd zabija Arc, ale później niby brzydzi się morderstw... od początku ma zaniki pamięci, ale później już nie... znikąd potrafi walczyć na noże - hmm nie... na scyzoryki z wieloletnim zabójcą...... Jak dla mnie w tym anime jest wiele nie dopowiedziane, zbyt nieracjonalne sytuacje i moim zdaniem anime było zrobione na jedno kopyto . Chociaż muzyka przyznam że bardzo dobra.
moja ocena niestety 5/10.