Każdego chce zabijać w imię tradycji, ale tradycją się tylko wykręca, bo tak naprawdę sprawia mu to przyjemność. Do tego ma obsesję na punkcie Borana
Dosyć dziwna sprawa. Za kochanki ma kobiety światowe, wychowane w zachodniej kulturze, nawet Esmie gadał, że powinna pracować jeśli chce (chyba, że kłamał) a za żonę ma jak było widać niewolnicę mającą słuchać swojego pana. Dobrze chociaż, że dzieci dobrze traktuje. Chociaż nie wiadomo czy stał się taki bo zakochał się w Yezdzie, a ona w pewnym sensie zabiła się przez Borana czy zawsze taki był ale może by go zmieniła. Tylko znowu nie pamiętam ile czasu minęło od jej śmierci, bo chłopców ma dużych i czy miał żonę wcześniej czy dopiero po jej śmierci. Aha, jeszcze ładny ma dom.
W ogole nie ogarniam tego tematu jak to niby bylo cihan byl z yezdą przed boranem bo mowil cos o zdradzie czy moze w ogole z nia nie byl tylko zakochal sie w zonie borana? Albo moze boran i cihan chcieli yezde a ona wybrala borana wiec cihan nazwal to zdrada? Dziwne to jest tym bardziej ze cihan ma zone i dzieci patrzac po ich wieku i 2 ciązach to musial byc zonaty zanim boran i yezda wzieli slub w ogole to zona cihana wyskoczyla jak krolik z kapelusza ktory to juz odc a nikt slowem o niej nie wspomnial ani o dzieciach
Mylisz się. Na samym początku filmu - podczas spotkania z kochanką - Cihan wspominał o żonie (kochanka robiła mu wyrzuty, że niby jest z nią, ale i tak zawsze wraca do żony).
On powiedział wtedy, że żona to żona (jakby to był zawód), a ona jest jego ukochaną (czy coś podobnego).
Musialam przegapic tak czy inaczej przez tyle odc pomineli jego rodzine jedna wzmianka nic nie wnosi wiecej wiem o yezdzie ktora nie zyje od poczatku serialu moze pokazanie cihana z innej strony cos by zmienilo narazie to dla mnie zwyrol z obsesja na punkcie borana ale nikt nie wyjasnil skad to sie wzielo myslalam ze mu chodzi o tradycje pozniej ze o wladze w klanie teraz okazalo sie ze kochal yezde albo moze na siłe doszukuje sie czegos wiecej w tej postaci
Uważam, że masz rację. To wszystko, co wymieniłaś składa się (po trochu) na osobę Cihana. Myślę, że jest on bardziej skomplikowaną postacią niż się na początku wydawało...
Tylko jego żony szkoda, bo widać, że go kocha...
Ja myślę jednak ,ze sprawa z Jezdą to wiecej jest kompleks Cihana dotyczacy Borana.
Coś takiego jak w GF erdoan zawsze zazdroscil Selimowi ( jesli widziałyscie serial :-) Boran był szefem klanu po ojcu ( szefowanie tak przychodziło , jak nic innego sie nie działo , z ojca na syna) Uma - żona Cihana - to było małżenstwo ułozone przez ojca .Cihan ożenił sie z Ume bo ojciec kazał , nie smiał sie mu przeciwstawić. Na nieszczescie Ume go beznadziejnie kochała .Boran sprzeciwił sie rodzinie i żone wybrał sam, Jezde. Choc ani rodzina Borana , ani Jezdy tego nie chciały ( wyprowadzenie Jezdy z domu rodzinnego pod lufami pistoletów) Cjhan to falszywiec najwyzszego lotu .Bał sie postawić , ale zazdroscił Boranowi .Boran nie ochronił Jezdy , bo jeszcze nie był wtedy szefem klanu był młodszy i chyba mimo wszystko wychowany w tamtej kulturze po czesci mysłal jak rodzice ( ze powinine miec potomk a) Tak naprawde zmienił sie dopiero pod wpływem Sili .Dopiero wtedy wyzwolił sie spod wplywów tradycji. A sam Dihan przeciez mówił o sobie ,że nie nawidzi ludzi słabych . Jednak sam działał jak tchórz tylko z ukrycia .
Rzeczywiście, z tego co napisałaś wyłania się obraz Cihana- tchórza i hipokryty. Nie potrafił postawić się ojcu xD Myślałam, że ma jaja... a tu taka niespodzianka :P
A nie wiesz może jak potoczy się jego związek z Esmą?
Wiem wszystko widziałam serial do końca juz na wiosnę , ale nie chce tu spojlerować . Jest watek Spojler i tam moge pisać .Wejdę jutro to może sie spotkamy i odpowiem na pytania
Nie wiadomo, ile czasu minęło od śmierci Jezdy. Być może Chihan zakochał się w niej jeszcze kiedy była wolna, ale ożenił się z kobietą wskazaną przez klan,. a potem zżarła go zawiść, kiedy Boran i Jezda się pobrali. Myślę, że śmierć Jezdy wynikła nie tylko z niższej pozycji Borana w czasie ich małżeństwa ale także z powodu dużo słabszego charakteru. Przecież Syli teściowa też uprzykrza życie, ale ta się nie daje. Zna swoją wartość, wie czego chce inie daje się tłumić.
Jezda to nie była Sila . Jezda byla dzieckiem tamtych stron , tamtej mentalnosci i tamtego wychowania .Sila choc urodziła się tam , wychowała się w bardzo bogatej , ale tez postepowej rodzinie .
To duzo zmienia .
Ja nawet nie byłabym pewna czy on Jezdę kochał. Raczej chciał wszystko to co Boran .Szefostwo klanu władzę i kobiete .Juz w 1 odcinku jak zobaczył Sile to mówił : To jest Sila ? Oczy mu latały. Tyle ,że Sili to by nie dostał i dobrze to wiedzial
Moze i masz racje wlasciwie to nie wiemy nic o jego relacji z yezdą tylko w tej jednej rozmowie nad urwiskiem powiedzial ze ja kocha ale moze to byc obsesja na punkcie borana tak samo jak twierdzi ze bylby lepszym szefem klanu a nie ze go boli to ze jest nim boran