PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750071}

Skazany na śmierć: Sequel

Prison Break: Sequel
2017
7,6 20 tys. ocen
7,6 10 1 20272
Skazany na śmierć: Sequel
powrót do forum serialu Skazany na śmierć: Sequel

Mamy końcówkę 5 sezonu bo dzisiaj jest 8 odcinek, a wszystkich odcinków jest 9. Jako fan tego serialu, bo do PB wracam do kilka miesięcy. Sezon 1 to mistrzostwo :).

Pozwolę zabrać głos i dodać moje odczucia do co sezonu 5.

Trailer sezonu 5 obejrzało prawie 70 mln ludzi na samym Facebooku. Widzieliśmy że powróci stara ekipa, i dowiemy się w końcu co się stało z Michaelem i że w ogóle żyje.

Pierwszy odcinek to wprowadzenie, T-Bag wychodzący z więzienia (ah co za scena :D) informuje Lincolna że Michael może żyć.. i tak się to zaczyna, niestety na tym dobre ujęcia się kończą.

Mamy odcinek 2 i kolejne które są coraz nudniejsze i mniej wciągające. Oglądamy przez cały czas Arabów stojących z AK 47 którzy rozmawiają ciągle o wojnie kalecząc język angielski.. - ten ich okropny akcent aż się odechciewało oglądać.

No dobra mieliśmy mieć powrót starej ekipy, no ale zaraz Sucre i T-Bag zniknęli na prawie 6 odcinków... ? Został C-Note który pomagał przez kilka odcinków Lincolnowi. Widzieliśmy T-Baga z mechaniczną dłonią i Sucre na statku który prowadzi swój biznes (przewodzi seks-lalki) - jest to pokazane w 7 odcinku.. Tak więc powrót aktorów to tak naprawdę chwyt marketingowy bo ich w serialu prawie nie ma.

T-Bag to oczywiście już nie ten sam T-Bag, myślę że tu chcieli specjalnie rozświetlić jego postać i dlatego grał mniej agresywnie i złowieszczo.. albo ta scena gdzie po raz pierwszy dzwoni po Policję, to jedyna z bardzo mało śmiesznych scen.

Mogliśmy zobaczyć również przez chwilę w dwóch odcinkach Agenta Kellermana.

Dla mnie to było zaskoczenie bo nie sądziłem że będzie w 5 sezonie.

Niestety długo nie pociągnął bo został zastrzelony także tu jego historia w serialu się kończy... szkoda bo mogli go oszczędzić. Przecież w końcu pomógł ekipie PB w 4 sezonie.

Tak czy inaczej wszystko skupia się na braciach, uwolnieniu z więzienia i ucieczki z kraju, i mogło by to przejść tyle że ta historia jest mało wciągająca i intrygująca.

Mamy też nowe postacie np. koreańczyka w celi ze smartfonem który jest wielkim fanem Queen i ogląda ich teledyski.. poważnie? Tylko na tyle stać scenarzystów? Zamiast skupiać się na takich postaciach mogli pokazać co słuchać choćby u postaci które były związane z PB przez wszystkie sezony.

Dobra ale wróćmy do największej zagadki czyli śmieci Michaela. Początek spotkania braci wydawał się dość ciekawy bo sądzono że Michael stracił pamięć i nic nie pamięta, ale szybko to odkręcono w ten sposób że Michael nie chciał się zdradzić w więzieniu i dlatego powiedział że nie wie kim oni są. Po uwolnieniu cała ekipa z tego co pamiętam wpakowała się do jakiegoś budynku (4 lub 5 odcinek) i mieli czas na rozmowę. Michael wyjaśnił co się z nim stało..

Jak się okazało, wszystko skupia się na Posejdonie (co za idiotyczna nazwa) okazuje się że Posejdon to mąż Sary..

Posejdon wtrącił do więzienia Michaela bo podobno nie został do końca oczyszczony i kazał mu uwalniać różne osoby z więzień, zakazał też kontaktowania się z rodziną bo tamci zginą.

Tak więc nasz biedny Michaelek przez kilka lat szlajał się po więzieniach i obmyślał kolejne plany ucieczek.

Kaniel Outis - kurde kto pisał ten scenariusz.. Outis - od razu skojarzyło mi się z Otis Right - ktoś pamięta? winda, syn lincolna ? :)

Podsumowując liczyłem na wyprowadzenie tego serialu na drogę końcową.. czyli wyjaśnienie zagadek, pokazanie postaci jak sobie radzą po tych wydarzeniach.

Osobiście chciałbym zobaczyć jak Michael zostaje uwalniany z nowoczesnego więzienia, pilnie strzeżonego a stara ekipa obmyśla plan, może jakiś podkop? jak go uwolnić. Coś jak "Prison Break: Final Break" z Sarą. Jak sam tytuł serialu wskazuje jest to ucieczka z więzienia.. wtedy historia była by o wiele bardziej wciągająca. W miedzy czasie mogliby pokazać sceny z T-Bagiem, Sucre i C-Note ich losy. Sceny Michaela z rodziną albo Samą Sarę bawiącą się z dzieckiem.. takich scen mi brakowało. Zamiast tego oglądaliśmy wojnę, arabów, słabe aktorstwo, mało ciekawe zdjęcia, mało ciekawą lokalizację kręcenia, kaleczący język angielski..

Dlatego też sezon 5 ma oglądalność na poziomie 2 milionów co jest żałosne przy tak wyrobionej marce i tytule.

Mamy koniec sezonu a tak naprawdę nic się nie wyjaśniło. Scenarzyści dali ciała po całości. Takie jest moje zdanie, wiem że nie każdy się zgadza więc krytyka mile widziana.

sewerynsenior

Dodam jeszcze że jak ktoś liczy na 6 sezon to się nie doczeka. Stacja FOX anulowała serie 6 co było pewne, wszystko zależało od 1 odcinka niestety ten zdobył tylko 3,8 mln.

sewerynsenior

Nawet mi się nie chce ustosunkować do Twojej wypowiedzi bo jest tak bezsensowna. Najlepsze... ' Stacja FOX anulowała serie 6 co było pewne ' w takim razie podajesz mi tu teraz link do oficjalnej informacji od stacji FOX bo z tego co ja wiem to jakiś tydzień temu prezesi FOX w rozmowie z dziennikarzami powiedzieli, że oni jak i producenci mają chęci na 6 sezon, nie ma decyzji, ale są chęci.

sewerynsenior

"Samą Sarę bawiącą się z dzieckiem.. takich scen mi brakowało" naprawdę? takich scen ci brakowało to współczuje PB nigdy nie było takim serialem tylko cały czas była akcja ucieczka pościgi i rozpracowywanie organizacji jak mieliśmy w 4 sezonie. A co do 6 sezonu to wszystko zależy od tego co stanie się z Posejdonem w finale tego sezonu chyba nie wierzysz w to że jak go nie załatwią to serial skończy się na piątym

ocenił(a) serial na 9
sewerynsenior

Sezon 6 Będzie czy ci się to podoba czy nie FOX tylko podał informacje że być może nie na starcie następnego sezonu.

Micky_2k17

To jest pewna informacja? trochę to byłoby bez sensu żeby wrócili tylko na 9 odcinków

ocenił(a) serial na 9
ghost21

Prison Break słabo radzi sobie na FOX ale serial jest fenomenem za granicą i online w usa jest już spora kultura oglądania wszystkiego online dlatego na statystyki oglądalności FOX nie ma co patrzeć przecież prison break to głównie młodzi widzowie . Mi osobiście się wydaje że prison break nie zobaczymy już na FOXie ale powstanie na 100 % możne netflix lub inna telewizja tak jak to miało miejsce z FINAL BREAK ;) trzeba czekać jeśli fox nie ma planów na prison break to szybko opchnie prawa i szybko o tym usłyszymy zainteresowanych jest dużo , a jeśli będzie cisza to cóż czekajmy na sezon 6 ;)

ocenił(a) serial na 9
ghost21

mam nieoficjalne info że reżyser planuje wznowienie serialu dopiero w 2019 roku :(

użytkownik usunięty
Micky_2k17

Coś więcej możesz powiedzieć? Jakiś link czy coś? Dane o oglądalności są tylko z FOX niestety.

Micky_2k17

To rok później szkoda, ale i tak dobrze ważne żeby był ten 6 sezon w końcu Posejdon to nie jest postać na 1 sezon

Micky_2k17

a skąd masz takie info hmm?:D