PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=710660}

Skorpion

Scorpion
2014 - 2018
7,2 5,2 tys. ocen
7,2 10 1 5227
Skorpion
powrót do forum serialu Skorpion

Masakra jestem już za stary na takie g.
Najbardziej to wkurza ta Azjatka - Boziu co za teksty. Reszta też nie lepsza.
Słodziutka kelnereczka z synusiem, geniusz nad geniuszem, fajtłapa z ADHD i jakiś cyrkowiec kapelusznik
a to co robią to misuon imposible do sześcianu i tak przez cały pilot
- kto takie seriale jeszcze kręci - powtórze masakra

ocenił(a) serial na 3
ixxert

geniusz nad geniusze
mision imposible
przepraszam za błędy i literówki to tak z wrażenia ;) a już nie mogę poprawić,
a za chwilę ktoś się przyczepi....

ocenił(a) serial na 7
ixxert

Nie ma problemu, czekamy na "poprawę" "poprawy"...

ocenił(a) serial na 5
tomkierz

Poprawiam poprawkę: Mission: Impossible

ocenił(a) serial na 6
tomkierz

hahhahaha

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
mp65warka

Aborygeni to rdzenni mieszkańcy Australii, a nie Ameryki Północnej.... taki mało istotny fakt

ocenił(a) serial na 1
Tinasweetcherry

Rzeczywiście, bo ja napisałem "aborygeni" a nie "Aborygeni"
aborygeni – rdzenni mieszkańcy danego obszaru; autochtoni, tubylcy, tuziemcy
Aborygeni – zbiorcza nazwa rdzennych ludów Australii i Tasmanii

Zatem...

mp65warka

Oh jej, rzeczywiście, nie znałam tego synonimu na tubylców

ocenił(a) serial na 1
ixxert

A tak w ogóle to ten serial jest tak durny, że... aż fajny nawet...

ocenił(a) serial na 1
ixxert

Tak na marginesie: film podobno luźno oparty jest na faktach, zatem ta Azjatka może w rzeczywistości miała "takie" teksty, co nie zmienia faktu, że była (jest) super inteligentną osobą, w odróżnieniu od ignoranta (mówiąc eufemistycznie), który człowieka z AADHD nazywa "fajtłapą z ADHD" (to zawiść?). A "jakiś cyrkowiec kapelusznik" lepiej i szybciej "czyta" ludzi niż większość "wybitnych" psychoterapeutów czy innych psychologów, jak też psychiatrów. Abstrahując od powyższego powtórzę własne słowa: "Ale tak w ogóle to ten serial jest tak durny, że... aż fajny nawet..."

ocenił(a) serial na 3
mp65warka

Na jakich faktach? ;) przecież to czysta fikcja, to tylko w takich serialach i filmach są takie "drużyny" które ratują samoloty, otwierają sejfy przez wyłączenie prądu itd

-I w taki sposób właśnie sposób zostały przedstawione postaci w tym serialu, dostały taką metkę tzn: że jak ADHD to fajtłapa, cyrkowiec itd...
ja do ludzi z takimi zaburzeniami nic nie mam.

ocenił(a) serial na 3
ixxert

Jeszcze dopiszę: Znam takiego chłopaka z ADHD a może nawet coś bardziej, jest taki nadpobudliwy. Jego życie jest ciężkie, chodzi do jakiejś szkoły specjalnej czy jest w ośrodku zamkniętym i tylko co jakiś czas odwiedza rodziców, bo nie dawali sobie z nim już rady, ciągle trzeba go było pilnować....na pewno ciągle na jakiś psychotropach, lekach uspokajających. Ma 20 czy ileś lat i bawi się karabinami, samochodzikami czy puszkami chodzi z nimi, podrzuca bo to go jakoś pobudza, czy zaczepia zupełnie obce osoby.

Na pewno niewiele ma to wspólnego z dziećmi, osobami w takich serialach/ filmach.

ocenił(a) serial na 1
ixxert

...ale na pewno świadczy o jednym: jesteś (w swojej chrej wyobraźni) superidealny i brzydzisz się takimi ludzmi (zawiść?!). Piszesz "Znam takiego chłopaka z ADHD" i za chwilę "chodzi do jakiejś szkoły specjalnej czy jest w ośrodku zamkniętym", "Ma 20 czy ileś lat". Zdecyduj się zatem: znasz czy tylko gdzieś tam coś tam słyszałeś?! I jeszcze "błyskotliwie" dodałeś: "Na pewno niewiele ma to wspólnego z dziećmi, osobami w takich serialach/ filmach". No tak, z twoim intelektem ma na pewno niewiele wspólnego, bo ludzie z ADHD nie potrzebują psychotropów.
Odnośnie zaś faktów napisałem WYRAŹNIE "film podobno luźno oparty jest na faktach" bo tak przeczytałem w opisie serialu - "oficjalny opis prod. telewizyjnej" i... nie wnikałem w to. A jeśli tobie to nie pasuje, to miej pretensje do recenzentów filmu a nie do mnie. I myślę jeszcze, że kluczowym słowem tu jest "luźno". To tyle. Skończyłem.

ocenił(a) serial na 3
mp65warka

daj se spokój - przeginasz z tym atakiem w moim kierunku...

- chłopak o którym pisałem mieszkał w pobliżu mnie, znałem go z "widzenia"

ocenił(a) serial na 6
mp65warka

Może nie tyle co luźno oparty na faktach, a inspirowany życiem Waltera O'Brien.

ocenił(a) serial na 1
Badly

A kim była Waltera O'Brien?

ocenił(a) serial na 6
mp65warka

Czyli odmiana przez przypadki nic ci nie mówi? Rozumiem.

ocenił(a) serial na 1
Badly

Dla mnie nie mówi??? Dobry żart, ignorancie gramatyczny! Film jest inspirowany życiem Waltera O'Briena. Gdyby chodziło o Polaka, też byś napisał np. Jana Nowak czy Jana Nowaka, Jana Kowalski czy Jana Kowalskiego, Jana Dąbek czy Jana Dąbka, itd itp... I odmienia się nie przypadki tylko przez przypadki.

użytkownik usunięty
mp65warka

jesli juz jestes taki skrupulatny to powinienes postawic apostrof przy nazwisku (O'Brien'a). Spolszczasz nie swoje wiec to uszanuj.

ocenił(a) serial na 1

Nadgorliwość nie ma nic wspólnego z szacunkiem!
Przy nazwiskach obcych (głównie pochodzenia anglosaskiego i francuskiego) w przypadkach zależnych apostrofu używamy wówczas, gdy końcowe litery danego nazwiska (w mianowniku), które są niezbędne w pisowni, w naszym języku nie są wymawiane. Obrazowo można powiedzieć, że apostrof sugeruje właśnie takie przeskoczenie, pominięcie w wymowie części liter, np.: Voltaire (czyt. Wolter), Voltaire’a (czyt. Woltera), Voltaire’owi (czyt. Wolterowi). Natomiast jest zupełnie niepotrzebny, gdy nazwisko kończy się spółgłoską, np.: Ford, Forda, Fordowi... czy rzeczony O'Brien.
Ta sama zasada dotyczy imion. Anglosaskie imię Charles (Czarls) będziemy odmieniać Charlesa (Czarlsa), Charlesie (Czarlsie); francuskie imię o identycznej pisowni wymawiamy jednak (Szarl), więc musi ono w takim razie być odmieniane tak: (Szarla, Szarlu), a zapisywane Charles’a, Charles’u.
Czy byłem wystarczająco skrupulatny? Jeśli nie - w necie na pewno znajdziesz odpowiedzi na swoje wątpliwości.

mp65warka

http://ulubione.blutu.pl/adhd-klamstwo-eisenberg-zdrowie/

ixxert

http://ulubione.blutu.pl/adhd-klamstwo-eisenberg-zdrowie/zanim cokolwiek napiszesz, sprawdz, czy choroba istnieje:PP

askenya

moje oba posty sa odp. dla ...ixxert

ocenił(a) serial na 7
ixxert

ja mam tylko pytania kto tam Twoim zdaniem ma ADHD?