gorsze zakończenie nawet po pijanemu ciężko byłoby stworzyć ale...ogółem bardzo fajny klimat przymusowy humor może wnerwiać ale gdy postacie robią się poważne + muzyka to niema nic fajniejszego
Też uważam że zakończenie było dziwne i naciągane ale musieli coś wymyślić aby było szczęśliwe zakończenie.
Anime naprawdę wspaniałe.
"Fatalne" jest zbyt łaskawym określeniem...
Na początku serii fascynowało mnie to, że po każdym odcinku siedziałem i nie wierzyłem, że to już 20 minut.
Pod koniec zaś to, że... to 'już'... 20... minut....
Ostatni odcinek jest bardzo mocnym akcentem w tym wszystkim, szkoda tylko że tak straszliwie negatywnym...
Z drugiej strony, ostatnio nie mam zbyt wiele szczęścia przy Anime, dziwnym trafem wszystkie zaczynają mocnymi akcentami, by potem zaserwować słabowite zakończenia. I w większości przypadków jest to powodowane odstępstwami od Mangi...
Ech...
E tam zakończenie aż tak złe nie było :P. Gdyby nie było tego głupiego morału, było by ok.
Według mnie zakończenie jest tragiczne.
SPOILER: według mnie już lepszym pomysłem byłaby walka Steina dzierżącego Excalibur z Kishinem, niż taka dziwna walka. Nie oszukujmy się Maka jest najnudniejszą postacią przedstawioną w anime (i najsłabszą - chociaż bardzo ładnie narysowaną).
kishina powinie załatwić shinigami jak bozia przykazał.
po to kuźwa zbierał te demon tule by spełnić swe największe pragnienie (o udziale w walce)
po to miał death scythe i po to tak się napinał jakby mógł przeciwnika wciągnąć nosem, żeby paść od jednego ataku wziętego na klatę? WSTYD I CHAŃBA!
Uważam, że mogło być gorzej... Prawdą jest, że wraz z nadchodzącym końcem, cała seria zaczęła podupadać, ale ten "morał" był dobrym podsumowaniem treści anime.
Na końcu czułam się jakbym cofnęła się do okresu dzieciństwa i przeczytała dobrą baśń, w której dobro zawsze wygrywa, nie dlatego, że ma olbrzymie spluwy, wielkie kosy, czy inne kosmiczne moce, ale dlatego....., że jest dobre ;)
Możliwe, że wielka walka Shinigami vs Kishinn była by bardziej "epicka"...
Cóż, ponoć o gustach się nie dyskutuje ;)