PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=588273}

Spartakus: Bogowie areny

Spartacus: Gods of the Arena
2011
8,0 51 tys. ocen
8,0 10 1 50962
7,1 8 krytyków
Spartakus: Bogowie areny
powrót do forum serialu Spartakus: Bogowie areny

Gannicus

ocenił(a) serial na 7

Czy on był Galem?

ocenił(a) serial na 9
iwona1912

Celtem

ocenił(a) serial na 9
Kasiek_haz

...powiedziała "Kaśka do Iwony" ach :-D

Kasiek_haz

Galowie to plemiona celtyckie...

ocenił(a) serial na 9
iwona1912

trakiem

ocenił(a) serial na 8
iwona1912

Celtem

ocenił(a) serial na 9
paulaa669

Jeszcze raz nich ktoś napisze. Tak dla pewności.

użytkownik usunięty
Kasiek_haz

Wlasnie obejrzalem 1 odcinek i chyba ze 3 razy byla mowa o tym, iz byl celtem.

paulaa669

ocenił(a) serial na 9
iwona1912

O Gannikusie mówią "szalony Celt", ale Celtowie to inaczej Galowie - nie bardzo rozumiem dlaczego w serialu podkreślali że: Crixos to Gal, a Gannikus to Celt... może ktoś mi to wyjaśni ??? Z urody bardziej Celtem (Galem) był Gannikus... "Według pisarzy rzymskich Celtowie byli wysokiego wzrostu, mieli jasne włosy i niebieskie oczy. Skorzy byli do wojny, niesłychanie ciekawi i dowcipni." Crixos to typ południowca... a znów skądinąd wiem, że do korzeni Celtyckich przyznają się Portugalczycy..... Czekam na mądre wyjaśnienie :)

ocenił(a) serial na 7
kociamama

no właśnie zawsze mnie to nurtowało czemu rozdzielono ich na dwie "narodowości" choć w istocie to ten sam lud.
Rzymianie nazywali Galami (Celtae, Galli czy Galatae) ludność z terenów dzisiejszych Francji, Belgii, północnych Włoch, południowej Holandii i zachodnich Niemiec (mniej więcej od I w p.n.e), wcześniej Celtami nazywali ich Grecy co zaczerpnięte zostało najprawdopodobniej z języka celtyckiego i oznaczało „lud ukryty” (Κελτοί / Keltoi).
Mam taką teorię, że być może twórcy chcieli zaakcentować pochodzenie Gannicusa z innego regionu zdominowanego przez Celtów/Galów, bo w dużym uproszeczeni Gal to mieszkaniec Galii dla Rzymian a jak wiadomo kultura i osadnictwo Celtów/Galów były o wiele większe.
jako ciekawostkę podam, że Celtowie jako pierwsi w Europie nosili spodnie - to też pokazano na przykładzie Ganniego - zawsze chodzi w portkach w przeciwieństwie do pozostalych...

hermiod

Gannikus miał fajny strój w Zemście, natomiast w Wojnie potępionych wygląda jak jakiś kowboj haha!

ocenił(a) serial na 7
Seiya

no fakt w wojnie pojechali ze strojami chyba u wszystkich...te sznureczki u Nevi...
zawsze w takich produkcjach zastanawia mnie czemu bohaterowie chodzą w naramiennikach odsłaniając jednocześnie wszystkie newralgiczne punkty na tułowiu..np. tu: http://www.filmweb.pl/serial/Spartakus%3A+Wojna+pot%C4%99pionych-2013-657154#pic ture-16-fullscreen
ja rozumiem, że chodzi w tych strojach o "walory wizualne" no ale bez przesady...

hermiod

a strój Naevii to akurat mi się podoba
ciekawią mnie tylko te warkocze, zastanawiam się czy w tamtych czasach były takie fryzury, Gannikus też miał warkocze w Bogach czasami

a skoro o tym mowa to Gannikus jest chyba najlepiej ucharakteryzowany jeśli chodzi o fryzurę, wygląda bardzo wiarygodnie, natomiast u Spartakusa aż razi ta współczesna fryzura, bo Rzymianie to wiadomo że nosili krótkie włosy

ocenił(a) serial na 9
Seiya

Jak Rzymianie mogli nosić krótkie włosy ? :O jak już to mogli mieć krótkie włosy...ale tak,zgadzam się z tb.

ocenił(a) serial na 7
Agron334

nie widziałeś choćby zdjęć starożytnych rzeźb?! oczywiście, że Rzymianie nosili króciutkie fryzury, byli ogoleni i to również ich odróżniało od barbarzyńców, którymi pogardzali m.in. ze względu na wygląd...

Seiya ja nie mówie, że mi się nie podobały charakteryzacje, tylko takie troszkę były powiedzmy mało wiarygodne...

w zasadzie jeśli chodzi o serial to odniosłam wrażenie, że o wiele lepiej odwzorowano w nim Rzymian (fryzury, stroje, przedmioty codziennego użytku, broń, zwyczaje, zachowania itp. itd) niż pozostałych nacji a szkoda...ciekawie wyglądałoby zestawienie ubiorów syryjskich, germański, celtyckich czy innych plemion...
a tak mamy mix postaci z gier RPG (jakoś tak mi to samo się nasuwa )- oczywiście miłe to było dla oka :) ale jednak troszkę wypada jak niedopracowanie tematu ze strony twórców.

warkocze rzeczywiście były już w antyku, nie wiem czy akurat w takich konfiguracjach jak w serialu...

znalazłam pewną stronkę z opisami rzymskich ciuchów, jest też pokazane jak wiązali ówczesne majtki :)
http://wiecznie-modne.blog.onet.pl/2011/04/28/ubiory-starozytnego-rzymu/

hermiod

Krótkie włosy? Zależy co przez to rozumieć. Nosili włosy na kilka cm, a nie kilka mm. Brody i wąsy w Rzymie były bardzo popularne od końca I wieku n.e.
Warkocze nosili Galowie, Iberowie, a nawet Grecy we wcześniejszym okresie.
Co do ubioru to Galowie nosili spodnie w kratę lub paski.
Z ubiorem gladiatorów wyszło całkiem nieźle w serialu. Jeśli chodzi o hełmy to też. Z kolei gorzej odwzorowano Rzymian. Mają zbroje i hełmy z czasów późniejszych. Niektóre elementy są zmyślone.

ocenił(a) serial na 7
KLAssurbanipal

zgadza się nie miałam na myśli jeżyka :D tylko krótkie włoski...

ocenił(a) serial na 8
kociamama

Celtowie pochodzili z terenów na północ / północny zachód dzisiejszej Wielkiej Brytanii, zaś Gallowie pochodzili z terenów dzisiejszej Francji. Tracja znajdowała się na wschód od Grecji, w rejonie tzw. kociołka bałkańskiego.

ocenił(a) serial na 9
Yujiro

Dzięki za info - mogę gdzieś poczytać, żeby zgłębić ten temat?

kociamama

Nie sugeruj się powyższą odpowiedzią bo to nieprawda. W rzeczywistości Galowie byli też Celtami. Z kolei Celtowie brytyjscy zwani są Brytami. Tracja nie znajdowała się na wschód od Grecji lecz północ. Taką północ środkowo-wschodnią. Na północy zachodniej mieszkali Ilirowie.

Yujiro

Bzdury. Galowie też byli CELTAMI. To olbrzymia grupa ludów. Myślisz o Brytach, którzy jak Galowie byli plemionami celtyckimi.

ocenił(a) serial na 7
KLAssurbanipal

wreszcie ktoś orientujący się w temacie