PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=657154}

Spartakus: Wojna potępionych

Spartacus: War of the Damned
2013
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 39382
8,8 5 krytyków
Spartakus: Wojna potępionych
powrót do forum serialu Spartakus: Wojna potępionych

I znowu to samo.Po pierwszej serii zachwycony ale im dalej coraz gorzej.Drugą serię obejrzałem z
rozpędu i już pod koniec zaczeła się nuda i zwykła komercja.Zdięcia ze szkoły Batatiusa były
znakomite,z powodzeniem wystarczył plany willy i areny do ćwiczeń,czuło się to zgniliznę
niewolnictwa i atmosferę szkoły gladiatorów.Czekając na II serię spodziewałem się wolności i
rozmachu,a tu klapa.Dwa plany filmowe ciągle się powtarzające.Głowni bohaterowie a obok nich 20
gladiatorów, rzymska willa i kilka osób.Zaczełem czuć się jak w teatrze.Spartakus już pod
Wezuwiuszem miał 10 tysięcy ludzi,małe miasto a w filmie mieszczą się w jednym opuszczonym
domu.Trzeci seria to już zwykła kicha,bazowanie na popularności, jak najmniej środków i pieniędzy
bo i tak obejrzą.Najbardziej śmieszyły mnie ujęcia pola namiotowego armi Spartakusa.He,hi armia
60 tyś niewolników na polu namiotowym jak gdzieś na Mazurach.Upolują gdzieś sarenkę ,tam
napadną na willę i wszycy najedzeni?Armia Spartakusa spustoszyła teren wielkości połowy Polski i
zaręczam wam że Spartakus nie spał pod namiotem,chyba że przed bitwą.Zajmowali okreslony
teren zabijając Rzymian do nogi,a gdy wyjedli wszystko co było przenosili się dalej.Okrucieństwo
gladiatorów było przerażające,tak że nawet sam Spartakus przeraził się ich ogromem,próbował
ograniczyć bestialstwo co doprowadziło do rozłamu w jego armi.Niestety w filmie znów
poprawnośc obyczajowa.Zły pan,dobry niewolnik jak nawet komuś utnie głowę to w słusznej
sprawie....Film się zadusił przez brak plenerów i wspaniałych widoków południa Włoch.I do tego
zupełny brak koni i jazdy.....która odgrywała niemała rolę w armi Spartakusa.Jescze kilka milionów
na zdięcia i mogło być tak dobrze....Teraz co do wątków historycznych.O ile w dwóch seriach nie
było sie za bardzo do czego przyczepić to w trzeciej poszli na całość.Poniosło ich.... Konsul
Lucjusz Gellius i Lentulus Klodianus rozbili armię Kriksosa a nie Marek Krassus.Syn Krassusa
nazywał się Publiusz Krassus i nie zginął z rąk niewolnicy a w bitwie pod Carrhae, wraz z ojcem,
dzisiaj Turcja. Do tego na Jowisza.....Julkowi Cezaremu wsadzono coś do tyłka?Szkoda, bo trochę
dbałości o fakty, mniej scen erotycznych i brutalnych, powstał by dobry serial historyczny a tak
będzie się pętał w stacjach typu Puls.
Ogólnie dla mnie na 7 za całą serię a mogło być tak dobrze nawet 9.

ocenił(a) serial na 10
Komodos

Czego się spodziewałeś? Cały serial był kręcony w budynku więc nie można było oczekiwać jakiejś ogromnej przestrzeni tak jak w serialu "Rzym", "Gra o tron" czy nawet w "Spartakusie" z 1960. Cała przestrzeń i okolica to efekt greenbox.

Z tym rozłamem w jego armii to też się nie zgodzę. Armia rozdzieliła się dopiero w 8 odcinku, ale nie przez konflikt tylko po prostu niektórzy chcieli iść na Rzym z Crixusem, a reszta ze Spartakusem przez Alpy, rozdzielili się w zgodzie.
A te kłótnie w Sinnusie, Spartakus specjalnie tego chciał aby mieszkańcy miasta pomyśleli, że armia ma konflikt i powiedzieli to Krassusowi.

"I do tego zupełny brak koni i jazdy"

Były w finałowej bitwie 10 odcinka (jazdę prowadził Gannicus) i na samym początku 1 odcinka.

Co do tych scen erotycznych to jak dla mnie w ogóle mogło by ich nie być. Natomiast sceny brutalne były świetne, wydaje mi się, że twórcy serialu najbardziej skupiali się właśnie na nich.

ocenił(a) serial na 7
dirt16

He..he.. mieszasz fakty historyczne z filmem.Rozłam w armii w rzeczywistości nastąpił dużo wcześniej jak na film to powinno być gdzieś w trzecim odcinku. Kriksos ,odłaczył się z plemionami germańskimi i poszedł na Rzym chcąc wyzwolić tamtejszych niewolników.Zginął w bitwie pod górą Garganus pokonany przez konsulów Lucjusza Gelliusa i Lentulusa Klodianusa.Spartakus przyszedł mu w raz z jazdą na pomoc ale było juz zapóźno.Spartakus zdążył jeszcze rozproszyć wojska Gelliusza. Po bitwie Spartakus uroczyście pochował Kriksosa. 300 wziętych do niewoli Rzymian walczyło o życie w pojedynkach na arenie jak niewolnicy.W filmie to syn Marka Krassusa zabija Kriksosa choć w rzeczywistości to wtedy prawdziwy Krassus dopiero zbierał legiony.W Sinnusie może i były kłótnie ale według historii to Kriksosa i jego 20 tyś armi już tam nie było.Ukazana w filmie bitwa to w rzeczywistości Bitwa pod Camalatrum W armii Spartakusa doszło do kolejnego rozłamu wśród dowódców. Tym razem w opozycji stanęli Kastus oraz Gannicus, którzy z 15 tyś. wojska oderwali się od sił głównych.To ich właśnie pokonał Marek Krassus wraz z synem oraz młodym Juliuszem Cezarem.W tym czasie Spartakus maszerował z swoją armią na południe i nie brał udziału w bitwie.Zginął dużo później , jeszcze dwa razy pokonał legiony Krassusa.Tyle historii w 3 części serialu dowolnie ją naginali do potrzeb filmu.

ocenił(a) serial na 10
Komodos

Myślałem, że piszesz o rozłamie przedstawionym w serialu i jego powodach. Ja znam dobrze historię Spartakusa i zgadzam się, że część wydarzeń nie zgadza się z faktami historycznymi. Nie uważam jednak aby to było wielką wadą, serial od początku jest luźno oparty na historii, twórcy raczej koncentrują się bardziej na ukazaniu walk, przemocy, brutalności i intryg, właśnie to mi się najbardziej podoba, historię stawiam na drugim miejscu.
Mimo wszystko ten serial ma dużo wspólnego z faktami historycznymi:
- bitwa pod Wezuwiuszem, zejście niewolników ze skały za pomocą lin splecionych z winorośli, śmierć Glabera i Waryniusza.
- oddzielenie się Crixusa od reszty (mimo, że w późniejszym czasie ale jednak to się stało).
- II bitwa w rejonie Picenium i śmierć Mummiusza (nie zgadza się tylko to, że zamiast Mummiusza wojskiem dowodził Tyberiusz).
- kara decymacji zarządzonej przez Krassusa.
- zdrada piratów.
- wał Krassusa.
- zmuszanie pochwyconych żołnierzy Rzymskich do gladiatorskich walk.
- śmierć Spartakusa którego ciała nigdy nie odnaleziono.
- ukrzyżowanie reszty powstańców wokół Via Appia.

użytkownik usunięty
dirt16

Ja się zastanawiam czy Juliusz Cezar brał rzeczywiście udział w tłumieniu powstania Spartakusa

ocenił(a) serial na 10

Tak, brał udział.

użytkownik usunięty
dirt16

A skąd wiesz? Podaj źródło bo ja nie umiem znaleźć a szukam

ocenił(a) serial na 10

Trochę się rozpędziłem. Niektóre źródła mówią, że Cezar brał udział w powstaniu a inne nic o tym nie wspominają. Ja przeczytałem o tym tutaj:
http://romanum.historicus.pl/powstanie_spartakusa.html

użytkownik usunięty
dirt16

Od razu mówię u Plutarcha i Swetoniusza o tym nie ma, ale widzę tam źródło Appian z Aleksandrii zobaczy się

dirt16

DeKnight mówił, że dyżurni historycy Spartacusa nie potwierdzili w żadnym źródle obecności Cezara w tłumieniu rebelii, ale też nie znaleźli nic, co by przeczyło temu, że mógłby. Czyli nie musiał, ale mógł tam być :)