PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=657154}

Spartakus: Wojna potępionych

Spartacus: War of the Damned
2013
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 39380
8,8 5 krytyków
Spartakus: Wojna potępionych
powrót do forum serialu Spartakus: Wojna potępionych

Spoilery z 2 pierwszych sezonów i prequela.

Jestem ciekaw czy zauważacie nawiązania do wcześniejszych wydarzeń. Dla mnie to są mega
klimatyczne rzeczy:

- jeszcze z Zemsty - pod koniec ostatniego sezonu kiedy Glaber przy tym swoim dowódcy mówi
o planach na przyszłość, o Illynthi, swoim dziecku, o pozycji w Senacie snuje Wielkie plany na
przyszłość, a tuż po jego mowie w oddali widać pochodnie i rebelianci przystępują do walki w
której, jak wiemy Glaber ginie.
Z tą sceną kojarzy mi się finał Bogów Areny gdzie Batiatus wygłasza podobną przemowę, a
chwilę później widzimy go skąpanego we krwi.

- jeszcze z Zemsty, gadka Ashura do Lukrecji
-zapominasz gdzie twoje miejsce
-nie, ja je zdobywam
za to Ashurek dostał soczystego liścia, bo
Batiatus powiedział to samo w 12 odcinku pierwszego sezonu do Glabera i po chwili
pokazał mu rękę Licynii

- z 1 odcinka WotD, rozmowa Spartacusa z Gannicusem... Sparti na pytanie co się stanie jeśli
następne hordy Rzymian staną na przeciw rebeliantom odpowiada "więc oni także polegną"
dokładnie te same słowa wypowiedział wcześniej Gannicus kiedy w ostatnim odcinku
GotA Batiatus pyta się o ludzi otaczających Tuliusza

- z 1 odcinka WotD, rzut włócznią w człowieka uciekającego na koniu -
- 1 odcinek 1 sezonu taka sama akcja

-z trailera do 2 odcinka WotD, włócznia spada tuż obok Spartacusa -
- czyżby powtórka z jednej z walk na arenie gdzie Spartiemu włócznia przelatuje obok
twarzy, raniąc policzek...

Na pewno takich nawiązań jest jeszcze sporo więcej, jednak ja na razie ich wszystkich nie
obczaiłem ^^

elbondo13

Ashur ginie jak Barca - na skutek fałszywych informacji podanych ich panom, którzy od razu dają im wiarę. Giną też obaj tak samo, otoczeni przez wrogów. Obaj nie rozumieją, co się stało, jak nagle z lojalnych sług stali się zdrajcami.

Gannickus komplementuje w WotD rzut oszczepem Spartakusa - od razu skojarzenie z rzutem w stronę trybun podczas pożaru areny :)

emo_waitress

A najlepsze jest to, ze Ashur sam wsypal Barce - a pozniej Ashur ginie z podobnej intrygii ;) Interesujace ;)

ocenił(a) serial na 10
elbondo13

Powiązania powiązaniami. Ja w ramach powiązań oglądam Blood And Sand - jestem na trzecim odcinku. Gnaeus własnie robił sobie czerep o drewniany słupek. Zaraz Spartacus dostanie wciry od Crixusa. A potem the Pits :)

ocenił(a) serial na 9
elbondo13

To nie Spartakusowi włócznia rani policzek, to on rzucając rani w ten sposób Glabera.

Chyba że w jakieś poprzedniej walce również było coś podobnego, i mi wyleciało z pamięci.

truegod

Glaberowi swoją drogą, ale była taka scena w pierwszym sezonie, odcinek w którym Spartacus walczył na jakimś pokazie, sam przeciwko kilku trackich niewolników, wspominając słowa zmarłej żony "oddaje się woli bogów", staje jak wryty i wtedy włócznia przelatuje tuż obok jego głowy (może 7 albo 8 odcinek).

ocenił(a) serial na 9
elbondo13

Fakt, już pamiętam tą scenę. Inna sprawa, że takie rzuty to dosyć ograny motyw filmowy, w 300 Xerxesowi też serce szybciej zabiło, gdy przekonał się, iż Bogowie też krwawić potrafią.

ocenił(a) serial na 9
elbondo13

A odnośnie powiązań, dodałbym jeszcze, iż stary Doctore ginie od niemalże takiego samego ciosu mieczem co i jego następca, nowy Doctore.

elbondo13

Nie no szacunek za pamiec po prostu. Sam bym w zyyciu nie powiazal tych faktow w calosc ;) Czekam na wiecej, jest to na pewien sposob interesujace i ma pewien sens ;)

kaishaku27

Wiesz, gdybym oglądał pierwszy sezon ostatni raz 2-3 lata temu to pewnie bym tych wszystkich rzeczy nie wyłapał, ale ja sobie wcześniejsze sezony czasem powtarzam :)

ocenił(a) serial na 8
elbondo13

Illithiya i Lukrecja i ich na przemienne:
- We are friends, are we not?
- The very best.

Spartakus trenujący z Varro i mówiący mu, że "za bardzo odsłania lewą flankę." To samo powiedział Nasirowi, jak go trenował, pod odbicu jego willi.
...
Właśnie naszła mnie straszna analogia tym spowodowana! I jeśli tak się stanie, to pojadę i zabiję DeKighta, za zniszczenie mi psychiki!

Kasiek_haz

:/
Wiem o co Ci chodzi, przyłącze się do wyprawy po DeKnighta.

elbondo13

Calm your tits i nie siejcie paniki.

TAK SIĘ NIE STANIE.

Spartakus przypomina tym zdaniem sobie o Varro, o którym wspomnienie jest wciąż świeże i bolesne. Z pewnością obiecuje sobie w duchu, że dopilnuję, żeby ten młody ex-niewolnik tak nie skończył.

EWRYBADY KOLM DAŁN GADDEMIT

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

Padną oni, jak i wszyscy inni. To będzie rzeź jakich jeszcze żadne widz seriali nie oglądał :)

Nie no, żart. Te dwa popaprańce nie są postaciami historycznymi - jak ktoś ma szansę wyżyć ten burdel, to tylko oni. Niestety lub stety.

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

Szkoda, że nie masz racji. Popaprańce poumierają na pewno.
Agron i Nasir niestety też.

ocenił(a) serial na 10
Kasiek_haz

Najwyraźniej wiesz coś więcej niż ja.
Jestem nawet skłonny postawić parę geldów na ich ewentualne wyżycie...

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

A ja nie. Z doświadczenia wiem, że w filach i serialach gej pary rzadko mają happy end.
Ciężko przewidzieć kto przeżyje. Z racji tego, że umierają moi ulubieńcy mogłabym stawiać każdą kasę na to, że Ganikus ocaleje. Ale podejrzewam, że on dostanie superczadowozajebistą scenę bohaterskiej śmierci.

Kasiek_haz

Potknie sie na polu walki i nabije sie przypadkowo na wlocznie ? :) Scenariusze moga byc naprawde rozne - pamietajmy, ze jes to Spartacus - serial gdzie pol obsady potrafi byc stracona w jednym odcinku :) Moglismy swoje przekonania opierac na wydarzeniach z historii - ale tu wiemy z doswiadczenia, ze roznie to moze byc.

Przewidywanie i gdybanie co sie stanie w nastepnym odcinku jest fajna czescia rozmowy - ale wybieganie o pare odcinkow w gore to wedlug mnie za duzo ;) DeKnight wie, jak mysli wiekszosc - i jego w tym glowa, aby nas zaskoczyc...Wiec wypatrujcie na polu walki jakiejs osamotnionej, wystajacej szpikulcem do gory wloczni ! :)

ocenił(a) serial na 8
kaishaku27

założę zaraz nowy temat, żebyśmy nie spamowali :)

Kasiek_haz

Nie rozumiem jak można nie lubić... chociażby nie czuć sympatii do Gannicusa :-|

ocenił(a) serial na 8
elbondo13

Ani trochę.
Wg mnie Ganikus to taka ówczesna wersja dzisiejszego bywalca wiejskich dyskotek, z platyną na głowie, spinającego bicka w przyciasnej koszulce.

Kasiek_haz

o_O
No nie wierzę po prostu

ocenił(a) serial na 10
elbondo13

Kasiek nie lubi Gannicusa, bo swego czasu nawrzucał Ashurowi że jest dupą lub fiutem legata Glabera ;]

ocenił(a) serial na 8
Bartes123_2

Oj tam oj tam :)
Ganikusa nie lubiłam dużo wcześniej :) Tak naprawdę to znielubiłam go za maślane oczy do żonki swojego przyjaciela. Większego sku*wysyństwa sobie nie mogę wyobrazić. I te późniejsze: właśnie przyszedłem zarżnąć cię jak prosie na środku areny ku uciesze tłumów, no i temu, ze pieniędzy na wino i dupy mi brakuje. Oj, arena się zapadła! Wybacz mi przyjacielu, wybacz!
Do tego totalnie drewniany aktor nie otwierający ust przy mówieniu, który jeszcze w tym sezonie stracił swój największy atut - rzeźbę :D

Kasiek_haz

Gannicus - the only one true God of the arena, najbardziej charyzmatyczny w całym serialu (uwzględniam żyjących), a że stracił głowę (na szczęście tylko w przenośni) dla żony najlepszego przyjaciela... nie jest to nic nieznanego ze współczesnego świata, chyba nie masz pojęcia ile razy taka sytuacja się zdarza w naszej szarej rzeczywistości, powiem więcej można mu to wybaczyć w końcu miłość jest ślepa. Zaryzykuję stwierdzeniem (nie chciałbym żeby zostało źle odebrane - jestem stuprocentowym heterkiem ;) ) że jest najseksowniejszym bądź kto woli najprzystojniejszym ze wszystkich bohaterów.

A odnośnie otwierania ust w celu przemawiania... może jest brzuchomówcą, w takim wypadku zasługuje na jeszcze większe słowa uznania.

ocenił(a) serial na 8
elbondo13

Zgodzę się co do wyglądu. Od szyi w dół mój faworyt, ale jak pisałam, rzeźbę już traci :)

Miłość jest ślepa, bla bla bla. Tego co zrobił nie mogę mu wybaczyć. Ale trzeba dodać, że Onomejus był jedną z moich ulubionych postaci, więc mogę być nieobiektywna.

Ganikus i charyzmatyczny w jednym zdaniu użyłabym tylko jeśli oba te wyrazy rozdzielałoby "nie jest" :)

Masz rację, jeśli jest brzuchomówcą to plus dla niego :)

Kasiek_haz

Gannikus był moim absolutnym ulubieńcem w poprzednich sezonach.

Dlatego jestem zbulwersowana tym, jak jest teraz przedstawiany: schlana świnia, taki tępy młotek, którego zabiera się na akcje, bo dobrze naparza. Nie zmieniła tego nawet rozmowa ze Spartym.

Żeby było jasne - Ganikus zawsze miał trutniowy charakter :), ale przedtem potrafił wykrzesać z siebie coś więcej, a jego cynizm i postawa "z boku wydarzeń" była przeciwwagą dla gorących głów pozostałych.
Liczyłam, ze Spartakus coś w nim zmieni, jak w Kriksusie i innych. Było pokazane w Zemście, kiedy Ganikus walczący do tej pory za kasę na wino i burdele, prowadzący puste życie, teraz walczy u boku Spartakusa For glorious death! Ale teraz wygląda na to, że Ganikus dołączył do nich na zasadzie, "idę za najlepszą imprezą w mieście, akurat wyszło, że to walka o wolność".

Liczę na rozwój sytuacji w następnych odcinkach, wszak to taki złoty chłopak :)

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

Mnie tam Gannicus odpowiada, taki jaki jest. Nie może być bohaterem pozytywnym będąc młotkiem i su..insynem?
Aczkolwiek przyznam uczciwie, że końcówce Zemsty, jako jeden miał nietęgą minę, zdając sobie sprawę jakie gówno wleci w wentylator, który Spartacus włączył pod Wezuwiuszem... Wtedy myślałem że jedyny ma zdroworozsądkowe podejście. Cóż, jest inaczej. I tak pójdzie do piachu przed końcem sezonu... Mam tylko nadzieję że nie na krzyżu :/

Bartes123_2

Eh co wy tak wszyscy o tym piachu gadacie, przecież to strasznie dołujące.

elbondo13

No nie, nie nadążam z gotowaniem wody na herbatki z melisy

ocenił(a) serial na 9
elbondo13

Wszak o tym była mowa już od pierwszego sezonu. Krew i piach...

truegod

No ale kto, jak i w którym odcinku odbiera całą przyjemność, może pozbawić mnie w takich momentach wzruszenia a tego bym nie chciał.

Bartes123_2

No właśnie o to zakończenie Zemsty mi chodzi!
Tylko że ja miałam wrażenie, że patrząc na Spartakusa na końcu myśli: jesteście szaleni, ale na Jupitera, jestem z wami! Ale może faktycznie jak mówisz wie, jak się cała ta impreza skończy i zaczął pić i pie*rzyć na na zapas i póki czas :D

emo_waitress

Oj wydaje mi się, że trochę przesadzasz wyciągając takie wnioski, przecież to dopiero pierwszy odcinek. Wiele się jeszcze zmieni, Gannicus zostanie wodzem, może nieoficjalnie, ale czuję, że i tak będzie prowadził rebeliantów (scena z trailera kiedy prowadzi konnicę). Poza tym prawdopodobnie pojawi się w życiu pewna osóbka, która wydaje mi się, że wszystko zmieni...

elbondo13

Dlatego wyraziłam nadzieje na następne odcinki :)
SPOILER
Dustin zapowiadał, że nie da się porwać od razu Spartakusowi :P

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

"idę za najlepszą imprezą w mieście, akurat wyszło, że to walka o wolność".
hahahaha
i like you, you're funny

Kasiek_haz

Awww, stop it *rumieniec*

ocenił(a) serial na 8
ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

Nie on idzie, bo szedł za tą sprawą Onomeaus.