Czy dobrze widziałem że w trailerze 9 odcinka ciężko rannego Agrona kładą na krzyż i Cezar bedzie go przybijał? Czyli rozumiemn ze wzięli go takiego z pola bitwy na którym zginął Crixus.
Tylko co Agron robi jeszcze w trailerze glownym u boku Castusa nasira i Neavi?
Przy optymistycznym zakonczeniu moze i tak.Ale nie łudźmy sie ze wszystko dobrze sie skończy.Spartacus został osłabiony przez Crixusa,został z kobietami i dziecmi.Juz wielu wspaniałych wojownikow przy nim nie zostało.Trzeba wierzyc że ktoś napewno przezyje,moze Agron,twórcy nie byli by może takimi sadystami zeby go dwa razy uśmiercac czy krzyżowac.Moja wersja,Spartacus zostaje ciezko ranny przez Agrona i np Saxe.I wtej kwesti tyle.Pokazac jak uciekają w stronje Alp,koniec,niech kazdy fan dopisze zakonczenie.
yhy,miałem na myśli cieżko ranny i uratowany przez Agrona i Saxe.
To pewnie jest 99 wersja zakonczenia filmu,kazdy ma swoje pragnienia.Saxa zasluguje za to jak potraktowal ją Ganni.Zgodzie sie z przedmowcą,ze Celt juz tyle osob skrzywdzil uczuciowo ze teraz sam mioze polec przy ratowaniu Sybil powiedzmy.Troche mi go bedzie szkoda,bo to swietny wojownik,wierny spartacusowi,noi był wolnym czlowiekiem,nie musial przyłączac sie od misji,ale zrobil to by odkupic zdrade na Enomayosie.
Prawdy o Spartakusie nie dowiemy się nigdy, gdyż jak sami stwierdziliście - to zwycięzcy piszą historię. Jak to kiedyś ktoś ładnie powiedział "gdyby Hitler miał takie media jak Donek, to ludzie do dziś myśleliby, że wygrał on wojne". Od historii Jezusa, poprzez Krucjaty, aż po Katyń wmawiano nam, że czarne jest biale. Pewni możemy być jednak jednego..gdyby Krasuss dorwał Spartakusa to ostatnią rzeczą którą by zrobił to kazał poćwiartować jego ciało... możemy być pewni, że Spartakus zwiał. Swoją drogą powstancy wcześniej mieli już okazję zwiać, tylko nie wiadomo czemu zawrócili z północy na Rzym?
Jeśli chodzi o film: Tyberiusz zginie z rąk Nevii (podobnie jak Aszur). Spełniona pomstą Nevia sama skona chwilę później, by połaczyć się w przyszłym życiu ze swym Lubym... Ganikus pewnie poświęci swe życie, by Spartakus mógł uciec wraz z pozostałymi powstańcami (zostanie ukrzyzowany)
Imielin:
Już kilkakrotnie ten link pojawiał się w dyskusji. http://www.youtube.com/watch?v=IU1XB3V9p-Y
Jest między innymi odpowiedź na Twoje pytanie dlaczego spartacus nie skorzystał z szansy ucieczki. Otóż sami rebelianci zadławieni zachwytem swoich zwycięstw pozostali we Włoszech by dalej grabić Rzymian i ich domostwa.
Swoją drogą szkoda, że serial pisze się swoimi prawami, ale chyba o to w tym wszystkim chodzi. Musi być ciekawy ;)
A co powiecie na:
Spartakus jest już gotów wymienić Tybka na jeńców, ale pojawia się nikt inny jak Naevia, która twierdzi, że "mały gnój zabił Kriksusa, screw jeńców! ja muszę dokonać swojej zemsty po raz kolejny! :przyprowadza Kore: "dodatkowo gówniarz źle traktował swoich niewolników! Spartakusie, pozwól mi ubić gówniarza!". Spartakus oczywiście, że "nie, bo możemy uratować życie innych, kto wie, może nawet Agron jest wśród owych jeńcow ...". (Nasira nie ma w pobliżu, bo jest zajęty czym innym, więc nie wspiera Spartakusa w decyzji).
Więc nocą Naevia zakrada się, co by i tak Tybka usiec, a tu Ganikus stoi na straży i mówi: " Spartakus kazał gnojka bronić. Chcesz go zabić ... musisz pokonać mnie!". I mamy pojedynek Naevii z Ganikusem :D
A co powiecie na:
Spartakus jest już gotów wymienić Tybka na jeńców, ale pojawia się nikt inny jak Naevia, która twierdzi, że "mały gnój zabił Kriksusa, screw jeńców! ja muszę dokonać swojej zemsty po raz kolejny! :przyprowadza Kore: "dodatkowo gówniarz źle traktował swoich niewolników! Spartakusie, pozwól mi ubić gówniarza!". Spartakus oczywiście, że "nie, bo możemy uratować życie innych, kto wie, może nawet Agron jest wśród owych jeńcow ...". (Nasira nie ma w pobliżu, bo jest zajęty czym innym, więc nie wspiera Spartakusa w decyzji).
Więc nocą Naevia zakrada się, co by i tak Tybka usiec, a tu Ganikus stoi na straży i mówi: " Spartakus kazał gnojka bronić. Chcesz go zabić ... musisz pokonać mnie!". I mamy pojedynek Naevii z Ganikusem :D
Pamiętam jak Gannicus powiedziął Neavi że jeśli jeszcze raz podniesie na niego ręke to potraktuje ją jak wojownika.Strasznie jestem ciekaw jak wyjasnią sie sprawy złapania tybka i wymiana jeńców.Cóz, jakby temu popaprańcowi obcieli łeb i wysłali to krasusa to pewnie by sie wściekł i z wielką nienawiscia ruszył na nieowlnikow,a wiadomo wyprowadzic przeciwnkia z rownowagi to jest czasami podstawa do opracowac taktycznych,wiec spartacus moglby na tym zyskac.Ale z drugiej strony 500 jencow,wsrod nicg agron,A dla spartacusa najwaznoiejsze teraz jest zycie i wolnosc swoich ludzi,zemsta na rzymie schodzi na drugi plan.
Może wlaśnie to jest preteskt do ukrzyżowania. Sparti w końcu nie wymienia Tybka na jeńców, albo wymienia, ale po drodze ktoś (Cezar, Neavia, Kore) zabijają go, albo robią gorsze rzeczy i w zemście Krassus wiesza na krzyżu tą 500...
Tyberiusza to powinni wysterylizowac za to ze załatwił wiele cenionych przeze mnie osob tym co ma miedzy nogami.Potem powinni dokonac wymiany.
Biedny Cezar,jak Deknight mógł tak skrzywdzic jego osobe.
Jeśli doszłoby do walki pomiędzy Naevia i Ganikusem to pięknej wybrance niepokonanego gala daje jakieś 2-3 sekudny... :p
bartosz18 nie kieruj się tylko jednym zrodłem:)
Co autor to inna historia: zbyt wysoki poziom rzeki by przez nia przejśc, mało urodzajna ziemia w tamtym okresie, chęc powrotu po innych niewolników, czy też niepoczytalnosc wodza :)
Jedno tylko potwierdzają historycy...Spartakus kierujący się na północ nie przyjmował już w swoje szeregi niewolników... problem z wyzywieniem? Północ okazała się wted mało łaskawa dla powstańców? tego się pewnie nigdy nie dowiemy...
Spoiler Alert!!!!
In next Friday’s penultimate episode (this Friday is a recap special, FYI) Spartacus (the character and the show) pays glorious tribute to Crixus and, at the same time, introduces a much-despised character to the mystical power known as Karma.
I objaśnienie
He gets crucified in view of Crassus and his legions, after Spartacus forces a few hundred captured soldiers to fight eachother to the death.
SPOILER SPOILER SPOILER
holy fuq!!
czyli Sparty nie wymieni Tybka, tylko go ukrzyżuje na oczach Marka?! O_O
http://i0.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/198/010/tysonreaction.gif
no to wqrwi się nasz wódz! i to chyba zamyka dyskusję na temat jego losu, bo jak go Marek dopadnie, to nie będzie co zbierać z jego ciała i prezentować w senacie :D
i temu na soundtracku jest Agron Rescue, a nie jakoś inaczej, bo go jednak będą ratować a nie Cezar przyprowadzi do domu
AAAAAAAAAAA
nie mogę się doczekać!!
lecą grubo! ostatnie dwa odcinki będą ciężkie do przebrnięcia dla widzów o słabych nerwach :)
Oczywiście, mimo tego jak długą drogę przeszedł Spartacus i jak zmieniły się jego motywy - pierwszy raz palma mu odbiła po śmierci Sury, drugi raz po śmierci Varo. No to teraz po śmierci Crixusa będzie podobnie. Poza tym chyba nawet Spartacus osiągnie w końcu taki stan, że instynkt samozachowawczy podpowie mu że już tylko wszystko albo nic.
I jeszcze jedno - pamiętajcie, że żeby ubić Rzymian ku czci Crixusa, trzeba tych Rzymian najpierw mieć. A najlepiej nałapać Rzymian ratując ukrzyżowanego Agrona. A jak się ma już ukrzyżowanego Agrona odratowanego i synka głównego oponenta w garści, to można go na oczach starego ukrzyżować również!!!
Tylko skąd będą wiedzieć, że on wciąż żyje? Na końcu odcinka wyglądał na martwego, a i Naevia niekoniecznie sobie nim głowę zaprzątała w tamtym momencie. Może, tuż przed odesłaniem z głową Kriksa zobaczy go wśród jeńców. Albo w ogóle przyniesie wiadomość, że Marek ma wielu wciąż żywych jeńców, ale nie wie dokładnie kogo. Więc zbiorą ekipę i pójdą ratować. Ale chyba nie uratują zbyt wielu ludzi wtedy, bo Marek musi mieć wciąż te 500 do wymiany.
Nałapią Rzymian przy okazji, Naevia osobiście Tybka znajdzie i weźmie w niewolę. A Marek wyśle Cezara, by się wymieniał, ale zonk.
No żeby ich!! Dwa tygodnie kazać nam czekać!!
Ciekawe kto z powstańców padnie w tym odcinku? Tytuł The Dead and the Dying zobowiązuje.
Na tej ichniej arenie jest Tybi i jego osiłkoprzydupasy. Reszty Rzymian nie widać (co nie znaczy, ze ich nie ma!).
Nie wiem, jak to rozegrają, ale na ten moment, widzę to tak:
Naevia wraca z głową Kriksosa i albo a) mówi, ze wszyscy nie żyją, b) widzi przed odjazdem, że jest sporo jeńców (bardziej prawdopodobne, ze Krassus jej ich pokaże, żeby przekazała to Spartakusowi, jako forma psychicznego znęcania).
Julek prowokuje Tybka do jakiejś głupiej akcji, gdzie zostaje złapany przez rebeliantów i posłany na arenę.
Krassus się o tym dowiaduje i wysyła Julka z misją, że odda jeńców za pierworodnego
Sparty a) odbija jeńców i możliwe, że krzyżuje Tybka dla efektu b) dokonuje transakcji, ale jakoś mu się udaje ukrzyżować Tybka (o ile ten spoiler jest prawdziwy).
Albo Julek przybywa z misją do Spartakusa, Sparty olewa ofertę, krzyżuje Tybka, Krassus się o tym dowiaduje, krzyżuje jeńców, Sparty wpada jak po ogień i odbija jeńców :D
Chciałabym zobaczyć scenę, kiedy Mareczek wchodzi gdzieś i nagle widzi Tybka na krzyżu, jak Sparty zobaczył Donara http://i.imgur.com/LUmnb.gif
To jest takie gdybanie, bo za mało mamy wiadomości, może z nowymi sneak peekami coś się wyklaruje. Ale generalnie to mam luz i wy yebane, jak to się wszystko odbędzie ;)
*link=uczucia
A ja, od ostatniego odcinka, znowu jaram się jak dziecko. Głównie tym, kto i jak będzie umierał :) bo śmierć Kriksusa pokazała, że jest potencjał.
Teraz mam inny pomysł: wypuszczają Naevię, ale dziewczyna dostaje ogon. W między czasie wśród jeńców Cezar zauważa Agrona, wie, że to ktoś z bliskiego otoczenia Spartakusa, informuje o tym Marka, Marek wpada na genialny pomysł pokazowego krzyżowanka. Idzie za Naevią i na oczach powstańców krzyżuje Agrona, po czym zostawia Tybcia, by ze swoim oddziałem pilnowali, by ten wyzionął ducha. Spartakus nocą robi im łubudu, reszta wiadomo.
Ze względu na mojego ostatniego focha (jeszcze mi nie przeszło) nie mam już takiego entuzjazmu jak zawsze, czekając na nowy odcinek :D
Ale to nie zmienia faktu, że i owszem, ciekawam co wymyślą. Już tyle razy nas DeKnight zaskoczył i naszczał na nasze 100% pewne scenariusze, że jestem pewna, że znowu nam szczęki pospadają i tyle ;)
Ja położyłam wała na wątki romantyczne. Jeśli, w dwóch ostatnich odcinkach będą rozgrywane jak ten Kriksa i Naevie w odcinku 8 to huk. Postanowiłam, że dam się porwać emocjom i będę wyć :D tylko po to, by ochłonąć po odcinku i besztać je za kiczowatość :D
Ale głównie liczę na zajebistą akcję. I dużo epickich zgonów.
Moim zdaniem to bedzie wyglądało tak.Spartacus and company gdy dowiedzą sie że ścięto Crixusa pojadą odbić jego ciało by go pochować. Wtedy przy okazji wezmą kilku rzymskich jencow,w tym Tybka. Nie wiem na czym miał by polegac układ z Cezarm,ale nie wierze ze krasus wysle go żeby negocjował ze Spartacusem.Przeciez to on byl szczurem w płaszczu który ich zdradzil,w hierarchi drugi po Marku w szeregach Rzymskich,wiec mieli by i cezara i tyberiusza wiec obu skasowali,a przede wszystkim ganni by rzucil tekst: no co stary,chciales rewnzu.
A co z Agronem? Sadząc po słowach cezara ktory proponuje wymiane 500 jencow za Tybka,Germanina mieli jeszcze u siebie więc.Chyba ze jak go ukrzyzują to ktos nocą zakradnie sie kolejny raz i do odwiesi.Jesli spardzą sie wasze domysły odnosnie bolesnej ale zasluzonej śmierci Tyberiusza,Krassus troszeczke sie wkurzy.Spartacus widzimy tak samo.Kłucic si ez Crixusem ale to był jego brat,najblizszy.wiec rzeczywiscie juz postawi wszystko na jedną karte i rusza w na rzymian.Ale jakie mają szanse,połowy z nich gal zaprowadzil na smierc.
Teraz kolejna wersja zakonczenia.Ktos kiedys powiedzila ze rzymianie zabiją spartacusa w bardzo okrutny sposob,jeszcze wiekszy bol nic ukrzyzoiwanie.Mam nadzieje ze tak sie nie stanie ale popatrzmy.Jak sparti zabije tyberiusza,krassus wpadnie w szał,bedzie opetany zeby zabic spartacusa.I powiedzmy ze ten,po przegraniu wpadnie w jego ręce i co zrobi krasus.Tak po prostu zabije go i wiesc o tym rozesle na cały rzym? Chyba nie.
Kurde,szkoda jednak tego Crixusa że zginął w takich okolicznościach.Irytujące to jest ze taki Tyberiusz
ciachnął najpierw Agrona a później włącznią przebił gala.Crixus był w ostatnim czasie irytujący ale taką miał role.
To był jednak undefited Gall,nie zapomnę tych jego wejść,skoków na przeciwnika,okrzyków.Wbrew pozorom co niektórzy mówią,on grał świetnie przez wszystkie 3 sezony.
Mnie teraz najbardziej wnerwia to że przez zaangażowanie sybil umniejszyli role Saxy.Nie wiem czemu to
miało służyć.Deknight chciał chyba uśmiecic germanke bo chyba po to wtrącił sybil,ale pozniej doszedl
do wniosku ze Saxa za duzo wnosila do akcji,wiec lepiej niech dluzej zostanie w odziale Spartiego.
A sybil to zupełnie zawadza w tym serialu.
W całym sezonie mieliśmy sporo mocnych scen, więc myślę, że w końcówce też będzie "ostro".
Tyberiusz na krzyżu? Jestem jak najbardziej za.
Tylko co Agron robi jeszcze w trailerze glownym u boku Castusa nasira i Neavi? Gdzie ty go widzisz w której minucie ?
Głowny trailer,57-59 sekunda.Stoi w formacji obok Agrona i Castusa. A tak szczerze,został ranny,na dodatek ukrzyzują go przebijając obie rece i nogi,to scałym szacunkiem dla jego walecznosci,przez rok ni emoglby chodzic ani utrzymac miecza wiec tez sie dziwie.
"A man is never too weak or too wounded to fight if the cause is greater than his own life."
"A man is never too weak or too wounded to fight if the cause is greater than his own life." Onomaneus to mowił w 10 odcinku Vengeance ;D
http://i1250.photobucket.com/albums/hh521/ajsp35801/Ep310fromstarz_zps82346e6a.p ng
to ze strony starz, zdjęcie z odcinka 10
żaden spoiler
Jak na moje to Spartacus pomśći Cricrusa w tych igrzyskach. Tybek powinien zginac na krzyzu albo z reki neavi. Agrona ,Spartakusa,Nasira itd xD powinna czekac glory of death w ostatnim epizodzie ;D A nie jakies zycie w górach z leata ;p
Naevia nadal żyje:/ Mogłaby dokonac rytualnego samobójstwa i połączyc się z Kriksosem:/ Było mi jej szkoda przez jakieś 4 sekundy w poprzednim odcinku ale już mi przeszło!
http://25.media.tumblr.com/d49f400313d4d309cad3a9e91e134c47/tumblr_mkh3m6wUAu1rw raoho1_500.jpg
http://24.media.tumblr.com/bb89d537f1aaf8b23bb27600c7e14488/tumblr_mkh3m6wUAu1rw raoho3_1280.jpg
http://25.media.tumblr.com/391007064b8aa93c4c265860803bdcac/tumblr_mkh3m6wUAu1rw raoho2_1280.jpg
Neavia pewnie teraz bedzie znowu nalegac na spartacusa zeby wyruszyc na rzym,zeby pomscic smierc Crixusa.Tak naprawde jakby nie kozaczyła razem z galem,gdyby słuchali swojego dowodcy to jej ukochany dalej by żyl.mogli uciec za alpy i konstruowac armie z prawdziwego zdarzenia,podobno taktycznie i dyscyplinarniue do rzymskiej,a tak to mają teraz bide z nędzą.Stoją na przegranej pozycji.
W tym sezonie twórcy serialu bardzo się rozwinęli po względem mody. Kolekcja zimowa, teraz wiosenna, szkoda, że nie dożyją lata...
Wiesz, im cieplej się robi tym coraz mniej ciuchów na sobie mają. Można założyć, że w lato to na golasa by zasuwali :D
Czyżby tym razem nie zamierzali wypuścić żadnych teaserów?... Może to i lepiej, ale chyba po raz pierwszy nie mamy żadnych zdjęć i filmików spoilerujących nadchodzący odcinek.
Na zagranicznych forach pojawia się dużo opinii, że Naevia jest w ciąży. Ma świadczyć o tym scena, kiedy patrzyła na tę babeczkę, która tylko co urodziła dziecko, a oczy zachodziły jej wodą.
Z jednej strony: Naevia nie jest lubianą postacią, wszyscy byliśmy pewni, że zginie razem z Kriksem, przeżyła; czyżby po to, by odejść i wychowywać małego Gala?
Ale moim zdaniem, po tym, co ją spotkało (narzędzia, te sprawy) szybciej Nasir zajdzie w ciążę niż ona. Poza tym, wg mnie ona patrzyła na tę babkę z żalem, że ona i Kriks nigdy czegoś takiego nie doczekają. Osobiście liczę, że żadnych ciąż nie będzie.
Też wolałbym ciąży nie oglądać, ale jeszcze jedna scena mogła przemawiać za błogosławionym stanem u Naevii: upojne noce w objęciach Crixusa podczas szaleńczego marszu na Rzym. Te ich wspólne sceny były wg mnie dość wymowne. Tak, jakby chcieli nam dobitnie pokazać, że właśnie wtedy im się udało. Może się mylę, zresztą mam nadzieję, że twórcy skupili się w ostatnich odcinkach na walkach i akcji a nie wymuszonych ciążach i budowaniu postaci Pompejusza w pośpiechu...
Wolę myśleć, że te sceny to po to,by każdą parę pokazać "w trakcie" a z Kriksem i Naevią jakoś wcześniej nie było czasu. Jestem na nie dla ciąż i romansów w dwóch ostatnich odcinkach! Teraz mają walczyć i umierać a nie zapładniać co popadnie.
SPOILER
A propo Pompejusza, prawdopodobly już fizycznie zjawi się na ekranie, ciekawe kto go gra :)
Czytałam opinię, że być może to on ukrzyżuje Ganikusa. Bo Spatry i on znowu się podzielą na dwie armie. Sparty trafi na wojska Krassusa a Gani na Pompeja. Gani pokonany powie, że jest Spartakusem (Pompej jako jedyny nie wie, jak on wygląda plus ciągła rozmowa Ganiego ze Spartym o przejęciu przywództwa) i będzie słynne "I'm Spartakus".
Trzyma się kupy, ale to tylko kolejna teoria. Obawiam się, że za mało będzie się działo w 9 odcinku a w 10 będzie za mało czasu, żeby pokazać tyle, ile powinno być. Z tym Gannicusem i Pompejuszem mogą mieć rację. Spartacus ginie pod mieczami żołnierzy Krassusa a Gannicus naciera na Pompejusza, po czym leci na krzyż jako Spartacus. Kto wie, kto wie...
Średnio podoba mi się takie rozwiązanie, chyba wolałbym, aby Spartacus wraz z Gannicusem walczyli ramię w ramię do samego końca, z tą różnicą, że Spartacus padłby pod naporem ciosów a Gannicus, otoczony przez Rzymian, skapitulowałby i zostałby ukrzyżowany. Swoją drogą, na którymś z trailerów dobrze widać, jak Cezar atakuje Gannicusa a ten ledwo stojąc na nogach odparowuje atak, wokół niego widać same zbroje legionistów.