Widzę że nikt dotychczas nie zainteresował się tą postacią, a szkoda bo wydaje mi się że
wyrasta na jedną z głównych postaci. Już w pierwszym sezonie obydwaj bracia germańscy
zwrócili moją uwagę, podobało mi się jak dbali o siebie, szczególnie Agron o Duro, ale nie
przypuszczałam że Agron "wyrośnie" na prawą rękę Spartacusa. Jest porywczy ale nie jest
prymitywny jak inni gladiatorzy, choćby Rhaskos i reszta Galów, widać że Spartacus ceni
sobie jego obecność przy swoim boku. No i jeszcze jego stosunek do Tyberiusza, nie
wydaje wam się że widzi w nim swojego młodszego brata?
Wydaje mi się, że Ameryki jednak nie odkryłeś, tak samo na kogoś ważnego wyrasta Rhaskos, bo tak jakby gladiatorzy podzielili się na dwie frakcje, Kiksosa i Spartakusa i obaj mają swoje prawe ręce ;). W dodatku tego drugiego nie przypominam sobie z pierwszego sezonu (chociaż pewnie się pokazał, jak Spartakus próbował przekonać Galów w ostatnich odcinkach). Też nie uważam, że uważa tyberiasza za swojego młodszego brata, chciał jego śmierci, potem szyderczo z nim rozmawiał, po prostu w ostatnich scenach docenił, że w końcu zaczął myśleć inaczej. Tym skinięciem głową jak mówił "Dobrze!".
Nie zgodzę się z Tobą że Rhaskos wyrasta na kogoś ważnego, widzimy go głównie jako prymitywnego osiłka w ekipie Kriksosa, który jedynie chce się dobrze najeść, napić, zaliczyć i pozabijać kilku Rzymian, będzie robił ślepo to co ich lider rozkaże (nawet Spartacusa od czasu do czasu posłucha). Natomiast Agron ma swoje zdanie, oczywiście na koniec robi to co Spartacus zarządzi, jednak widzimy że różni się zdecydowanie od Rhaskosa. Może masz rację jeśli chodzi o Tyberiusza ale ja z tych scen wyczytałam coś więcej niż tylko chęć zabicia Syryjczyka i szyderczość, wydaje mi się że wyniknie z tego jakiś głębszy wątek, ale oczywiście mogę się mylić i przy najbliższej okazji Agron wyśle Tyberiusza w zaświaty ;)
Rhaskos nie wyrasta na kogoś ważnego w takim sensie by miał wpływ na Spartakusa, ale jako najważniejszy z ludzi Kriksosa, ma wpływ na niego. I myślę, że w serialu pójdą tym śladem, że to za namową Rhaskosa, Kriksos odłączy się jednak od Spartakusa, przez co zginie w bitwie pod górą Garganus.
Nie tak dawno jeszcze podobnym prymitywnym osiłkiem, który chciał najeść się, napić, pobić na arenie i zaliczyć niewolnicę był Kriksos...
Takoż on jak i Kriksos. Tylko że Kriksos jeszcze lamencił o honorze gladiatora co 5 minut :)
Zgadzam się. Spartacus pokazał Agronowi drogę, ciekawe jak by było, gdyby obaj bracia przeżyli.
agron to obecnie moja ulubiona postać. myślę, że nie mylisz się także co do jego relacji z tyberiuszem. obaj stracili braci. coś z tego będzie. sugeruje to też plakat promocyjny. na pierwszym planie mamy spartacusa, oenomausa, crixusa i mirę, a w tle widać agrona i tyberiusza. niby walczą, ale raczej to trening, a nie pojedynek
No właśnie ściągnąłem to jako tapetę i pewnie się myliłem i tak właśnie będzie ;).
Mnie bardziej ciekawi czy pojawi sie Ganikus i jaka bedzie mial w tym wszystim role
pojawi się na pewno, co widać w zapowiedzi sezonu... wg mnie musi do jakiegoś super pojedynku z jego udziałem. czy to z Crixosem, bo żegnając się powiedział, żeby wygrał swoja wolność i go odnalazł, czy to z Doctore wiadomo z jakiego powodu, czy też oczywiście możliwość walki ze Spartacusem. Trzeba pamiętać, że Gannicus jako jedyny z występujących postaci był Niepokonanym Mistrzem Kapui:) Poza tym wydaje mi się, iż jego postać jak najdłużej będzie trzymana przy życiu, bo poza oczywistą sympatią widzów można by go wykorzystać już w końcowej fazie serii, jako że wiemy iż Krisksos, Spartacus i Oenomaus prędzej lub później ale zginą, a postać Gannicusa mogła by się znaleźć pośród tych którym udało się przeżyć bitwę w której zginął Spartacus i jeden czy dwa odcinki dołożyć:)
Z kolei wszystkich pozostałych przy życiu ukrzyżowali na drodze z Kapui do Rzymu, już lepiej by zginął jako wolny człowiek w walce do której także dołączył ze swojej nieprzymuszonej w ŻADEN sposób woli ;). Ale na trailerach widać jak Ashur z nim gada i pewnie to on go w to jakoś wciągnie :/.
Mi się wydaje, że Agron jest na tyle ważny, że to on będzie przywódcą drugiego rozłamu :/.
a ja tam nie wiedział/pamiętałem ąz do ostatniego odcinka jak w ogóle to koles miał na imię. No wyrósł na jedną z głownych postaci, ale myślę że wkrótce zniknie jak Spartacus, Oenomaus, Kriksos i Ganikus bd walczyć razem. Za dużo liderów by sie zrobiło.
Co do poruszanych wątków co się wydarzy, nie można zapominać że w końcu ten serial ma jakieś tam powiązania z historią więc:
Najważniejsze bitwy podczas powstania Spartakusa 73-71 p.n.e.[edytuj]
73 p.n.e. – bitwa pod Wezuwiuszem
72 p.n.e. – bitwa pod górą Garganus
zwycięstwo Rzymian pod wodzą Lucjusza Gelliusza nad siłami 30 tys. powstańców pod wodzą Kriksosa (poniósł śmierć)
72 p.n.e. – bitwa w rejonie Picenium
zwycięstwo Spartakusa nad siłami Gnejusza Korneliusza Lentulusa
72 p.n.e. - bitwa pod Mutynią
zwycięstwo sił Spartakusa nad wojskami rzymskimi pod wodzą Kassjusza
71 p.n.e. - II bitwa w rejonie Picenium
zwycięstwo sił Spartakusa nad wojskami Mummiusza
71 p.n.e. - bitwa o wał Krassusa
siły Spartakusa (35 000 ludzi) przerywają blokadę rzymską
71 p.n.e. - bitwa pod Camalatrum
Rzymianie pod wodzą Krassusa pokonują powstańców dowodzonych przez Gannicjusza i Kastusa (12 300 zabitych- śmierć obu dowódców powstańców)
71 p.n.e. – bitwa w rejonie Kalabrii
zwycięstwo powstańców pod wodzą Spartakusa nad Rzymianami dowodzonymi przez Licynniusza Kwinkcjusza oraz Tremeliusza Skrofę
71 p.n.e. – bitwa nad rzeką Silarus
bitwa nad rzeką Silarus - śmierć Spartakusa
No, nie wiem czemu to tutaj zamieściłeś, no ale cóż, większość to wie ;). Ciekawe kiedy poznamy Castusa :).
Jeszcze, można dodać, że jak Glaber podejdzie po Wezuwiusz, oni zejdą z niego na linach z winorośli i będzie otoczony i tak zginie :). A np. Spartakus dostanie bodajże włócznią w udo i podbierając się tarczą, będzie odbijał ciosy i jeszcze wielu rzymian zabije, a dostanie włócznią, jak ślepo poleci by zaciupać Krassusa, ciekawe czym w serialu mu się zawini, będzie musiało być ostrzejsze niż Glaber ;).
tomciog18 dobre pytanie kiedy poznamy Castusa. Mogliby Agrona nazwać Castusem i byłoby okej ale ja wierzę w scenarzystów i liczę, że godnie nam go przedstawią, bo nie sądzę, aby ominęli tak ważną dla powstania postać
Całkiem możliwe, ale Castus nie miałby żadnego posłuchu wśród gladiatorów. O ile Gannicus jako stary mistrz Kapui, podobnie jak Crixus, Spartacus i Onomejos mają tak Castus chyba raczej nie bardzo ;)