PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624034}

Spartakus: Zemsta

Spartacus: Vengeance
2012
7,8 40 tys. ocen
7,8 10 1 40130
6,9 8 krytyków
Spartakus: Zemsta
powrót do forum serialu Spartakus: Zemsta

Autorzy serialu poszli ciekawą drogą. UWAGA SPOILER. Okazuje się, że zaserwują nam obrazki z młodości głównych bohaterów z czasów poprzedzających akcję 1 sezonu. W odcinku drugim "Vengeance" dotyczy to Doctore, występuje naturalnie ojciec Batiatusa, niewykluczone zatem, że w kolejnych retrospekcjach zobaczymy też i samego Batiatusa. Autorzy serialu są sprytni. Idąc tą drogą, serial można rozciągnąć i na 9 sezonów.

Dla wrażliwych ostrzeżenie. Póki co, jest jeszcze bardziej brutalnie niż było. W gruncie rzeczy to serial to prawdziwe gore w czasach starożytności.

użytkownik usunięty
Nick_filmweb

Ach żeby nie było, nie przepadam za postacią Ashura ale jak dla rozkręcenia tego sezonu może być użyteczny.
No i bardzo ciekawi mnie los Doctore... co z nim będzie ...

Lucretia????? Chyba raczej Ilithyia.

użytkownik usunięty
Nick_filmweb

tak tak, przepraszam , dziękuję ... :) już poprawiłam :)

ocenił(a) serial na 10

wg mnie drugie sezony i już następne nigdy nie pobiją pierwszego. To się sprawdza w każdym serialu. Mimo to uwielbiam ten serial i nie umiem doczekać się następnego odcinka :)
Nie wiem czemu, ale nie cierpię Miry :P

użytkownik usunięty
Nick_filmweb

tzn nie mogę poprawić :/ oczywiście chodziło mi o Ilithyie.

ocenił(a) serial na 8
Nick_filmweb

SPOILER dotyczący Naevii [jeśli spoilerem nazwać to, co napisał kilka linijek wyżej Nick_filmweb ;) ]
............
............
............
Nowa Naevia już jest wybrana kolego, w związku z czym na pewno pojawi się i dołączy do rebeliantów ;)
A wygląda tak: http://scifipulse.net/wp-content/uploads/2012/01/Naevia1.jpg
Jak dla mnie dużo mniej ciekawa i w sumie nawet niezbyt podobna, aczkolwiek mogło być gorzej :P

ocenił(a) serial na 8
Nick_filmweb

Taki sobie jedyne zaskoczenie to to, że luckrecja coś knuje z Ashurem to już mniej. Sceny walk na plus reszta przeciętna. Trochę mało tego spartakusa.

jukatos

Stolarcfc, nie ma nawet co porównywać. Już lepiej by było gdyby Ją uśmiercili.

ocenił(a) serial na 8
Nick_filmweb

Hehe być może :) Ale mielibyśmy 3 odcinkową żałobę i memejowatego Crixusa żałobnika :P

ocenił(a) serial na 8
Nick_filmweb

Za dużo walk w tym dziwnym spowolnieniu (Staje akcja prawie w miejscu, po czym przyspiesza do 5x szybciej niż normalnie i znów staje) - no kurde, nic nie da się obczaić z tego prawie!!! :P gdyby to było raz,dwa na odcinek, ale non stop gdy walka to i to użyte :/. Do tego słabszy Spartakus niż w sezonie 1, trochę niepotrzebne retrospekcje (niby miały pokazać trochę Doctore i jego historię, ale były dość długie, a nie pokazały nic z jego historii - tylko jakąś rozmowę o celu i TAKŻE WALKĘ, po co mi w retrospekcji kolejna walka, no chyba, że byłaby przemiodna, albo z Teoklesem), niemalże same walki (które są słabe przez te spowolnienia, ciągły motyw krwi ala "300" w poprzednich sezonach bardziej znośny jak to) i sex, poprzednie sezony lubiłem za intrygi i walki, a sex lekkim dodatkiem był, tutaj walki mi się nie podobają, intry na razie nie ma (może teraz się zaczną). Do tego ten klimat Ludus we wcześniejszych sezonach nie do zastąpienia, tutaj też traci nowy sezon, do tego brakuje mu jakiegoś pazura, który wcześniej czułem. W sumie jak tak popatrzę wszystko na gorsze na razie i jak bym miał oceniać to 6/7, gdzie poprzednie sezony 9 i w ulubionych, ale wciąż liczę, że się rozkręci.

ocenił(a) serial na 9
Nick_filmweb

a tam wyprzedaże to nic, mi póki co sie podoba. Pierwsze odcinki Blood And Sand były dla mnie średnie, ale potem zaczęło się rozkręcać coraz bardziej, wiem, że i teraz tak będzie także spokojnie.... co do McIntyre'a myślę, że nikt nie byłyby w stanie w pełni zastąpić Andiego wiec nie byłabym taka czepliwa... jedyna rzecz, która mi nie pasuje to, że od nowego Spartacusa nie wieje charyzmą i tym czymś co miał Andy.... może to sie zmieni zobaczymy.

ocenił(a) serial na 8
Nick_filmweb

Serialu na bank na 9 sezonów nie rozciągną, już w jakimś trailerze przed 1 odcinkiem widziałem jak, schodzili po linach z winorośli do obozu Glabera, a to jest tak znane przecież, że chyba każdy wie, czym to się kończy, więc ten sezon co najmniej kończy się śmiercią Glabera, a być może i dalej (stawiam, że być może i odłączeniem się Kriksosa i jego śmiercią, bo w takim razie by musiał zginąć na początku kolejnego sezonu, a po co opłacać go na nowy sezon, jakby miał w nim krótko grać :P). Sory, jak kogoś uraziłem, ale nie daję spoilera, bo to fakty historyczne, to tak jakby na forum krzyżaków, nie mógłbym napisać, że Polska wygra pod Grunwaldem. A wielu fanów, jak widzi spoiler, to nie czyta i się ze mną nie dogada ;).

tomciog18

Ja póki co, czekam na powrót Ganicusa, on też zdaje się był jednym z przywódców powstania, i jeko konftontacji z ex doctore w wiadomym temacie cudzołóstwa.

ocenił(a) serial na 7
Nick_filmweb

a ja powiem tylko, że cholernie brakuje mi walk na arenie;/ esencji Spartacusa

ocenił(a) serial na 8
Nick_filmweb

Według angielskiej wikipedii, przywódcą powstania był jeszcze Castus. Ale chyba go jeszcze nie poznaliśmy, więc czeka nas poznanie jeszcze jednego ważnego gladiatora pewnie :). Bo pewnie nie zrobią nim Argona, mi się wydaje, że to będzie przywódca drugiego rozłamu :).

ocenił(a) serial na 8
tomciog18

Ale czytałem, że starz zamówiła kolejny sezon. Tylko jużtej strony nie ma (to była Polska strona o spartacusie).
Poza tym wg mnie ten sezon właśnie zakończy się na bitwie na wzgórzach Wezuwiusza, a następny to będzie ciąg dalszy powstania, bo nie oszukujmy się po tej bitwie jeszcze trochę trwało i wiele ciekawych rzeczy się działo ;)

ocenił(a) serial na 10
Curse11

http://www.starz.com/originals/spartacus

ocenił(a) serial na 5
Nick_filmweb

Nie wiem czy ktokolwiek zwrócił na to uwagę ale Lukrecja błogosławiąca znakiem krzyża na czole to jednak mocna żenada. Twórcy takimi szczegółami nawet nie kryją się, że treść serialu jest tylko dodatkiem dla walki i seksu.