PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624034}

Spartakus: Zemsta

Spartacus: Vengeance
2012
7,8 40 tys. ocen
7,8 10 1 40129
6,9 8 krytyków
Spartakus: Zemsta
powrót do forum serialu Spartakus: Zemsta

Choćby ze względu na zmianę odtwórcy Spartakusa. Szkoda Andyego, że się musi męczyć, najlepsze lata mu przez to dziadostwo uciekają. Oby się wylizał.
McIntyre niezbyt jest do niego podobny, ale nie ma co przesądzać, może spisze się dobrze.
Ciekawy jestem, jak wplotą w fabułę Gannicusa i po czyjej stronie on będzie stał.
A co do Lucy Lawless, to już zupełnie nie rozumiem, co ona robi w obsadzie, może będzie w jakichś retrospekcjach, czy też wspomnieniach Crixusa? Bo jeśli chcą ją wskrzeszać, to będzie to kompletnie idiotyczny pomysł. Jak dla mnie, to jak zobaczyłem rzeźnię w domu Batiatusa, to pomyślałem sobie - no, wreszcie ich zaciukali. A jak ta świnia Ilithyia zwiała, to się poczułem po prostu zawiedziony, że jej ktoś łba nie rozwalił. Bo jeśli ma się do czynienia zbyt długo z jakimś niesympatycznym, podłym intrygantem, to on po prostu zaczyna irytować i nużyć, a widz wygląda tylko momentu, aż ktoś go skróci o głowę.
Ze starych złych powinien w następnej serii być tylko mszczący się za śmierć żony Claudius Glaber, to by było lepsze rozwiązanie.

Bodzepor

Co jak co, ale natknalem sie na ciekawa informacje dotyczaca lucy :D Jest zona producenta serialu :D A jako wyjasnienie podali, ze postac spodobala sie widzom i prod. postanowili, ze przezyje. Pewnie ktos ja znajdzie nieprzytomna, ledwo zywa :)

MARIUSZteam

Jak dobrze pójdzie to i jej dziecko się wyliże :D

ocenił(a) serial na 7
MARIUSZteam

Nie wiem, komu się niby tak spodobała, bo z kim bym nie gadał, to każdy miał dosyć tej wrednej baby (nie Lucy, tylko Lucretii).
Crixus rozciął jej brzuch, a ona ma wyżyć? Ciekawe jak, z tego, co pamiętam, to wtedy głęboka rana w brzuch to była pewna śmierć w męczarniach, ale dla ludzi, którzy twierdzą, że Barca mógł widzieć upadek Kartaginy pewnie nie ma rzeczy niemożliwych.

ocenił(a) serial na 9
MARIUSZteam

Nie lubiłam jej, ale szczwana bestia z niej była- to trzeba przyznać. Zastanawiam się nad tym samym. Jak oni ją wskrzeszą?! W tych ostatnich scenach wyglądała na kompletnie zdechłą... po za tym jeszcze interesuje mnie kto miałby ją znaleźć i pomóc? Ilithyia? No chyba nie...
O, i w tym sezonie powinni jakoś nawiązać do słów Spartacusa: "Razem sprawimy, że Rzym zadrży w posadach."

ocenił(a) serial na 7
KovanaSzakira

Przecież ten serial bazuje na prawdziwych wydarzeniach, więc w tym sezonie będzie po prostu pokazany przebieg Powstania Spartakusa. A, jak wiadomo, Spartakus i jego wesoła kompania dali Rzymiakom nieźle w kość i autentycznie sprawili, że Rzym zadrżał w posadach.
Słowem - będzie się działo, byle nie przekombinowali ze wskrzeszaniem postaci, bo się jeszcze w końcu dowiemy, że Soloniusz i Tuliusz też przeżyli. :P

ocenił(a) serial na 9
Bodzepor

Tak, wiem. Chodziło mi oto, żeby pokazali to jakoś tak z pompą, żeby się właśnie działo...
O tak, nie chcemy nieśmiertelnych w typie Eduarda wampira.

KovanaSzakira

Witam mam takie pytanie. Chcę oglądnąć ten serial (pierwsze 2 sezony). Chciałem się dowiedzieć co oglądać jako pierwsze:

Spartakus: Bogowie Areny (bo dzieje się przed Spartakus: Krew i Piach)

czy
Spartakus: Krew i Piach

Proszę o odpowiedź

ocenił(a) serial na 7
Biogdan

Najpierw obejrzyj krew i piach, bo Bogowie Areny mają zdecydowanie charakter prekuela i jeżeli obejrzysz je w pierwszej kolejności to możesz nie wiedzuieć o co chodzi

ocenił(a) serial na 6
dardevon

juz dawno nei czytalem takiego debilizmu.

"mają zdecydowanie charakter prekuela i jeżeli obejrzysz je w pierwszej kolejności to możesz nie wiedzuieć o co chodzi"

ocenił(a) serial na 7
shamar

raczysz uzasadnić? :)

ocenił(a) serial na 6
dardevon

tak. A raczej nie. Zadam pytanie : co znaczy "charakter prequela" i czemu osoba ogladajaca prequel ma "nie wiedziec o co chodzi"?

ocenił(a) serial na 2
shamar

Czepiasz się skrótu myślowego. Może nie było by tak, że by nie wiedziała o co chodzi, ale przyjemność z oglądania Bogów Areny była by mniejsza i nie wychwyciłby wielu "smaczków".

ocenił(a) serial na 6
damian_k-91

Nie czepiam się. Prequel w przypadku Spartacusa to porazka bo dostajemy spoilery odnoiszące sie do oryginalnej serii... ale czy każdy prequel ma takowe?

ocenił(a) serial na 2
shamar

Prequel z zasady przedstawia wydarzenia z przed pierwszej części filmu czy też gry, ale nigdzie nie ma sztywno określonych zasad co do treści - wszystko zależy od twórców. Spoilery zresztą nie są jakimś problemem bo prequel z reguły kierowany jest do tych, którzy oryginał już widzieli, a nie do nowych odbiorców. Oczywiście jeśli chce się zmaksymalizować zyski to warto pomyśleć o tym by takowych nie było, a historia była całkowicie samodzielna.

ocenił(a) serial na 6
damian_k-91

Ale... oglądając po latach kwadrologie Hannibala należałoby oglądać ją w kolejnosci wydarzeń. A nie kolejnosci stworzenia filmów. Zresztą właśnie tak puszcza to ostatnio TV.

ocenił(a) serial na 7
shamar

No dobra! Sprostuję skoro ma ci to sprawić ulgę. GotA jest prequelem BaS i sam zawiera też własną, nie mającą bezpośredniego związku z częścią 1, ale są tam fragmenty np. początek 1 odcinka, które są kierowane do widzów BaS. Ci którzy nie oglądali BaS mogą ich nie zrozumieć.
FINIS

ocenił(a) serial na 6
dardevon

Wiedziałem to. To jest akurat spaprany prequel bo pokazuje wydarzenia, które już nastąpiły.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
shamar

Nawet nie wiesz, jak bardzo jest mi Ciebie żal. Choćbym chciał, to nie wiem jak pocieszyć takie biedne,skrzywdzone dziecko jak Ty. A teraz Ty przeczytaj swoją powyższą wypowiedź raz jeszcze, to może tak jak ja, też wybuchniesz śmiechem widząc, jak bardzo jest żałosna. Tylko postaraj się przeczytać ją ze zrozumieniem :D
Boże, skąd biorą się tacy pacjenci :D hahahah

shamar

Ile chcesz, bo twoje desperackie próby zrobienia z siebie mądrzejszego niż jesteś poprzez używanie wulgaryzmów, są niesamowicie żałosne i bawią mnie do łez. Zachowujesz się jak dziecko, desperacko machające rączkami i nóżkami, bo coś poszło nie po jego myśli. Tak więc, drogie, rozwydrzone, głupiutkie dzieciątko, możesz na mnie wylewać tyle szamba, ile tylko zechcesz, bo niesamowicie mnie rozbawia sposób w jaki to robisz.

Poza tym widać, że jedynie do wylewania szamba się nadajesz, więc nie będę psuł Ci jedynej przyjemności w życiu. No to już, biegnij teraz do mamusi żeby się poskarżyć, a przy okazji zapytaj, dlaczego gdy byłeś niemowlakiem, kołysała Cie w betoniarce ;]

ocenił(a) serial na 7
GABRIEL_san

obaj zachowujecie się jak dzieci
to forum (i temat) jest poświęcone serialowi, a nie licytacji o to kto zrobi z siebie większego idiotę obrażając drugą osobę w prostacki sposób

ocenił(a) serial na 6
dardevon

Ja tu nikogo nie obrażałem.

ocenił(a) serial na 7
shamar

taa jasne
"Wytłumacze ci pełnym zdaniem - jesteś debilem, nie potrafiącym czytać ze zrozumieniem. Kumasz?" - to twoje słowa
GABRIEL_san zwracam honor - ten gość jest niemożliwy :p

ocenił(a) serial na 6
dardevon

To nie było obrażanie. Stwierdziłem fakt.

dardevon

daredevon, ja jestem za i zgadzam nawet co do tego że faktycznie może i zachowuję się jak dziecko. Ale sam widzisz, że czasem nie da się inaczej, bo ręce opadają, jak się czyta wypowiedzi takich pseudo znawców filmowych jak ten tu powyżej:/ Chyba dobrze wiesz o co mi chodzi, bo sam próbowałeś wejść z nim w normalną dyskusję i nie uwierzę, że Cię ten człowieczek ani troszkę nie wnerwił swoim wymądrzaniem się i krytykanctwem. Bo rzeczową krytyką tego nazwać nie można...
Ja się już zamykam, bo jak sam zauważyłeś to nie ma sensu. Ale miałem po prostu niezły ubaw widząc, jak "pan shamar" desperacko tupie nóżką;]

shamar

Właśnie widzę, jak Ci to zwisa. A to co Ty masz w dupie, to już sprawa twojej seksualności. Co do powrotu do szkoły, to dałeś sobie świetną radę. Może Cię tam jeszcze zdążą nauczyć, gdzie się np. wstawia przecinki, albo jak budować zdania bez takich wyrażeń jak "dupa", czy "debil". Życzę postępów w edukacji:]

ocenił(a) serial na 10
Biogdan

Czy obejrzysz najpierw Bogów Areny czy Krew i piach będziesz wiedzieć o co chodzi. Ja polecałabym obejrzeć w takiej kolejności jak były stworzone, czyli Krew i Piach najpierw. Serial jest genialny!!!

ocenił(a) serial na 7
KovanaSzakira

Serial ma mieć większy budżet, ale wielkich cudów się nie spodziewaj. Raczej większość scen będzie w pomieszczeniach, a ujęcia walk po kilkunastu wojowników maksymalnie, z pewnością nie obędzie się bez paru ujęć komputerowo zdublowanych statystów, jak będą pokazywać szeregi zgromadzonych armii. Ale rozmachu produkcji za kilkaset milionów to tu nie będzie. Wszystko zależy od sprytu reżysera.

ocenił(a) serial na 7
Bodzepor

Właśnie na tym polega urok seriali;)

ocenił(a) serial na 7
Bodzepor

no i sie jednak nie wylizał...

ocenił(a) serial na 7
don_Zimek

Szkoda chłopa, a miałem nadzieję, że jednak mu się uda. :(

ocenił(a) serial na 9
Bodzepor

http://film.onet.pl/wiadomosci/andy-whitfield-nie-zyje,1,4845828,wiadomosc.html
[*]
ehh szkoda człowieka i bardzo dobrego aktora...

ocenił(a) serial na 10
RoskoszP4

przykro..[*]

ocenił(a) serial na 9
RoskoszP4

Wczoraj dziewczyna mi powiedziała że główny aktor nie żyje, sprawdziłem an filmwebie faktycznie zmarł 5 dni temu :/ KU*WA!
Uważam że spartacusa zagrał rewelacyjnie i kolejna cześć będzie dziwna bez niego :/

ocenił(a) serial na 10
Bodzepor

TEZ CIEKAWI MNIE JAKĄ ROLĘ W FABULE ODEGRA GANNICUS. CHYBA MOGĘ POWIEDZIEĆ ŻE "PRZYJAŹNIL SIE Z DOCTORE (TYM CZARNYM) KTORY Z KOLEI STANĄŁ PO STRONIE SPARTACUSA A CO ZA TYM IDZIE.... GANNICUS ROWNIEZ BĘDZIE W JEDNEJ BANDZIE ZE SPARTACUSEM :) GANNICUS TO CHYBA JEDYNY GLADIATOR KTORY NIE PRZEGRAL ZADNEJ WALKI, CZYŻBY W 3cim SEZONIE SPARTACUS MIAŁ MU SKOPAC TYLEK ? OBY.

michal2788

Gannicus będzie po stronie Spartakusa, on był jednym z dowódców niewolników podczas powstania. Zginął w bitwie pod Camalatrum, jego wojska pokonał Krassus. Przeżył Kriksosa, który prędzej oddzielił się od powstańców i został zabity rok wcześniej. Powinno tak byc, a jak wymyślą zobaczymy. Jestem też ciekawa jak przedstawią śmierc samego Spartakusa, czy zginie gdzieś razem z powstańcami czy zrobią takie patetyczne zakończenie jak w filmie Spartakus gdzie był wśród ukrzyżowanych niewolników.

ocenił(a) serial na 10
alien_2

Więc to tak...

ocenił(a) serial na 10
Bodzepor

Szkoda Andy`ego to fakt- był rewelacyjny w tej roli, a do tego zawsze szkoda jak odchodzi taki młody człowiek:( Ale nie przekreślam "nowego" Spartacusa- liczę, ze 3 sezon przyniesie tyle samo niesamowitych wrażeń co poprzednie dwa.

ocenił(a) serial na 7
Bodzepor

powiem wam ze strasznie mocno czekam na nowy sezon ale szczerze troche powatpiewam ze bedzie trzymal poziom 2 poprzednich z jednego prostego powodu jakim bedzie brak batiatusa, ktory moim zdaniem w glownej mierze zrobil klimat 2 poprzednich sezonow.

ocenił(a) serial na 7
lansalot

Wiadomo, że to będzie już co innego, bo to przecież Batiatus był klamrą, łączącą wszystkie inne postacie, dodawał także wątki kryminału poprzez swoje intrygi. Tutaj będą musieli bardziej stawiać na akcję, ale mam nadzieję, że dadzą radę, fabuła tego sezonu z pewnością oprze się o tarcia na linii Crixus - Spartacus.