Wczoraj obejrzałem ostatni odcinek.Mówcie co chcecie ale moim zdaniem to najlepszy Star Trek. Może nie jestem zbyt obiektywny, bo mam do DS9 stosunek sentymentalny. Pierwsze sezony oglądałem jeszcze w latach 90. Jednak wtedy widziałem tylko 4 pierwsze sezony. Jakoś nie udało mi się trafić na pozostałe. Teraz z perspektywy czasu muszę stwierdzić, że ten serial się nie zestarzał. Oczywiście efekty specjalne są nie z tej epoki, jest też typowy dla Star Treków pewien schematyzm w ukazywaniu innych światów, a sceny plenerowe zdecydowanie nie powalają. Ale jeśli chodzi o samą fabułę, warstwę polityczną czy postaci, jak np. rewelacyjne moim zdaniem kreacje Quarka i Dukata dla mnie bomba. Jedyne co bym w tym względzie zmienił to samo zakończenie. Zbyt szybko i prosto rozwiązano wątek proroków i widm. Poza tym jestem jak najbardziej za.
Jeśli podobał Ci się DS9 to polecam Babylon 5 - spójna fabuła przez 5 sezonów, wątki militarne, polityczne, społeczne, kapitalny rozwój postaci - świetnie ukazane. tylko przez pierwszy sezon trzeba przebrnąć. Epicka przygoda. WARTO
a jeśli chodzi o DS9 - trochę już napisałem i tu i na forum Voyagera.
U mnie walczył o pierwsze miejsce z Voyagerem przez parę lat. Bo Voyager był dla mnie seriądo której najchętniej wracałem.. oglądając czasem jakiś losowy odcinek.
ale ostatnio stwierdziłem że gdy wracam do DS9 to nie wracam do losowego odcinka. tylko do całej serii. i tak ds9 obejrzałem już kilka razy.
Serial wkońcu wygrał u mnie pierwsze miejsce i zepchnął Voyagera na drugie..
Fantastyczne postaci (Garak, Gul Dukat, Sisko itp..), świetne wątki komediowe, dobrze zbalansowana historia główna z pobocznymi. Temat wojny też dobrze ukazany. i mój sentyment- Vic Fontaine - nadał tej serii (Szkoda że w tak późnych sezonach) dodatkowego klimatu - lata 50te w kosmosie.. rewelka!
Dzięki za sugestię. Właśnie zobaczyłem, że puszczają pierwszy sezon na AXN więc nie omieszkam obejrzeć.
Proszę bardzo. Ale wersji z AXN unikałbym jak ognia - fatalny lektor, i bardzo słabe tłumaczenie. zabierają temu serialowi cały czar. Jest wątek na forum Babylon 5 o tym
http://www.filmweb.pl/serial/Babilon+5-1994-114862/discussion/Babylon+5+na+AXN,1 818083
Polecam "telewizję" internetową ;)
Nie byłem w ogóle przekonany do DS9,no ale skończyłem TNG i co tu wieczorami oglądać?Recenzje ma raczej słabe-że nudny,daremny itd.Chciałem przeskoczyć od razu do Voyagera i...całe szczęście że tego nie zrobiłem.Odo,Kira,Quark,wszyscy!!!Świetne postacie,dobra akcja.A podobno od 3 sezonu ma być jeszcze ciekawiej :)