PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=94650}

Star Trek: Stacja kosmiczna

Star Trek: Deep Space Nine
1993 - 1999
7,3 5,1 tys. ocen
7,3 10 1 5089
6,3 3 krytyków
Star Trek: Stacja kosmiczna
powrót do forum serialu Star Trek: Stacja kosmiczna

No bo niby czemu bohaterka ma na imię Jadzia? ;)

michal_61

Przypadek :) Jej imię czyta się "dżazija" ;) Jeśli już natomiast szukać Polek w Star Trek to według niektórych niekanonicznych źródeł Katherine Pulaski, oficer medyczny w załodze Jean-Luc Picarda urodziła się w Krakowie :)

ocenił(a) serial na 10
jedzoslaw

Pamiętam że był też oficer naukowy specjalista od napędu Warp który w jednym odcinku odwiedził Enterprise Picarda aby polepszyć osiągi statku. Był bardzo obcesowy i zachowywał się jak Dr. House i miał polskie nazwisko :-)

PawelK

Tak, był taki facet- zarozumiały, ale geniusz i to się liczy :)

ocenił(a) serial na 10
jedzoslaw

Sławne osoby niezależnie czy to atleta sportowiec, czy też geniusz jest z reguły zarozumiałe i "Housowate" :-)

PawelK

Dlatego Bashir też często bywa zarozumiały, ale koledzy z DS 9 zawsze ściągają go na ziemię :)

ocenił(a) serial na 10
jedzoslaw

Tak Bashir bywał czasem zarozumiały(jak wtedy gdy zaraz po przyjeździe powiedział Kirze że zawsze marzył aby pracować w "dziczy" wśród "tubylców" :- ) ) , ale serce zawsze miał na właściwym miejscu, jak wtedy gdy chciał odnaleźć lek na wirus zabijający zmiennokształtnych, poruszył niebo i ziemię, aby zdobyć lek dla Odo.

PawelK

Bycie dobrym człowiekiem nie musi wcale kolidować z pychą- w końcu, miło jest być dobroczyńcą, który przyjmuje wyrazy wdzięczności :)

ocenił(a) serial na 10
jedzoslaw

Tylko, że to nazwisko po mężu, doktor wspomina, że była zamężna trzykrotnie.

Twórcy natomiast oficjalnie ogłosili, że imię Vedeka Baraila (Antos) ma polskie pochodzenie (że niby Antoś). Bajoranie to w ogóle tacy Polacy galaktyki - religijni i z religijnymi politykami, pokrzywdzeni przez historię, rolnicy z wielowiekową, mało znaną kulturą ;)

Awdar

Aha, czyli to wtopa niekanonicznych źródeł. Zresztą, gdyby była Polką z urodzenia to nosiłaby raczej nazwisko Pułaska. Co do Antosa to ciekawe, że w tak wielu kwestiach Polska i Polacy służyli za inspirację. Zresztą, ten temat był także szerzej poruszany :)
http://www.filmweb.pl/serial/Star+Trek%3A+Nast%C4%99pne+pokolenie-1987-94665/dis cussion/Orwell,2210225

ocenił(a) serial na 10
jedzoslaw

Z tymi Bajoranami inspirowanymi Polakami, to żartowałem, choć te nawiązania aż się narzucają przecież ;) Tj. nigdy o tym nie czytałem, wymyśliłem ;) Ale Antos Barail to prawdziwe nawiązanie.

Awdar

Ja z kolei czytałem gdzieś, że pomysł na Bajoran był faktycznie inspirowany sytuacją narodów Europy Środkowej i zadziwia mnie, jak bardzo trafnie przewidziano na przykład nastroje związane z wejściem Polski i innych krajów do UE (oczywiście, UE jako Federacja). Zrobiono to prawie dekadę przed tym wydarzeniem, choć pewne tendencje i zjawiska były łatwe do przewidzenia. Państwa postkolonialne lub postdominalne podlegają zbliżonym procesom.

michal_61

Jak Polką może być ktoś, kto nawet nie jest człowiekiem?

SS_93

Już pomijając oczywisty żart ze strony Michała_61, to mię tej kobiety Trill było jednak pewnym nawiązaniem do polszczyzny- dla Amerykanów nasz język brzmi dosyć egzotycznie, więc nie dziwi mnie możliwość polskiej inspiracji.

ocenił(a) serial na 10
jedzoslaw

Istnieje teoria, że po prostu scenarzysta zobaczył na ulicy szyld np. "Jadzia's Pierogi" albo coś w tym stylu, spodobało mu się i tyle ;)

Awdar

To jest możliwe- tak samo my reagujemy np. na znaki pisma chińskiego, które traktujemy jak ładną ozdobę i nawet są one stosowane jako ornamenty restauracji orientalnych, choć dla Chińczyka mogą nie mieć sensu :)

ocenił(a) serial na 10
jedzoslaw

Ale ja mam na myśli tyle, że on to sobie odczytał (znaki w końcu te same, łacińskie), spodobało mu się, i, jak miał tworzyć postać, to sobie to przypomniał ;)

Awdar

Oczywiście, nie chodziło o znaki, ale o wymowę :) Mógł się przejść po polskiej dzielnicy Chicago albo NY ;)