PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750359}

Stranger Things

2016 - 2025
8,2 319 tys. ocen
8,2 10 1 318805
7,5 91 krytyków
Stranger Things
powrót do forum serialu Stranger Things

Moim zdaniem to oczywiste - w ostatniej scenie na Kamczatce jeden z sołdatów mówi do drugiego, zbliżającego się do drzwi jednej z cel: "Amerykanina zostaw". To po pierwsze. Po drugie - zastanawiająca jest utrata mocy przez Eleven akurat w momencie, gdy Hopper znajduje się w opałach. Być może dzięki łączącej ich więzi moc przeszła na Hoppera i wyrzuciła go po drugiej stronie wrót w ZSRR. Obstawiam, że w finałowym sezonie dzieciaki będą musiały same otworzyć przejście, aby pójść po Hoppera.

fuszi

Na pewno Hopper jest w celi w Rosji.
Myślę, że Jedenastka utraciła moce, bo przejście na drugą stronę jest otwarte właśnie w Rosji, a ona wciąż może być "zakażona". Wg. mnie: dopóki jest zakażona - dopóty nie ma mocy. Bossa z 3 sezonu pokonali, więc tego nie odczuwa. Jednak coś w niej zostało tak jak w Willu.
Teoria, że Hopper trafił do ZSRR przez zamykającą się dziurę w USA i wyszedł na Kamczatce wygląda spoko. (Nie wpadłam na to.)

ocenił(a) serial na 9
VictoryDay

Wiadomo kiedy 4 sezon?:)Tez uważam ze grubas siedzi w tej celi zawsze jak nie ma ciała tzn ze na 99% żyje.

twokill

Ja nie wiem kiedy.

ocenił(a) serial na 8
VictoryDay

Mi się zaś wydaje, że moc została od Eleven 'wyssana' i nie będzie posiadała mocy w 4 sezonie... a przynajmniej aż nie pokonają mindflayera. Ostatecznie potwór z tego sezonu był tylko cząstką, a właściwy stwór znajduje się po drugiej stronie. Być może na tym będzie opierać się 4 sezon, że mindflayer lub jakieś istoty mu podległe będą posługiwały się mocą Eleven.

ocenił(a) serial na 10
fuszi

Moce Jedenastki nie wynikały z emocji, czy chcenia, tylko z tego, że jej matka brała udział w rządowych eksperymentach (patrz Podpalaczka Stephena Kinga). Hopper nie jest z nią nawet spokrewniony, bo nie jest jest jej ojcem, tylko de facto ojczymem, stąd moce nie mogą ot tak przejść na kogoś innego. Łupieżca zainfekował ją tym fragmentem, który został w jej nodze i pozostają nieaktywne nawet po jego wyjęciu. Przewiduję, że moce obudzą się w momencie bardzo silnych emocji w czwartej części, na przykład gdy życie przyjaciół, lub Mike'a (albo Hoppera, bo też myślę, że on żyje) będzie zagrożone. Postać Jedenastki mocno bazuje na Podpalaczce, a tam główna postać przechodziła mniej więcej przez to samo, włącznie z wybuchem mocy po długiej przerwie.

ocenił(a) serial na 10
fuszi

No to jest ważna postać. List do jedenastki może być również powiązany, jako wskazówka dla widza. Hopper pisze, że przez długi czas był zamknięty w ciemnym miejscu, czy coś takiego ;) A na końcu, żeby zostawiła drzwi uchylone na 8 centymetrów.
Dodatkowo obok Hoppera była drabina, którą mógł uciec.

ocenił(a) serial na 8
slawomirus

Co ty pitolisz. Przecież Hopper napisał ten list przed wybuchem. A drzwi mają być uchylone jak Eleven i Mike są sam na sam w pokoju.

ocenił(a) serial na 10
McGyverPL

dlatego napisałem, że to może być wskazówka dla widza, w rozumieniu od reżysera.. Oczywiście logicznie sam bohater nie wiedział co się z nim stanie, masz rację. Ale scenarzysta tak :) I ten list jest taki trochę pasujący do możliwej aktualnej sytuacji Hoppera :)

ocenił(a) serial na 8
fuszi

Spoiler w tytule?

ocenił(a) serial na 10
McGyverPL

Niestety wszędzie już spoilery w całej sieci. Trzeba omijać internet. Co fajniejsi piszą kto zginął na facebooku ;)

McGyverPL

Pewnie masz rację, choć koniec końców nie wiadomo przecież, czy żyje. Ale prawda, następnym razem się poprawię.

ocenił(a) serial na 8
fuszi

Ale napisałeś, że żyje, a jak ktoś nie oglądał to przecież nie wie, że zginął. Więc zaspoilowałeś, że umrze.

ocenił(a) serial na 7
fuszi

Z sieci:
"Dufferowie wypowiedzieli się również o tajemniczym Amerykaninie uwięzionym przez Rosjan. Stwierdzili, że ta kwestia powstała, aby doprowadzić do dyskusji i na pewno nie należy od razu zakładać, że tym więźniem jest Hopper."

ocenił(a) serial na 7
fuszi

Nic mi nie wskazuje by Hopper się teleportował do Rosji - żaden z ich kluczy wcześniej nie otworzył portalu. Gdyby się to udało później to akcja musiała by się przenieść do Rosji a to chyba mało prawdopodobne (np. pod względem budowania klimatu lat 80 czy miejsca pobytu bohaterów serialu).
Może jest tak, że wcześniej w Ameryce złapali jakiegoś potwora i wywieźli lub w czasie zamykania portalu zmutował on z Hopperem - dzięki temu Hopper przeżył wybuch a Ruscy wydobyli z niego potwora/larwe i go hodują.

ocenił(a) serial na 10
fuszi

Czy tylko ja widzę inną wersję tego co się wydarzyło? W celi nie siedzi Hopper, tylko prawdziwy ojciec 11. Dzięki niemu ruscy dowiedzieli się o portalu. Siostra 11 mówiła, że jej ojciec żyje. Moim zdaniem to wyraźne wskazówki.

fuszi

Tak żyje a potem zostaje obdarty ze skóry przez predatora ,Schwarzenegger znalazł przecież jego nieśmiertelnik

MaR83

https://m.youtube.com/watch?v=FbmyyQwZCqs

ocenił(a) serial na 7
fuszi

Tylko że będzie 5 sezonów a potem film pełnometrażowy. Nie pytajcie skąd wiem ;)