Moim zdaniem to oczywiste - w ostatniej scenie na Kamczatce jeden z sołdatów mówi do drugiego, zbliżającego się do drzwi jednej z cel: "Amerykanina zostaw". To po pierwsze. Po drugie - zastanawiająca jest utrata mocy przez Eleven akurat w momencie, gdy Hopper znajduje się w opałach. Być może dzięki łączącej ich więzi moc przeszła na Hoppera i wyrzuciła go po drugiej stronie wrót w ZSRR. Obstawiam, że w finałowym sezonie dzieciaki będą musiały same otworzyć przejście, aby pójść po Hoppera.
Na pewno Hopper jest w celi w Rosji.
Myślę, że Jedenastka utraciła moce, bo przejście na drugą stronę jest otwarte właśnie w Rosji, a ona wciąż może być "zakażona". Wg. mnie: dopóki jest zakażona - dopóty nie ma mocy. Bossa z 3 sezonu pokonali, więc tego nie odczuwa. Jednak coś w niej zostało tak jak w Willu.
Teoria, że Hopper trafił do ZSRR przez zamykającą się dziurę w USA i wyszedł na Kamczatce wygląda spoko. (Nie wpadłam na to.)
Wiadomo kiedy 4 sezon?:)Tez uważam ze grubas siedzi w tej celi zawsze jak nie ma ciała tzn ze na 99% żyje.
Mi się zaś wydaje, że moc została od Eleven 'wyssana' i nie będzie posiadała mocy w 4 sezonie... a przynajmniej aż nie pokonają mindflayera. Ostatecznie potwór z tego sezonu był tylko cząstką, a właściwy stwór znajduje się po drugiej stronie. Być może na tym będzie opierać się 4 sezon, że mindflayer lub jakieś istoty mu podległe będą posługiwały się mocą Eleven.
Moce Jedenastki nie wynikały z emocji, czy chcenia, tylko z tego, że jej matka brała udział w rządowych eksperymentach (patrz Podpalaczka Stephena Kinga). Hopper nie jest z nią nawet spokrewniony, bo nie jest jest jej ojcem, tylko de facto ojczymem, stąd moce nie mogą ot tak przejść na kogoś innego. Łupieżca zainfekował ją tym fragmentem, który został w jej nodze i pozostają nieaktywne nawet po jego wyjęciu. Przewiduję, że moce obudzą się w momencie bardzo silnych emocji w czwartej części, na przykład gdy życie przyjaciół, lub Mike'a (albo Hoppera, bo też myślę, że on żyje) będzie zagrożone. Postać Jedenastki mocno bazuje na Podpalaczce, a tam główna postać przechodziła mniej więcej przez to samo, włącznie z wybuchem mocy po długiej przerwie.
No to jest ważna postać. List do jedenastki może być również powiązany, jako wskazówka dla widza. Hopper pisze, że przez długi czas był zamknięty w ciemnym miejscu, czy coś takiego ;) A na końcu, żeby zostawiła drzwi uchylone na 8 centymetrów.
Dodatkowo obok Hoppera była drabina, którą mógł uciec.
Co ty pitolisz. Przecież Hopper napisał ten list przed wybuchem. A drzwi mają być uchylone jak Eleven i Mike są sam na sam w pokoju.
dlatego napisałem, że to może być wskazówka dla widza, w rozumieniu od reżysera.. Oczywiście logicznie sam bohater nie wiedział co się z nim stanie, masz rację. Ale scenarzysta tak :) I ten list jest taki trochę pasujący do możliwej aktualnej sytuacji Hoppera :)
Niestety wszędzie już spoilery w całej sieci. Trzeba omijać internet. Co fajniejsi piszą kto zginął na facebooku ;)
Pewnie masz rację, choć koniec końców nie wiadomo przecież, czy żyje. Ale prawda, następnym razem się poprawię.
Ale napisałeś, że żyje, a jak ktoś nie oglądał to przecież nie wie, że zginął. Więc zaspoilowałeś, że umrze.
Z sieci:
"Dufferowie wypowiedzieli się również o tajemniczym Amerykaninie uwięzionym przez Rosjan. Stwierdzili, że ta kwestia powstała, aby doprowadzić do dyskusji i na pewno nie należy od razu zakładać, że tym więźniem jest Hopper."
Nic mi nie wskazuje by Hopper się teleportował do Rosji - żaden z ich kluczy wcześniej nie otworzył portalu. Gdyby się to udało później to akcja musiała by się przenieść do Rosji a to chyba mało prawdopodobne (np. pod względem budowania klimatu lat 80 czy miejsca pobytu bohaterów serialu).
Może jest tak, że wcześniej w Ameryce złapali jakiegoś potwora i wywieźli lub w czasie zamykania portalu zmutował on z Hopperem - dzięki temu Hopper przeżył wybuch a Ruscy wydobyli z niego potwora/larwe i go hodują.
Czy tylko ja widzę inną wersję tego co się wydarzyło? W celi nie siedzi Hopper, tylko prawdziwy ojciec 11. Dzięki niemu ruscy dowiedzieli się o portalu. Siostra 11 mówiła, że jej ojciec żyje. Moim zdaniem to wyraźne wskazówki.
Tak żyje a potem zostaje obdarty ze skóry przez predatora ,Schwarzenegger znalazł przecież jego nieśmiertelnik