Moja opinia wobec tego serialu jest pozytywna, ale nie powiedziałbym że zachwyca. Mnie natomiast interesuje wątek, o którym nikt lub prawie nikt tutaj nie wspomina. Mówię o prawdziwym programie MK Ultra prowadzonym przez CIA czyli o kontroli umysłu i wykorzystaniu psychotronicznych możliwości człowieka. Mimo to, że wiadomo o korzystaniu z tego motywu w serialu przez twórców, chyba jednak nie do końca oglądający załapali czym ten program był i może jest nadal. To jest moja interpretacja fabuły i nikt nie musi się z nią zgadzać. Krążą opinie, że ten serial jest dla dzieci, czy też nastolatków bo opowieść fantasy i bajki o potworach. Ale według mnie to alegoryczne przedstawienie jak najbardziej rzeczywistego programu Monarch czyli tworzenie niewolników seksualnych tudzież zabójców jako marionetki ludzkie dla różnych nieprawych działań agencji. W serialu mamy wiele symboli, które o tym świadczą. Potwór i alternatywna rzeczywistość mogą tu być symbolicznie pokazaną metodą traumatyzowania poprzez strach, lęki i dzięki temu umysł doznaje pokawałkowania i staje się dysocjacyjny, a więc rozdzielony tzw. DID. Widzimy w serialu jak porwany chłopiec jest bezpieczny w swoim leśnym domku( już po drugiej stronie rzeczywistości), gdyż stanowi on azyl dla tego skrawka umysłu, który walczy jeszcze ze stanem rozdzielenia. Jest wiele innych wskazówek dlaczego serial przedstawia widzowi ukryte przesłanie. Materiałów jest zbyt dużo, aby o nich tu pisać. Trzeba samemu zgłębić podstawy tego okrutnego programu tworzenia niewolników.