Rok 2024 Szōgun Rok 2024, odcinek 9
odcinek Szōgun (2024)

Szōgun | Szkarłatne niebo

Crimson Sky 1h
8,5 1,2 tys. ocen
8,5 10 1 1244
Szōgun
powrót do forum 9 odcinka

ja pierdzielę

ocenił(a) serial na 9

w scenie sepuku Mariko i jak Anginsan zgadza się obciąć jej głowę mało nie doznałem mini zawału... Za romantyczny jestem na takie sceny

ocenił(a) serial na 4
sobanek

Podczas sepuku nie ścinano głowy! Ona miała trzymać się na skrawku skóry. Ten serial to gówno.

ocenił(a) serial na 9
Charlie_Charlie_2

gust jest jak dupa, każdy ma swój...

ocenił(a) serial na 4
sobanek

Ale jaki gust??? Bredzi się o tym serialiku jaki to on jest wierny książce a ci debile wywalają się na ryj przy tak istotnej sprawie jaką był rytuał sepuku. Tak się nie robi po prostu, niezależnie od gustu i dupy

ocenił(a) serial na 9
Charlie_Charlie_2

Kiedyś od tej napinki może Ci żyłka pierdyknąć... Masz prawo do swojego zdania a ja mam do swojego oraz do tego aby Twoje mieć w dupie :)

ocenił(a) serial na 4
sobanek

Napiąć to ty możesz swoje dupsko. Czytałeś dokładnie co napisałem? Nie rzecz w gustach tylko w faktach. Dalej nie rozumiesz?

ocenił(a) serial na 9
Charlie_Charlie_2

A ty nie rozumiesz, że jak chciałbym obejrzeć film o feudalnej Japonii 16 wieku to włączył bym sobie dokument na Discovery albo History Channel ?

ocenił(a) serial na 9
Charlie_Charlie_2

A czytałeś w ogóle książkę Clavel'a? tam nie ma detalu czy kaishakuna robi tak precyzyjne cięcie, że głowa pozostaje na skrawkach skóry. Nie oczekuję od serialu fabularnego ani filmu wiarygodności 100% uważam, że serial i tak znacznie lepiej oddaje mentalność Japończyków oraz opisuje rytuały np herbaty niż serial z 80 roku i dlatego bardzo mi się spodobał. Uważam dyskusję za zakończoną bo ciężko się dyskutuje z osobą fanatycznie oczekującą wierności historycznej w filmie fabularnym. Pozdrawiam mimo wszystko

ocenił(a) serial na 4
sobanek

Obejdzie się bez pozdrowiem.

ocenił(a) serial na 9
Charlie_Charlie_2

może zamiast zgłebiać kulturę japońską ogarnij zasady polskiej najpierw

ocenił(a) serial na 4
sobanek

Mi takowej nie brakuje. Tobie najwyraźniej skoro czepiasz się at personam. Też mogę to zrobić jeżeli tego oczekujesz. Po filmie historycznym oczekuje zgodności co do przedstawionych obyczajów, nie zawsze musi  to być prawda co do historycznych wydarzeń. Więc nie pisz mi o herbacie

ocenił(a) serial na 9
Charlie_Charlie_2

Rozmowa z idiotą przypomina grę w szachy z gołębiem, nie dość że poprzewraca figury, nas ra na szachownicę to finalnie uważa, że wygrał. Życzę Ci więc dużo wiatru pod skrzydłami

ocenił(a) serial na 4
sobanek

Posłuchaj, a raczej poczytaj. Ani razu nie nazwałem cię idiotą ponieważ sprawa dotyczyła wyłącznie kwestii na ile w omawianym serialu przyłożono się do opisu obyczajów a w jakim procencie dokonano uproszczeń. Tego typu kwestie nie definiują w żaden sposób bycia idiotą. Ja nie jestem idiotą natomiast Ty jesteś zwyczajną kupą gówna omyłkowo nazywaną człowiekiem. Wrzucam cię do kloacznego dołu gdzie twoje miejsce. Bez odbioru.

ocenił(a) serial na 9