PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=402989}

Teoria wielkiego podrywu

The Big Bang Theory
2007 - 2019
8,0 172 tys. ocen
8,0 10 1 171520
6,5 19 krytyków
Teoria wielkiego podrywu
powrót do forum serialu Teoria wielkiego podrywu

Pewnie się czepiam, ale nie mogę się pogodzić z faktem, że ktoś tak racjonalny Sheldon może uznawać podróże w czasie wstecz za logiczną możliwość. Przecież już dzieci w przedszkolu wiedzą, że jest to całkowicie sprzeczne z logiką (paradoks dziadka).
Przeszkadza mi to tym bardziej, że cała reszta (przynajmniej na tyle, na ile moje mocno ograniczone pojmowanie fizyki pozwala mi to ocenić) wydaje się już jak najbardziej spójna z naukowym punktem widzenia. Nawet Sheldonowe hipotetyczne dywagacje na temat istoty teleportacji ludzi (że byłoby to de facto zabicie człowieka w jednym miejscu i stworzenie jego idealnej kopii w innym) są jak najbardziej racjonalne. Sam się kiedyś nad tym zastanawiałem i doszedłem do takich samych wniosków.

ocenił(a) serial na 9
Trias

tak... i jak ktośtak racjonalny jak sheldon może się całymi godzinami spierać o moce supermana... nie do pomyślenia.

ocenił(a) serial na 10
Trias

Zależy na jakiej fizyce się opiera Sheldon Podobno w fizyce atomów mamy docenienia z zupełnie innymi prawami, musimy pamiętać że my opieramy się na podstawowym zestawie fizyki a taka fizyka kwantowa to już totalnie inna para kaloszy, z naszego punktu widzenia może to nielogiczność (w końcu Volkanie tez uznawali podróże w czasie za niemożliwe a w ST:NG czy Voyager już akceptują ten fakt) Sheldon to geek z krwi i kości nie może po prostu będąc fanem tylu superbohaterów seriali być sceptyczny co do podroży w czasie.
jest wielu fizyków którzy spekulują na temat podroży w czasie

ocenił(a) serial na 9
Dreddenoith

Sheldon jest też zwolennikiem teorii strun, która jak na razie dla fizyki jest czystą fantastyką...

ocenił(a) serial na 7
Trias

Polecam "Jeszcze krótsza historia czasu", rozdział 10. ;)