Nie wiem czy ten temat był już poruszany, być może, bo zrobiłem lekkie przeszukanie na forum, ale nie tak od deski do deski. Ale mimo wszystko zapytam: Czy nie uważacie że postać Raja była w bardzo dużym stopniu wzorowana na postaci Feza z That 70's Show? Oglądałem ten serial już kilka lat temu i z pewnością nie pamiętam wielu szczegółów, ale jak dla mnie Raj to po prostu gorsza, mniej śmieszna wersja Feza. Z tego co kojarzę, to jednym z głównych gagów w That 70's Show była kwestia pochodzenia Feza, bo nikt nie wiedział skąd tak na prawdę Fez pochodził i nigdy nigdzie nie zostało to określone. Mimo to ja widząc go po raz pierwszy, automatycznie pomyślałem, że to Hindus, albo ktoś pochodzący z tamtych regionów, obaj mają po prostu podobną urodę, dwie "czekoladki", czy jak tam samych siebie nazywali.
I nie chodzi mi tylko o to. Jest dużo innych podobieństw: Fez jako ostatni ze swoich znajomych znalazł dziewczynę, a jego niezaspokojone potrzeby seksualne często były obiektem żartów w grupie - to samo Raj, też nie może znaleźć odpowiedniej kobiety; Fez wielokrotnie pokazywał swoje skłonności metroseksualne (był wrażliwy, lubił plotkować z dziewczynami, znał się na babskich gadżetach itp.) - Raj sam przyznał się przed rodzicami do bycia metro; obaj bohaterowie pochodzą zza granicy i często narzekają na Amerykę, nie są obeznani z jej kulturą i obyczajami, co powoduje różne zabawne sytuacje (Raj kupował swoim znajomym prezenty na święto dziękczynienia, bo przyjaciele tak mu powiedzieli, Fez nigdy nie słyszał o tradycji Halloween itp.). Dopiero niedawno uderzyło mnie to podobieństwo, przez co z odcinka na odcinek Raj coraz bardziej mnie denerwuje, zwłaszcza że w swoich poszukiwaniach kobiety zrobił się żałosny i jakiś taki nędzny, w scenach z jego udziałem z trudem odnajduję jakieś śmieszne elementy.
Dla mnie Fez wyglądał raczej na jakąś Ameryką Południową ;)
A czy była wzorowana, możliwe, choć nawet jeśli, who cares? :) Ważne, że taka koncepcja obcokrajowca sprawdza się w obu produkcjach, postacie są wyróżniające i bardzo lubiane przez fanów. Ja tam nie widzę niczego złego jak ktoś wzoruje się się na dobrych, sprawdzonych schematach, oczywiście jeśli nie jest to robione zbyt bezczelnie i nachalnie ;)
ps.
Rajesh > Fez
The Big Bang Theory >> That 70's Show
:)