dopiero teraz zauważyłem że postać Sheldona Coopera jest zrobiona jota w jota na
podobieństwo i wzór innej kultowej postaci z kultowej sagi - te same gesty, ruchy, kwestie,
nawet charakter, wszystko zaczerpnięte z tego droida... ciekaw jestem czy twórcy Big Bang
otwarcie się przyznali do tej inspiracji?
w jednym odcinku było, że chyba Raj porównał Sheldona do C-3PO, ale nie pamiętam dokładnie w którym ;)
To prawda, ale ma też w sobie trochę z Monka (Detektyw Monk). Nie wiem czy znasz ten serial, ja osobiście go ubóstwiam. Wybitny umysł, problemy z porozumiewaniem się z otoczeniem oraz mania czystości - to tylko niektóre cechy tytułowego bohatera, które jednocześnie możemy przypasować do Sheldona.
Ja myślę, że niekoniecznie chcieli upodobnić Sheldona do tego konkretnego robota z Gwiezdnych Wojen tylko ogólnie stworzyć postać, która jest tak absurdalna, że aż przypomina bardziej robota niż człowieka. W kilku odcinkach przyjaciele Sheldona zwracają uwagę Sheldonowi lub innym, że on się zachowuje tak jakby był robotem i stąd nawet odcinek w którym Raj porównuje Sheldona do C-3PO
Cały serial i prawie wszystkie gagi są inspirowane serialem Star Trek (jak zresztą praktycznie każdy serial sci-fi, albo który ma nutkę sci-fi w sobie) ;P A Big Bang Theory jest dosłownie zbiorem wszystkiego co najlepsze praktycznie z całego działu kinematografii sci-fi :)
Po prostu Sheldon jest w swoich zachowaniach tak bez emocjonalny tak jak robot, który nie ma ludzkich uczuć (jak np. C3PO) stąd pewnie to podobieństwo. W dodatku obie postacie są pokazane z komediowej strony co też dokłada do takiego skojarzenia.
Occta>>> Nie przesadzajmy nieTrekowych gagów tez jest sporo