PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=402989}

Teoria wielkiego podrywu

The Big Bang Theory
2007 - 2019
8,0 172 tys. ocen
8,0 10 1 171688
6,5 19 krytyków
Teoria wielkiego podrywu
powrót do forum serialu Teoria wielkiego podrywu

dopiero teraz zauważyłem że postać Sheldona Coopera jest zrobiona jota w jota na
podobieństwo i wzór innej kultowej postaci z kultowej sagi - te same gesty, ruchy, kwestie,
nawet charakter, wszystko zaczerpnięte z tego droida... ciekaw jestem czy twórcy Big Bang
otwarcie się przyznali do tej inspiracji?

Nu_RaKu

w jednym odcinku było, że chyba Raj porównał Sheldona do C-3PO, ale nie pamiętam dokładnie w którym ;)

ajkusz

odcinek 19 sezon 2 bodajze :D

Nu_RaKu

To prawda, ale ma też w sobie trochę z Monka (Detektyw Monk). Nie wiem czy znasz ten serial, ja osobiście go ubóstwiam. Wybitny umysł, problemy z porozumiewaniem się z otoczeniem oraz mania czystości - to tylko niektóre cechy tytułowego bohatera, które jednocześnie możemy przypasować do Sheldona.

ocenił(a) serial na 10
Nu_RaKu

Ja myślę, że niekoniecznie chcieli upodobnić Sheldona do tego konkretnego robota z Gwiezdnych Wojen tylko ogólnie stworzyć postać, która jest tak absurdalna, że aż przypomina bardziej robota niż człowieka. W kilku odcinkach przyjaciele Sheldona zwracają uwagę Sheldonowi lub innym, że on się zachowuje tak jakby był robotem i stąd nawet odcinek w którym Raj porównuje Sheldona do C-3PO

ocenił(a) serial na 8
Hexe_83

Cały serial i prawie wszystkie gagi są inspirowane serialem Star Trek (jak zresztą praktycznie każdy serial sci-fi, albo który ma nutkę sci-fi w sobie) ;P A Big Bang Theory jest dosłownie zbiorem wszystkiego co najlepsze praktycznie z całego działu kinematografii sci-fi :)

ocenił(a) serial na 1
Nu_RaKu

Po prostu Sheldon jest w swoich zachowaniach tak bez emocjonalny tak jak robot, który nie ma ludzkich uczuć (jak np. C3PO) stąd pewnie to podobieństwo. W dodatku obie postacie są pokazane z komediowej strony co też dokłada do takiego skojarzenia.
Occta>>> Nie przesadzajmy nieTrekowych gagów tez jest sporo

ocenił(a) serial na 10
MistrzSeller

Może żeby być sprawiedliwym uznajmy, że jest tam faktycznie sporo gagów Star Treckowych ale i też nieTreckowych :) Ogólnie jest masa odniesień do filmów sc-fi i o komiksowych superbohaterach (np. Flash, którego kostium czasem nosi Sheldon i którego ma na koszulkach).