Szukałem jakiegoś pozytywnie "dziwnego" anime - i znalazłem. Pierwszy odcinek tak mnie zakręcił ze ekhm - istny szok, już po kilku sec. endingu wiedziałem że to będzie jakieś dobre anime i inne od popularnych seri. Narazie jestem w połowie anime (10 odc) ale odczucia są po nim niesamowite. Co prawda nie jest to anime dla wszystkich - ma baaardzo specyficzny klimat i może wielu osobą cieżko będzie przez to przebrnąć (zwłaszcza pierwsze odcinki mogą jednych zafascynować, a innych niestety zrazić stylem). Brutalność moim zdaniem jest dawkowana rozsądnie i bez przesadzania, dźwięk jest na wysokim poziomie i odgrywa nieraz ogromną rolę ponieważ dialogi są tu zazwyczaj krótkie i całośc opiera sie na dźwiekach otoczenia itp. Polecam to anime wszystkim, chociaż zaznaczam że jest hmm "dziwne" i jest na swój sposób ambitne i trudne. pozdrawiem
PS. Jeśli ktoś zna jakieś naprawde pokręcone anime (nie muszą być takie klimaty jak to) to był bym wdzięczny za tytuły
Jako że skończyłem oglądać serie, dokończę swoją opinię:
Zakończenie moim zdnanie jest mistrzowskie (i tu poraz kolejny zaznaczam że nie wswzystkim może przypaśc do gustu:)) Historia miasta i ludzi w nim mieszkających jest dosyć przygnębiająca, ale daje do myślenia. Całość może się zdawać, że opiera na sie na "oklepanym" już temacie "ludzie-maszyny" ale tutaj sytuacja wygląda troszczkę inaczej bo, jak ktoś wcześniej gdzieś powiedział - bohaterami tego anime nie są postacie ale miasto [Lux] i poczęści muszę się z tym zgodzić.
Pozdrawiam i jeszcze raz polecam.
Osobiście oglądając Texhnolyze miałam wrażenie, że jest to bardziej dzieło sztuki niż video element kultury masowej. Faktycznie wątek "ludzie-maszyny" został to przedstawiony inaczej, chociaż miejscami przypominał mi "Ja, Robot". A po obejrzeniu pierwszych odcinków ciągle nasuwało mi się skojarzenie ze starożytnym Rzymem (igrzyska, głos miasta, pewnego rodzaju niewolnictwo, klasa mieszkająca na górze i jakoś tak klimat rysunków). Ogólnie, anime zaskakujące na każdym kroku. Po pierwszych odcinkach byłam zszokowana, bo pierwszy raz zetknęłam się z anime, które przedstawiało wszystko co najgorsze w ludziach i jakby uporczywie starało się przekonać widza, że nie ma w nich nic dobrego, ale jednak pozostawiające wątpliwości. Naprawdę dobre anime i niepowtarzalne.
Dziwnie zakręcone
+Serial Experiments Lain
+Hellsing (lepiej Ultimate ;-))
+Mind game
+Druga seria Ghost in the shell: SAC (2nd GIG)
+Death Note (co z tego, że popularny... ale dooobry!)
Texhnolyze w istocie jest niezwykły i trudno tu napisać o nim coś sensownego, więc tylko podzielę Waszą opinię. Zakończenie z całą pewnością jest mistrzowskie, anime świetnie się ogląda. Niestety, znam osoby, które stwierdziły (po trzech obejrzanych odcinkach!), że anime jest nudne i niewarte obejrzenia. Niestety, niektórzy nie umieją docenić czegoś tak cudownego- szkoda, bo nawet nie próbują. Co do Death Note robi się coraz bardziej popularny i także polecam, chociaż jeszcze nie wyszły wszystkie odcinki.