PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=789148}
7,4 131 tys. ocen
7,4 10 1 130743
7,1 45 krytyków
The End of the F***ing World
powrót do forum serialu The End of the F***ing World

Jeszcze go całego nie skończyłem ale po 6 odcinkach mogę chyba już coś napisać, no mogę napisać chyba wszystko poza opinią o zakończeniu sezonu, choć pewnie gdy ktoś to czyta to serial już mam za sobą ;) Dlatego nie zaznaczę Spoilerów bo ich nie ma w tej wypowiedzi, po prostu napiszę dlaczego warto:

+Świetne postaci, mówię o głównych bohaterach, cała ich relacja jak i przemiana wewnętrzna na tle całej historii. To chyba najlepiej wyszło serialowi.
+Dobre zdjęcia.
+Świetne dialogi.
+Historia wciąga, krótkie odcinki pozwalają go "zrobić" dość szybko.
+Długość odcinków to dla niektórych wada, a dla mnie zaleta. Dlaczego?
-Po pierwsze Jak wspomniałem szybko się go ogląda.
-Po drugie nie ma zapychaczy bo nie ma na nie czasu.
-Po trzecie przez te 20 minut dzieje się więcej niż przez (no nie wiem) pół sezonu
takiego The Walking Dead.
+Do tego narracja jest też prowadzona w dość lekki sposób.
+No i na koniec chyba coś czego pominąć się nie da. No oczywiście muzyka, kawałki są naprawdę bardzo dobrze dobrane.

Jakieś minusy? Postaci drugoplanowe, ale to tylko mały minus bo przecież w serialu skupiamy się na naszej parze bohaterów, w końcu jakieś 80% czasu jest poświęcone im" a reszta jest tylko tłem i pomaga przejść "przemianę". No ale większość jest jednowymiarowa a i wątek tych detektywów (detektywek xd?) jest... Nudny?

ocenił(a) serial na 5
WTTW_FILM

Świetny, to chyba za dużo, na pewno ciekawie opowiedziany, tyle wulgaryzmów to dawno nie słyszałam, biorąc pod uwagę format 20 minutowy, akcja się rozkręca i nagle napisy, bo koniec odcinka, skroili faceta, i przez pozostały czas (chodzi mi o resztę odcinków) jechali, chodzili, biegali, rozstali się, żeby wrócić do siebie, James taki milczący, słusznie ktoś zauważył nastoletnia wersja Dextera, ale w zestawieniu z tą dziewczyną, to chyba ona była bardziej niebezpieczna niż sam James :)
Dialogi raczej świetne nie były, ale podobało mi się sposób narracji (słyszeliśmy myśli bohaterów). Policjantki, długo mi nie zaczęło, rozkminienie, że jedna grała w GOT.
Drugi sezon bedzie czy nie, mnie to nie ruszało, żebym się zaczęła serialem zachwycać ale obejrzeć raz można...

ocenił(a) serial na 8
JOANNA108

Zachwycać się nie zaczynam, wulgaryzmy? Jak dla mnie zawsze dobrze że są bo w niektórych sytuacjach nadają krwistości dialogom. Serial już skończyłem, no i jak przewidziałem to ten wątek policjantek prowadził tylko do... Fajnej sceny jak jedna dostała kolbą w łeb XD

"akcja się rozkręca i nagle napisy, bo koniec odcinka" - To jest to jakiś problem? To serial netflixa, dzięki temu masz chęć zobaczyć co będzie dalej, włączyć następny a że cały wyszedł od razu (chyba) to cliffhangery tak nie przeszkadzają.

ocenił(a) serial na 5
WTTW_FILM

Chodziło mi , że mogli to jakoś skrócić, odcinki 4 a dłuższe ;) a nie było tego przeklinania trochę za dużo, ale w sumie masz racje, to nie był cukierkowy serial, w końcu skroili faceta, i ta frytkownica wydała się jakaś taka mniej tragiczna, w porównaniu z sceną z komiksu - to by było coś :)