PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=716921}
7,0 9,1 tys. ocen
7,0 10 1 9073
6,2 8 krytyków
The Last Man on Earth
powrót do forum serialu The Last Man on Earth
ocenił(a) serial na 9
skalp_el

Też nie wiem co jest bardziej irracjonalne

szybki1244

Bóg jest pewniejszym konstruktem niż piłka. Irracjonalna jest niepohamowana chęć wyrażania opinii na każdy temat.

Wina_Woltera

Niby jak jest pewniejszy? :)

ocenił(a) serial na 5
skalp_el

Cała ta historia jest jedną zabawą Boga. Jedyna rzecz o którą Phill prosił była kobieta i w imię zasady uważaj o co prosisz.. dostał hehe żart od Boga, a gdy już wydawało się że go zaakceptował Bóg żart ten rozwinął zsyłając mu jeszcze jedną kobietę i tak cały ten serial kręci się wokół tego żartu.

procesk

Raczej nie jest to odpowiedzią na moje pytanie, ale spoko.

skalp_el

Spytaj się astrofizyków.

Wina_Woltera

Astrofizyk rzekłby, że pewniejszym konstruktem jest piłka, bo piłka istnieje.

skalp_el

Why so serious?
http://www.polskieradio.pl/23/266/Artykul/326374,Wiekszosc-fizykow-wierzy-w-Boga

Wina_Woltera

W sumie nic z tego nie wynika. Nie wiem jak został zbadany ten procent fizyków wierzących w boga, prawdopodobnie nie został :) A nawet jeśli, to o niczym to nie świadczy. Zresztą, często poglądy fizyków o wierze, czy niewierze są zakłamywane. Niektórzy twierdzą, że Einstein wierzył w boga i podkreślają to jakąś jego wypowiedzią, a nie jest to prawdą. Tak, czy siak, to czy dany człowiek wierzy, czy nie wierzy nie ma nic do faktu, że istnienie piłki można udowodnić, a istnienia boga udowodnić nie można.

skalp_el

To co z tym zrobisz to już Twoja sprawa. Czasem warto wyjść poza "Poradnik młodocianego ateisty".

Wina_Woltera

Nigdzie nie napisałem, że jestem ateistą. Skoro wysłałeś mi taki link, to napisz może po co to zrobiłeś, bo chyba miało to jakiś cel?

szybki1244

ale piłka istnieje

ocenił(a) serial na 9
escapist92

czyli jednak rozmowa z piłką jest bardziej normalna!

skalp_el

to raczej żart do filmu Cast Away - poza światem gdzie facet rozmawia właśnie z piłką, niż żart z boga.

nieznajomy43

Tak, rozmowa z piłkami to żart z filmu "Cast Away". Ale ja piszę o rozmowie z bogiem w kontekście jego słów, że z piłką nigdy rozmawiać nie będzie.

skalp_el

czyli on nie może rozmawia z bogiem bo sam w niego nie wierzysz?

nieznajomy43

Skąd taki wniosek?

skalp_el

ze zdań ""Nigdy nie będę rozmawiał z piłką". Po czym rozmawia z bogiem", sam jestem ateistą, ale mi nie przeszkadzają ludzie wierzący.

nieznajomy43

No ok, miło, ale nie wiem teraz o co ci chodzi?

ocenił(a) serial na 5
skalp_el

Czy uważasz że rozmowa z Bogiem jest taką samą irracjonalną czynnością jak rozmowa z piłkami?

procesk

Oczywiście, że tak uważam.

skalp_el

(wiem że trochę stary post , ale co mi tam)
Nie wydaje mi się żeby sam fakt rozmowy z Bogiem, po oświadczeniu że nie będzie gadał z piłką miał być tutaj żartem. Nawet jeśli Ty uważasz to za irracjonalne, (nie wiem czemu dziwi Cię że oceniono że jesteś ateistą po stwierdzeniu że rozmowa z piłką jest tak samo bezsensowna jak rozmowa z Bogiem), to jednak miliony ludzi robi to (ROZMAWIA Z BOGIEM) codziennie, a miliardy raz na jakiś czas {czy to Jezus, Allah, czy Kriszna}, więc serio nie uważam by miało to być irracjonalne w położeniu głównego bohatera :)

lauura_1

To, że miliony ludzi rozmawia z bogiem nie oznacza, że nie jest to czynność irracjonalna :)