To

It
1990
6,8 22 tys. ocen
6,8 10 1 22458
5,8 13 krytyków
To
powrót do forum serialu To

ocenił(a) serial na 3

Doprawdy, bardziej bałam się czytając książkę, niż oglądając jej ekranizację. Totalnie nie podoba mi się sposób przedstawienia tej fascynującej opowieści. Według mnie, wiele wątków :po prostu się dzieje", bez jakiegokolwiek wprowadzenia w akcję. Film nie wyjaśnia czym jest "To" i dlaczego w ogóle istnieje. Reżyser pominął wiele znaczących elementów, które w ogólnym efekcie zmieniają historię na inną. Podczas oglądania filmu, wiele rzeczy musiałam tłumaczyć osobie, z którą go oglądałam. Gra aktorska również do mnie nie dociera. Nie polecam osobom, które oczarowane urokiem książki (tak jak ja) postanowiły obejrzeć jej ekranizację.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) serial na 10
Maryasha92

A ja właśnie będąc oczarowany lekturą zabrałem się za film i bardzo mi się spodobał. Owszem nie było wielu wątków, ale do tego już jestem przyzwyczajony, (np. Kubrick, który co prawda zepsuł Lśnienie i ten film ratowała tylko rola Nicholsona), ale z kolei Wallanceowi w Tym moim zdaniem nie udało się wszystkiego zepsuć i najciekawsze wątki zachował. Dlaczego dałem aż 10? Tim Curry w roli Pennywise był fenomenalny! Właśnie tak wyobrażałem sobie tego klauna i dlatego, bo mam słabość do tej postaci dałem 10 :) No i jeszcze genialny soundtrack, szczególnie theme Pennywise'a

ocenił(a) serial na 2
Maryasha92

Popieram Twoje zdanie. Nie wiem jak można tak zepsuć adaptację. Kurczę jeżeli się robi jakiś film na podstawie książki, nie powinno się tak wiele w nim zmieniać na swoje widzi mi się... Przynajmniej na takim klasyku jak "To". Przez 3 godzinny seans wyszukałem tyle błędów i zmian, że aż głowa boli a mogli zrobić coś naprawdę świetnego. Nie niszczmy klasyków!