PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=117482}

Tom i Jerry

Tom and Jerry
1940 - 2005
7,7 41 tys. ocen
7,7 10 1 40927
7,0 21 krytyków
Tom i Jerry
powrót do forum serialu Tom i Jerry

Czas trwania

ocenił(a) serial na 9

No nie wierzę.... już kiedyś był tu podany czas 30 minut... zgłosiłem poprawkę która została przyjęta (uśredniony czas 8 minut) a tu po jakimś czasie patrzę i znów wróciło 30 minut! No przecież każdy chyba pamięta że Cartoon Network w ciągu 30 minut puszczało 3-4 odcinki! Co ciekawsze na głównym plakacie jest napisane "14 najzabawniejszych kreskówek" -> "Prawie 100 minut zabawy!" Kto to zgłasza a co gorsza - KTO TO WERYFIKUJE?!

Gojira

Mi się wyświetla 7. :/

ocenił(a) serial na 9
donmaslanoz14

Noo bo zgłosiłem poprawkę po raz drugi i już zdążyli wprowadzić zmianę (w końcu od mojego ostatniego posta a zarazem zgłoszenia poprawki minęły ponad dwa tygodnie) ;)

Tylko czekać aż ponownie jakiś geniusz zmieni na 30 minut....

Gojira

Tylko, że przede wszystkim Tom i Jerry to żaden serial. To seria filmów kinowych, dlatego też każdy "odcinek" posiada swoją stronę na Filmwebie.

Telewizyjne emisje zazwyczaj składały się z pokazywania kilku części naraz i tak złożony program faktycznie mógł trwać pół godziny.

ocenił(a) serial na 9
eguaroc1

Nigdzie nie użyłem sformułowania "serial" w odniesieniu do Toma i Jerrego ;)

"Telewizyjne emisje zazwyczaj składały się z pokazywania kilku części naraz i tak złożony program faktycznie mógł trwać pół godziny." - no tak, tylko tu nie jest podany czas trwania bloku emisji, zwłaszcza, że nie można jednoznacznie określić ile taki blok trwa. Jest tutaj podany uśredniony czas trwania pojedynczych odcinków, a ten nie wynosi 30 minut...

Gojira

Ja bym to inaczej traktował. Ile to jest seriali animowanych, których odcinki podzielone są na dwa-trzy osobne segmenty? Mnóstwo. Ale czy wtedy taki odcinek (intro-segment a-segment b-outro) traktować jako jeden czy dwa? Wydaje mi się, że raczej jako jeden. I analogicznie widzę to w przypadku właśnie Toma i Jerry'ego, kiedy te krótkometrażówki posłużyły do poskładania telewizyjnego show, czyli już jakby innego tworu.

Zresztą ja w ogóle nie widzę sensu w istnieniu tej strony na filmwebie. Jest każda kreskówka osobno, tak powinno być i tyle starczy. Równie dobrze można by dodać serial "Szybcy i wściekli" do bazy, przecież ma już siedem odcinków, a i w TV były nieraz puszczane.

ocenił(a) serial na 9
eguaroc1

Czas odcinka nie jest kwestią tego "jak to traktujesz" tylko jak jest. W przypadku Toma i Jerrego sprawa jest bardzo prosta bo każdy odcinek opowiada całą historię od początku do końca i nie składa się z segmentów... Owa strona na filmwebie traktuje właśnie o odcinkach tej bajki a nie jej składankach, czy tworach z nich złożonych.... Jak na Comedy Central leci mega maraton kilku godzin np. Dwóch i Pół to uważasz, że jeden odcinek trwa np. 5 godzin?! Tu podaje się czym jest dany utwór a nie co z niego zrobiła telewizja czy też szalony montażysta.

Gojira

Skoro nie podaje się, co zrobiła z niego telewizja ani jak go zmontowała, to ta strona powinna zniknąć, bo Tom i Jerry, o którym traktuje, to 163 osobne filmy kinowe (z wyjątkiem jednego telewizyjnego), a to że emituje się je obecnie w telewizji, nie czyni z nich serialu. To JEST właśnie składanka. Kilka osobnych produkcji złożono, by utworzyć blok programowy. Serialem jest np. "Tom and Jerry Kids".

"Czas odcinka nie jest kwestią tego "jak to traktujesz" tylko jak jest. W przypadku Toma i Jerrego sprawa jest bardzo prosta bo każdy odcinek opowiada całą historię od początku do końca i nie składa się z segmentów..."
Nie o to mi chodzi. Taki, dajmy na to, Johnny Bravo ma 67 odcinków po 23 minuty, jednak każdy składa się 2-3 osobnych, nie powiązanych ze sobą fabularnie części. Gdyby policzyć wszystkie takie segmenty wychodzi ich 178. Więc w zależności od interpretacji można się kłócić, czy czas odcinka w takim wypadku wynosi 23 czy 7 minut. Jednak oficjalnie podaje się ilość odcinków jako właśnie 67.