Nie wiem co chciał pokazać reżyser w scenie śmierci pana Kajetana.To jak spada kukła z Pałacu Kultury?Kukła uderza w mur i odpadają jakieś jej części.Skoro scena nie mogła być robiona z udziałem kaskadera ,po co w ogóle ją kręcili(Grand mógł go zabić w bardziej "tradycyjny" sposób).A tak to powiało trochę serialem Twarzą w Twarz.Generalnie odcinek bardzo dobry ale ta kukiełka troszkę psuje wrażenie
zazwyczaj reżyser w takiej scenie każe wyrzucić aktora bez żadnych zabezpieczeń aby zwiększyć w ten sposób realizm filmu.. ;)
chyba, że potrzebny jest dubel..wtedy pojawia się kłopot ;p
Tak to naprawde życiowa rola i najbardziej romantyczna śmierć o jakiej marzy aktor:D
Też mam wrażenie, że ta scena była niepotrzebna, a kukła jak spadła tak spadła :)
Grand zabijając Kaja, działał wbrew intencji Matejewskiego, który dał polecenie Kajowi zabicia Kruszona?! Nagmatwane to...
"Grand zabijając Kaja, działał wbrew intencji Matejewskiego, który dał polecenie Kajowi zabicia Kruszona"
no nie wiem...
"on zrobi swoje, potem ty swoje, w tej kolejnosci" - Matejewski do Kaja.
Grand mial sprzatnac kruszona, Kaj granta, a Kaja na koncu oskarzyc o morderstwa np :) i sytuacja wyczyszczona, ja to tak widze :)
Jedna głupia rzecz - zauważcie, że podczas rozmowy z Matejewskim Kaj miał tę czarną szmatę na twarzy. Z Grandem rozmawiał widząc go. Może ma to jakieś znaczenie?
Zakladajac, ze Kaj nie znal sie wczesniej z Matejewskim to ta szmata miala tylko znaczenie psychologiczne w zlamaniu Kaja. Grand odchodzac powiedzial Kajowi (nie pamietam dokladnie) cos w rodzaju, ze teraz przyjdzie ktos wazny i masz wybor albo go posluchasz albo do piachu.
Pisze się GRANDA, a nie GRANTA:) To tak na przyszłość. Grand nie miał sprzątnąć Kruszona, skąd Ci to przyszło na myśl?
to nie moj pomysl, tylko sznajdera :P, "sent podobno zginal bo za duzo wiedzial, ... to kruszon wie wiecej" (cos takiego mowil sznajder) ale mniejsza z tym mnie bardziej nurtuje... zaraz sie pojawi moje pytanko w innym watku, mam nadzieje ze ktos mi rozjasni sprawe bo ja na razie nemo... :)