PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371288}
7,0 12 tys. ocen
7,0 10 1 12352
6,0 4 krytyków
Trzeci oficer
powrót do forum serialu Trzeci oficer

"Trzeci oficer" nie dał rady konkurencji

Emitowany w czwartkowe wieczory w Dwójce serial sensacyjny "Trzeci oficer" miał mniej widzów niż nadawane w tym czasie propozycje głównych konkurentów TVP 2. Produkcja cieszyła się też mniejszą popularnością niż pokazywana dwa lata temu jej poprzednia część.

Średnia oglądalność serialu "Trzeci oficer" (emisja w czwartki, zwykle o 20.40) wyniosła 1,98 mln widzów, co dało nadającej serial stacji 13,84 proc. udziału w grupie 4+ i 14,11 proc. w grupie 16-49 - wynika z danych AGB Nielsen Media Research przygotowanych dla Wirtualnemedia.pl. Dla porównywania, emitowana jesienią 2006 roku poprzednia część serialu zatytułowana "Oficerowie" przyciągała średnio 3,27 mln oglądających i dała TVP 2 19,37 proc. udziału w grupie 4+ (serial pokazywano wtedy w niedziele o 20.00).

W paśmie emisji "Trzeciego oficera" Dwójka była dopiero stacją czwartego wyboru. Liderem była wtedy TVN, która pokazywała "W-11 - Wydział Śledczy" i filmy fabularne - pozycje te wybierało 3,67 mln widzów. Na drugiej pozycji znalazła się Jedynka ("Zagubieni", "Terminator", "Londyńczycy"; 2,61 mln), natomiast trzecią lokatę zajął Polsat (gł. "Tylko miłość", filmy, "Piotr Bałtroczyk na żywo"; 2,02 mln).

Na reklamach nadawanych wokół "Trzeciego oficera" stacja zarobiła w sumie 7,7 mln zł (dane cennikowe netto, bez rabatów). Telewizja Polska najprawdopodobniej nie zdecyduje się na wyprodukowanie kolejnego sezonu serialu.

Wirtualnemedia.pl

ocenił(a) serial na 10
Michael_1610

A w porównaniu do konkurencjyjnych seriali tvp - i tak wypada najlepiej z nich:

Glina 2 sezon: 1,65 mln widzów
Pitbull 3 sezon: 1,71 mln widzów
Oficer 3 sezon: 1,98 mln widzów

ocenił(a) serial na 7
Michael_1610

Niestety dla TVP liczą się tylko wyniki oglądalności.W takim razie niech kręcą kolejne "fantastyczne " telenowele jak M jak Miłość. Będą mieli wtedy 10 mln widzów.Tylko gdzie jest misja ?

użytkownik usunięty
daro_22

Misja jest jedna - zarobić jak najwięcej. Ich mało obchodzą widzowie, oni liczą na zysk. Nieważne czy produkcja to szmira, czy ambitne kino. Jeśli ta pierwsza przyciągnie przed ekrany więcej widzów na pewno będzie kontynuowana, a ta druga nie. Fani będą oburzeni, widzowie szajsu pokroju "M jak Miłość" zadowoleni, a TVP będzie się cieszyć z wyników oglądalności.

ocenił(a) serial na 10

http://film.onet.pl/seriale/0,1872170,wiadomosc.html

ocenił(a) serial na 10
paulo90

Na szczęście mamy jeszcze ten znak zapytania ;) Skoro zastanawiają się nad III serią Gliny, to moim zdaniem jest jeszcze nadzieja na czwartego "Oficera". Oczywiście muszą zobaczyć wyniki sprzedaży dvd, zanim podejmą wiążące decyzje.

Michael_1610

TVP strzeliła sobie samobójczą bramkę.. o tym już pisaliśmy dużo wcześniej.najpierw Lost(mimo wszystko przyciaga ogromne rzesze fanów) a później Londyńczycy(jedna z najbardziej promowanych produkcji tvp).
oglądalność obniżać może też to, że duża rzesza fanów i tzw.'żelaznego elektoratu' po prostu pobierała odcinki z netu(niekoniecznie z itvp).
nie zmienia to faktu iż TO ma większą oglądalność zarówno od Gliny, jak i Pitbulla, mimo iż ten drugi był pokazywany o,mimo wszystko, lepszej porze.
a tak w ogóle to zdziwił mnie nagłówek na onecie.. wszyscy się zarzekali, że TO to koniec trylogii..a tu proszę , kolejny dobry omen ;d
miejmy nadzieję, że tvp pójdzie po rozum do głowy, ułoży sensownie ramówkę i doczekamy się Czwartego Oficera ;p
wg mnie powinien być emitowany o tej samej porze co 'Oficer'(wiosna,tvp1,czwartek,) i nie w systemie 13x45 a 13x55....

ocenił(a) serial na 4
Dunaj_2

Michaelu, chłopie wyluzju. To jest tylko serial... Co ty się tak fascynujesz losami tych bohaterów? Michael, take it easy...

ocenił(a) serial na 10
michaleczek7

Hehe - to nie jest fascynacja, tylko formuła dyskusji :) Taką przyjęliśmy na tym forum.

użytkownik usunięty
Michael_1610

Michaleczek, każdy fan ma tak Michael, mam tak i ja:) Mam też nadzieję, na powstanie czwartego sezonu.

Michael_1610

Wiesz Glina byl pomyslany jao tryptyk ,nie wiem jak powstawal scenariusz serii Oficer,ale faktycznie mogli by jeszcze jedna serie machnac i wyjasnic ,zakonczyc niektore watki.

ocenił(a) serial na 10
sedzialaguna

Teraz będą kręcić takie cuda :)

http://www.filmweb.pl/%22Tancerze%22+w+wiosn%C4%85+w+TVP+2%2C+zdj%C4%99cia+rusz% C4%85+w+lutym,News,id=47852

ocenił(a) serial na 4
Michael_1610

Chłopaki, dobra, przyznaje się, mam to samo co wy, ale.... Na punkcie pierwszego sezonu... Mam fioła napunckie "oficera"... I na punkcie Granda i Kruszona, ale ciiiii....

Michael_1610

niech ktoś mi racjonalnie wytłumaczy dlaczego TO miał gorsza oglądalnośc od W-11 ?! sie w pale nie mieści

ocenił(a) serial na 10
kusmider2222

Prawda?! Się po prostu w pale nie mieści :/

Racjonalnie to można jedynie przytoczyć dotychczasową oglądalność "Tańca na lodzie" na poziomie ok. 3 mln widzów... I wyciągnąć z tego wnioski...

użytkownik usunięty
Michael_1610

Też się dziwię, dlaczego "Trzeci Oficer" ma mniejszą oglądalność od innych produkcji. Owszem, "W11" od czasu do czasu obejrzę, ale bez przesady. Gdzie temu serialowi do trylogi...

ocenił(a) serial na 4

Skoro ty jesteś Michael, to kim ja jestem....?

michaleczek7

żeby TO emitował TVN to wielce prawdopodobne iż sytuacja byłaby odwrotna.. ja jestem za tym żeby ewentualna kontynuacja trafiła na antenę TVP1...(jest to chyba najbardziej ogólnodostępny kanał) i ramówka musi być odpowiednio ułożona,, o czym już wspominałem wcześniej

ocenił(a) serial na 10
Dunaj_2

Odpowiedz jest moim zdaniem prosta:W-11 to prostacka szmira którą zrozumie każdy nawet po szkole podstawowej(ba nawet ktoś kto dopiero do niej uczęszcza).
W-11 jedenaście jedzie na tym że ''grają''(jeśli można to tak nazwać) tam prawdziwi polijacnci i banda aktorów amatorów.
Wszystko w większości odcinków kóńczy się w jednym epizodzie nudy...ale takie które jest w stanie zrozumieć każdy....12 latek.
No a trzeci to serial wymagający zdecydowanie większego zanażowania w W-11 tego nie ma.....
No i kwestia ''piractwa internetowego'' jest tu nie bez znaczenia.....

ocenił(a) serial na 10
WOLVERINE55

Popatrzcie na to: http://hatak.pl/news/4182/WiecejCzasuHonoru/

TVP zdecydowała się na 2 sezon serialu, na którym zarobiła o 2 mln mniej niż na Trzecim Oficerze. Coś mi się zdaje, że 4 seria jest coraz bardziej realna...

użytkownik usunięty
Michael_1610

Może i będzie czwarty sezon. Za "Czas Honoru" postanowiłem się nie zabierać, kiedy zobaczyłem główne role - Wesołowski, Zakościelny itd. No jest Englert, Stelmaszyk, ale to nasze młode "gwiazdy" są głównymi bohaterami.

ocenił(a) serial na 10

W sumie dobrze zrobiłeś. W porównaniu do "Polskich dróg" to jest to nic więcej jak reklama proszku do prania. Bardzo się zawiodłem - zmarnowali jeden z najciekawszych tematów dot. Polski Podziemnej.

użytkownik usunięty
Michael_1610

Eh, gdzie te seriale typu "Polskie Drogi" czy "Czterej pancerni i pies". To były seriale. Żaden polski serialik dziejący się w czasach II wojny nie odniesie sukcesu. Dlaczego? Bo żaden nie będzie równie dobry, raczej. Kiedyś może trafi się coś fajnego. Tak samo jest z filmami akcji. Dziś wystarczy trochę bijatyk, strzelanin, pościgów i ogląda się dla rozrywki. Raz na jakiś czas lubię obejrzeć coś w tym stylu, ale bez przesady. Ja zawsze będę wolał serię o Harrym Callahanie, czasem też popatrzę na filmy z Charlesem Bronsonem. To tyle jeśli chodzi o filmy akcji. Czasem dobrze jest popatrzeć na bezmózgie kino, ale z umiarem. Bo jeśli za bardzo się tym zafascynujemy, możemy nie dostrzec prawdziwych klasyków, przykładem mogą być filmy gagsterskie. Wielu młodych nie doceni "Ojca Chrzestnego", "Nietykalnych" czy "Człowieka z Blizną", a przecież to filmy, które zyskały miano kultowych. Czy to nimi nie powinniśmy się zachwycać?

ocenił(a) serial na 8
Michael_1610

Niestety niekoniecznie. W przypadku serialu historycznego (i to jeszcze o młodych cichociemnych) dla PIS-owskiego prezesa TVP koszty mogą nie grać roli... "Czas honoru" może być potraktowany jako "element patriotycznego wychowania" młodzieży przedstawiony we współczesnej formie.
TO ma ten jeden feler dla przypadkowego widza, że przez całą serię przewija się układ, spisek. To od razu kojarzy się z Kaczyńskimi i zniechęca do oglądania. A serial jest przecież ekstraklasa.

Michael, obyś miał jednak rację:)

deflandre

deflandre .. mam wrażenie ,że jesteś chyba osamotniony z pewnymi poglądami na tym forum.. wypowiadamy tu swoje opinie nt. serialu a nie poparcie(czy brak) dla ugrupowań politycznych i konkretnych polityków.
W co drugim filmie tego typu(o ile nie w każdym) pojawia się jakiś temat spisku/układu...idąc Twoim tokiem myślenia to naprawdę bardzo nieliczne produkcje są atrakcyjne dla potencjalnego widza

ocenił(a) serial na 10
Dunaj_2

Liczę, że Ojciec Mateusz okaże się totalną klapą. Wtedy decydenci TVP zrozumieliby, że należy inwestować tylko w sprawdzone marki.

ocenił(a) serial na 7
Michael_1610

Dużo osób, z tego cowiem, jest żywo zainteresowana tym projektem i nie zdziwię się, gdy okaże się, że ten serial będzie miał widownię podobną do "Rancza"... Osobiście te pieniądze przeznaczyłbym na jakiś pożądny film psychologiczny czy adaptację klasyki w Teatrze TV, który uwielbiam... Prezes Urbański woli myśleć prościej...

ocenił(a) serial na 8
jonaszmiauczynski

No właśnie... Ponoć pilota w TVP zobaczyło 5 mln ludzi:(

ocenił(a) serial na 8
Dunaj_2

@Dunaj: nie popieram partii ani nie przedstawiam poglądów politycznych. W przypadku TVP o nakręceniu 4 serii Oficera może decydować nie tylko rachunek ekonomiczny. Dlatego piszę co może wpłynąć na powstanie lub "niepowstanie";) czwartej serii.
Aha, podobno mają znieść abonament na tv. To też mniejsza kasa na 4. Oficera;)

ocenił(a) serial na 10
deflandre

Obejrzałem tego ''Ojca Mateusza'' i muszę przyznać że jest to całkiem niezłe, taki miły relaksująy sarialik bez ambiji by być czymś wielkim ale w sumie daje rade nie powiem.....
No i Magdalena Różdzka ma mieć gośćinny występ w którymś odcinku(dla mnie to atut).

użytkownik usunięty
WOLVERINE55

Mnie też się nawet podobał ten "Ojciec Mateusz". Gra Żmijewskiego mi się podobała. Nie jest to może jakaś piekielnie ambitna produkcja, ale daje radę. Jeśli reszta odcinków będzie miała poziom tego pierwszego to lekko naciągane 8/10 wystawie temu serialowi.

ocenił(a) serial na 7

Dla relaksu też obejrzałem i cofam słowa potępieńcze... Co dla fanów "Rancza" :) ale nie tylko...:)

ocenił(a) serial na 10
jonaszmiauczynski

Wysoka oglądalność pierwszego odcinka serialu "Ojciec Mateusz".

Wyemitowany w niedzielę, 7 grudnia br., pierwszy odcinek nowego serialu "Ojciec Mateusz" spotkał się z dużym zainteresowaniem widzów. Perypetie "detektywa w sutannie" obejrzało ponad 6 mln widzów, a udziały wyniosły 50% .

Serial uzyskał w paśmie w obu grupach najlepsze wyniki wśród czterech głównych stacji (TVP1,TVP2, TVN i Polsat), a Jedynka była anteną pierwszego wyboru. W grupie 16-49 "Ojciec Mateusz" zgromadził przed ekranami prawie 2,4 mln widzów (udziały 48%).

Pilotażowy odcinek serialu wyemitowany 11 listopada zgromadził przed telewizorami ponad 5,2 mln widzów, a udziały wyniosły 38 proc. "Ojciec Mateusz" przyciągnął około 1,6 mln młodych widzów (udziały 30 proc.).

Informacja prasowa

deflandre

No i w końcu też ważniejsza prawda . Płacimy za co ? Za produkcje takie jak jakieś " M jak Miłość " i inne szajsy , które emitują ! Czego tam nie zrobią ostatniego odcinka typu " pierdo..... bomba i wszyscy zginęli " oszczędzili by wszystkim męczarni , chociaż pewnie powstałaby kontynuacja , na zasadzie , że pozbierali próbki i ich sklonowali -.- Zróbcie coś dla ludzi , bo mija coraz więcej czasu od ostatniego odcinka 3 serii , a ja zadaję sobie pytanie , oglądając czasem urywki , dlaczego nie ma kolejnych odcinków ! Takich ludzi , którzy czekają na pewno jest więcej . Czekam na dalszy ciąg Oficera i Pitbulla (sorka , że odbiegam od tematu , ale to jest ten sam przypadek) Tworzą to ludzie z pasji do pasji czy z pasji do pieniędzy ? Wiem , też trzeba zarobić , ale nikt mi nie wmówi , że nie zarobiły na siebie te seriale !

ocenił(a) serial na 10
kalliber1988

No może zarobiły ale lepiej zrobić jakąś telenowele lub serial komediowy dla idiotów(rodzinka.pl) która zarobi jeszcze więcej....
''Gorsza moneta lepszą wyparła''.