Coź... 8(opcjonalnie 9) odcinków za nami... Chyba już wszyscy liczyli na to, że scenarzysta chciał przez praktycznie 2/3 serialu podnieść napięcie u widza, aby potem w zaskakujący sposób zakończyć opowiadaną historię..Zaangażowanie Senta.. -OK(B.Topa jedna z najlepiej zagranych ról) ,Zaangażowanie Rity -OK(niech będzie.. postać ciekawa, w jakiś sposób musiała się pojawić na ekranie..fakt, że Jej pomocnicy nie są jacyś bardzo rozgarnięci ale cóż,,,,ja liczyłem na jakichś szerzej znanych aktórów a po opisach przedpremierowych myślałem, że wyciąnięcie Romka z więzienia to będzie naprawdę widowiskowa scena,, no ale jakoś przebolałem to),Zadanie dla Kruszona - no to w sumie miał być jeden z najważniejszych wątków serialu,, i scena odbicia baletnic i przesłuchanie porywaczy mogło się podobać,, ale pytam czemu u diabła Kaj przetrzymuje Sophie a Wiktor rżnie głupa,, scenariusz ma podobną składnię do 2 transzy tylko, że więcej Kruszona,,no ale do tej pory było w miarę, bo liczyliśmy, że Grand wpadnie i skonfrontuje się z Kruchym....ale jeśli czytam opis 11 odcinka ,a w nim ,ni z gruchy ni z pietruchy, Sent funduje sobie złoty strzał....no to przepraszam, ale scenarzysta jest chyba niepoważney....jeżeli chciał usunąć Jurka z filmu to mógł Go ktoś zastrzelić, mógł wpaść pod tramwaj, albo wyjechać do Krakowa i przesyłać pocztówki z gór........zimny, bez uczuć, PRZECIWNIK narkotyków i takie rzeczy się z Nim dzieją........Wielgosz do tej pory pokazywany był w jakichś migawkach..wejście to by miał jakby np. wyskoczył gdzieś ,ni stąd ni zowąd , z tym swoim 'Cześć Kruchy'.. no mógłby się nawet pojawić w alogiczny sposób do pierszwej transzy (z tym 'What what' w tle)..ale straszyć Senta?!mam one question.. w jakim celu?!
a tak na marginesie rozczarowuje mnie też powoli postać Kaja..tajemniczy, skuteczny..ale mogło by go być więcej..i nie tylko w scenach uśmiercania kolejnych osób.I tak zupełnie zjedżając z tematu..2 transza była naprawdę dobra, ciekawa.. i zasłużyła sobie conajmniej na mocne 7..ale tak było na papierze..scenariusz interesujący, wykonanie mniej..niestety..ale kilka wątków(Brodacz,Topor,Kanibal) przeniósłbym do 3 transzy..coż.. miejmy nadzieję, że się okaże, że Senta odratowali a Grand znalazł Go tam tylko przypadkiem..Scenariusz za mocno przekręcony, za mało życiowy..Wszyscy czekają na rozwiązanie i mam nadziję, że rozwiązanie będzie warte tego oczekiwania..