PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371288}
7,0 12 tys. ocen
7,0 10 1 12343
6,0 4 krytyków
Trzeci oficer
powrót do forum serialu Trzeci oficer

No i proszę Państwa - wreszcie doczekaliśmy się starcia Granda z Kruszonem. Oczywiście chodzi o savoir vivre przy stole ;) Kruszon zapomniał wziąść lekcji u hrabiego Koniecpolskiego i podobnie jak w scenie "Mam sto rąk..." Grand wyprowadził Kruszona z równowagi. Jasne, że głównie chodziło o kwestię "Ja mam dożywocie, ale dlaczego Ty w to wszedłeś?" ale to zajadanie małż w wykonaniu Kruszona rozłożyło mnie na łopatki :)

ocenił(a) serial na 10
Michael_1610

No niezła była ta scena, a Kruszon był po prostu głodny.
Mnie się podobał ten tekst Granda o tej kelnerce:-Leci na ciebie, masz branie-i kpiący uśmiech Kruszona, dalej coś o Francji:D

ocenił(a) serial na 10
WOLVERINE55

Najlepszy był motyw z oblizywaniem palców :) Kruszon wyglądał jakby to on był dresem, którego przed chwilą wypuścili z pierdla... A Grand jeszcze go dobijał swoimi żarcikami ;) Oryginalne rozwiązanie konfrontacji Grand-Kruszon - trzeba przyznać...

Michael_1610

Dokładnie, słuszne spostrzeżenie i temat.
Ale jakiegoż wyniku oczekiwaliśmy przy takim starciu.
Grand, który pracował w Emirsonie, dobrze ułożony. Wspaniała rola, niby zwykły bandzior, lecz inny. Dobrze ułożony, mający wszystkie zasady savoir vivre w małym palcu.
A Kruszon...
` Do ganiania dresiarzy między śmietnikami wystarczy`.
Cytat wypowiedziany w innym kontekście, lecz ujmujący to, czego szukałam.

Jest jeszcze fakt usprawiedliwiający Kruchego przy jedzeniu AKURAT małży i lepszym 'operowaniu' sztućcami przez Granda. Małże to był przysmak Wielgosza, co zauważyliśmy już w pierwszej serii. Obiad z Dahomejem, tuż przed jego śmiercią ;)

użytkownik usunięty
musique

Ale Kruszon powinien co nieco zapamiętać z lekcji u Koniecpolskiego ;]

Michael_1610

Dokładnie ;)
Pamiętam jak ktoś mi przytoczył przenośnię, bo.. `kto się kurą urodził, ten orłem nie umrze` ;)