PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371288}
7,0 12 tys. ocen
7,0 10 1 12343
6,0 4 krytyków
Trzeci oficer
powrót do forum serialu Trzeci oficer

Po oglądnięciu każdej z trzech części serialu nasuwają się pytania odnośnie postaci Michała Matejewskiego. Chodzi o to po czyjej stronie w określonych momentach serii działał Matejewski? Postanowiłem podzielić się z fanami swoją hipotezą. Może ona także pomóc zrozumieć dlaczego Grand w Trzecim Oficerze działa dla wywiadu.

Wskazówką, niezwykle ważną, która skłoniła mnie do napisania tej swoistej analizy są słowa wypowiedziane przez Pieczura w rozmowie z Mondem na cmentarzu (Oficerowie odcinek 13). Cytuję: "Ale Matejewski już dawno nie jest mój....Matejewski już dawno nie jest z nami". Skoro tak ważna postać jak Pieczur mówi, że "nie jest" trzeba sobie zadać pytanie, kiedy generał był w tzw. Układzie?
I tu rodzi się moja hipoteza. W czasie w którym poznajemy serial Oficer Matejewski jest w układzie. Wskazuje na to chociażby to, że ściągani są tam ważni ludzie, a jak wiele może zrobić ten człowiek przekonaliśmy się w przekroju całego serialu. Układ wymyśla strategię, która ma im pomóc w przejęciu miasta. We wszystkim ma im pomóc Grand- Jacek Wielgosz. Łącznikiem między Grandem, a resztą jest Matejewski. W odcinku "Oficerów" Aldona wraz z Alicją odwiedzają Jacka w więzieniu. Wtedy padają bardzo ważne słowa komisarz Ginko. Cytuję: "Powiedzieli Ci, że są z Wywiadu prawda? Umożliwili ci legalny powrót do kraju. Wróciłeś jako chłopiec w białej koszuli.Wynajęli ci mieszkanie, siostrę posłali do elitarnej szkoły, zaczęli stawiać zadania.Miałeś przejąć interesy Topora. Wydaje ci się, że jesteś agentem wywiadu tak? " - Oficerowie odcinek 8.
Grand wiedział, że stoją za nim wielcy ludzie, stąd też był spokojny.
W jaki sposób Matejewski odwrócił się od Układu? Tu trzeba sobie przypomnieć sceny z "Oficera", gdy policjanci doszli do niego za sprawą karty kredytowej. Moja hipoteza jest taka, że ktoś chciał, żeby doszli właśnie do Matejewskiego. Ktoś chciał żeby został on "nacelowany". Do teraz trudno wyjaśnić jakim cudem Juby mógł zapłacić kartą z nazwiskiem Michał Matejewski? No chyba, że to jakiś cudowny zbieg okoliczności. Tylko, że pan Tomczyk raczej w nie nie wierzy.
Matejewski dowiaduje się, że to jego wspólnicy chcą go wyeliminować. Robią to, bo dzięki generałowi zdobyli już zaufanie Granda. Wtedy Matejewski postanawia się w pewien sposób zemścić. Jednym ze sposobów jest uwolnienie Kruszona. Ciekawa jest obecność Matejewskiego przed bankiem, gdy trwa napad. Moim zdaniem dzieje się tak, bo zarówno Kruszon jak i Grand urzekli go na swój sposób. Matejewski chce pokazać ludziom z układu jak blisko jest wydarzeń. W Oficerach dopełnia zniszczenia byłych sojuszników.
Dlaczego przeżył Grand? Uratował go wywiad. Sprawa jest na tyle prosta, że widać jak Jacek dochodzi do siebie w scenach Trzeciego Oficera. Matejewski wiedział, że Grand jeszcze mu się przyda, a ten nie miał już innego wyjścia. W zamian za pomoc w akcji generał obiecał mu wolność i...coś na pendrivie.

Michał Matejewski to niezwykle ciekawa postać serialu. Świetnie zagrał Świętej Pamięci Maciej Kozłowski. Wybaczcie, że namieszałem, ale kto naprawdę lubi trylogię zrozumie.
Pozdrawiam:)

użytkownik usunięty
baqq_1990

Witam! Od wczoraj emitują trzecią serie trylogii pana Dejczera. Uważam że trafna jest analiza którą przedstawiasz takie same rzeczy mi się również nasuwają, otóż pomimo że był układ rządzących Trojan premierem to jakim pionkiem był Pieczur czyżby stał wyżej ponad Prezesa Rady Ministrów w ostatnim odcinku drugiej serii Mond mówi Pieczurowi 30 lat dla Was robiłem to właśnie kim on był? Co się stało z tym UB-ekiem? Po co zlikwidował Monda jak był mu usłuszny. ala mówi bodajże że pierczur był łącznikiem w legii to on wyciągnął stamtąd granda pewnie aby nie siedział w polskim wiezieniu za służenie w obcym wojsku. Matejewski był również w układzie ale się wykręcił i urywał głowy tamtym później. Tak jak napisałeś "Ale Matejewski już dawno nie jest mój....Matejewski już dawno nie jest z nami" i zaznaczam "OD DWÓCH LAT" . Po obejrzeniu dużo pytań się nasuwa, dlaczego Juby posiadał własnie kartę Matejewskiego ? jak ogladam pierwsza część to mnie zastanawia. Jak grand się uratował czyżby wojsko przyszło z odsieczą na mafie Topora i co zmusiło go do współpracy z wywiadem w trzeciej części.
Matejewski dobrze znał Wanata dlatego Kruszonowi nic nie powiedział i chciał aby inni zrobili robotę z tą bombą za niego bo by sie skompromitował i musiałby odejść. Sorry za bałagan w treści ale musiałem swoje kilka zdań powiedzieć, aż się prosi o czwartą część tego filmu. Kim on właściwie był i jaką rolę w tych wszystkich układach zajmował? mogę się zalożyć że nawet autorzy scenariusza sami nie znają odpowiedzi na to co napisali pozdrawiam:)

ocenił(a) serial na 10

A mnie jeszcze zastanawia czy Matejewski wiedział lub był zamieszany w zabójstwo Rysia.
Niby wtedy już był przeciwko ludziom z układu ale wydaje się logiczne że powinien wiedzieć o tym że chcą go zabić.....
A może chciał zyskać agenta:D.

użytkownik usunięty
WOLVERINE55

nie sądzę aby Matejewski był właśnie zamieszany, pomimo że do układu już nie należał ! ale zauważmy że wojsko chodziło wszędzie i było nawet na pogrzebie Rysia.

użytkownik usunięty

Odpowiedź na pytanie skąd Juby miał kartę Matejewskiego jest prosta i można łatwo wywnioskować z 4 odcinka "Zakup kontrowany" Otóż oglądając ten odcinek zauważamy że Kruszon dostarcza paczkę firmą która niby to obsługuje jest Trojan Horse czy to nie dziwne wg Was że nawet premier ma tak na nazwisko ; wiemy też że Matejewski nie należy już do układu tj wcześniej napisałem. Zaś oglądając drugi sezon pt. "Oficerowie" w ostatnim odcinku Mond i Pieczur na cmentarzu ich rozmowa na temat tego że jest spłukany i że pyta właśnie o Matejewskiego czy jest z nami i że dostał kartę z 200 tys złotych od niego. Wszystkiemu winien jest Pieczur on dowodził całą akcję jak i miał przychylność rządu do podejmowania decyzji. W 4 odcinku po prostu jest rewanż na Matejewskim że odszedł z układu i chcą go zniszczyć! Na resztę pytań odpowiedzi są bardzo jasne nie mam już wielkich wątpliwości co do tego... Pozdrawiam fanów trylogii i życzę miłego oglądania :)

ocenił(a) serial na 10

Dokladnie, przeoczylem nazwisko Trojan. I tak wszyscy rozwiązaliśmy zagadkę jednego z najważniejszych bohaterów trylogii :) Pozdrawiam.