"O dumni, wy na kolana
przed jasnym obliczem Pana.
W proch, na kolana, w pył [...]"
Stanisław Wyspiański "Wyzwolenie"
... Choć kwestia wypowiedziana przez Prymasa - znów pojawia się Konrad :) Gratulacje dla W.Tomczyka za dobór dialogów - takie teksty to prawdziwe literackie perełki...
Co więcej tekst wypowiedziany w kościele przez Matejewskiego (do Kruszona). No ale dość tych spojlerów - sami zobaczycie w czwartek...
Tak. W "Oficerze" był fragment "Kordiana" Słowackiego. Jeszcze jedna rzecz odnośnie Matejewskiego. Wg mnie nie skończy dobrze tej serii. Mówiąc jaśniej, albo ktoś go kropnie, albo wsadzą go do pudła. Jestem tego pewny.
W Oficerze mieliśmy śmierć Rysia i Malwiny. W Trzecim na pewno zgninie Sent. Biorąc pod uwagę zamiar stworzenia porównywalnej konwencji, wypadałoby jeszcze kogoś uśmiercić... Osobiście mam nadzieję, że nie będzie to Grand ;)
A wracając do tematu, jak Wam się podobała scena w kościele? (oczywiście pyt. dla klientów itvp :)) Ja uwielbiam ten sposób kręcenia, do tego świetna muzyka i kolejny mocny polski akcent literacki - podsumowując jedna z lepszych scen trylogii.
Wiedziałem, że ten tekst Matejewskiego to musi być cytat - zbyt literacko brzmiał jak na zwykłą serialową kwestię. Tylko nie za bardzo kojarzyłem gdzie mógł się pojawić. Ale ty Michael jak zwykle znalazłeś źródło. Gratulacje!