PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371288}
7,0 12 tys. ocen
7,0 10 1 12343
6,0 4 krytyków
Trzeci oficer
powrót do forum serialu Trzeci oficer

"O dumni, wy na kolana
przed jasnym obliczem Pana.
W proch, na kolana, w pył [...]"

Stanisław Wyspiański "Wyzwolenie"

... Choć kwestia wypowiedziana przez Prymasa - znów pojawia się Konrad :) Gratulacje dla W.Tomczyka za dobór dialogów - takie teksty to prawdziwe literackie perełki...

ocenił(a) serial na 10
Michael_1610

Co więcej tekst wypowiedziany w kościele przez Matejewskiego (do Kruszona). No ale dość tych spojlerów - sami zobaczycie w czwartek...

ocenił(a) serial na 6
Michael_1610

Tak. W "Oficerze" był fragment "Kordiana" Słowackiego. Jeszcze jedna rzecz odnośnie Matejewskiego. Wg mnie nie skończy dobrze tej serii. Mówiąc jaśniej, albo ktoś go kropnie, albo wsadzą go do pudła. Jestem tego pewny.

ocenił(a) serial na 10
Brudny_Harry

W Oficerze mieliśmy śmierć Rysia i Malwiny. W Trzecim na pewno zgninie Sent. Biorąc pod uwagę zamiar stworzenia porównywalnej konwencji, wypadałoby jeszcze kogoś uśmiercić... Osobiście mam nadzieję, że nie będzie to Grand ;)

A wracając do tematu, jak Wam się podobała scena w kościele? (oczywiście pyt. dla klientów itvp :)) Ja uwielbiam ten sposób kręcenia, do tego świetna muzyka i kolejny mocny polski akcent literacki - podsumowując jedna z lepszych scen trylogii.

Michael_1610

Wiedziałem, że ten tekst Matejewskiego to musi być cytat - zbyt literacko brzmiał jak na zwykłą serialową kwestię. Tylko nie za bardzo kojarzyłem gdzie mógł się pojawić. Ale ty Michael jak zwykle znalazłeś źródło. Gratulacje!

ocenił(a) serial na 10
M_a_r_q

Hehe dzięki :) Najlepsze jest to, że Maciej Kozłowski grał właśnie Prymasa w spektaklu „Wyzwolenie” w reżyserii Macieja Prusa (Teatr Telewizji)... Więc ten tekst jest mu bardzo dobrze znany :)