PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=371288}
7,0 12 tys. ocen
7,0 10 1 12343
6,0 4 krytyków
Trzeci oficer
powrót do forum serialu Trzeci oficer

Zapowiada się ciekawie... Porwanie dziecka Aldony,afera ze Sznajderem, dziecko Granda,Jerzy Sent, Borys Blanchard, porwanie Kruszona ... Ostatnio przeyczytałem gdzieś, że Kruszon i Grand to agenci CBŚ... Nie wiem za bardzo co o tym myśleć... W każdym razie zapowiada się ciekawie... Żeby tylko nie poszli w ślady II części, która nie była taka zła, ale mogłaby być lepsza... Oficer 10/10... Oficerowie 7/10... Trzeci oficer ? /10... Chciałbym żeby ta część była zdecydowanym nawiązaniem do częśći pierwszej... Jak będzie, zobaczymy...

michaleczek7

Co do Granda jako agenta CBŚ... Może on tym razem być po "jasnej stronie", co wcale nie znaczy, że nie będzie chciał wyrównać rachunków ze swoimi wrogami. ( na pierwszym miejscu Kruszona chyba zastąpiła Rita ?) dalej Kanibal i Topor. Więc ja myślę, że Grand może np. współpracować z Matejewskim, co nie znaczy, że w odpowiednim momencie nie "zmieni frontu"...

ocenił(a) serial na 4
Dirty

Hehe... Może byc tak jak mówisz... Swoją droga to by było nawet ciekawe...

ocenił(a) serial na 4
michaleczek7

Słyszałem, że Grand ma ponownie zaciągnąć sie do Legii Cudzoziemskiej... Myślę, że to motyw z legią byłby bardzo ciekawy... Maszeruj albo giń!

michaleczek7

To jest totalna bzdura- nikt chociaż podejrzewany o przestępstwo, a tym bardziej ścigany listem gończym (bo chyba taki wystawili) nie może się zaciągnąć do Legii.

ocenił(a) serial na 4
Dirty

NEWS: Paweł Małaszyński znów uwikłany w tajemniczą aferę...
Słoneczna, ciepła Nicea we Francji. Paweł Małaszyński (31 l.) spaceruje brzegiem błękitnego morza. Uśmiechnięty, pogodny - wygląda na bardzo zrelaksowanego. Do tego ma nową króciutką fryzurę, w której wygląda jak rasowy twardziel.

Nad Lazurowe Wybrzeże aktor nie wybrał się jednak na wakacje, ale do pracy. Malownicze krajobrazy Nicei posłużyły za plan zdjęciowy serialu "Trzeci oficer" w reżyserii Macieja Dejczera (52 l.).

- Serial opowiada o międzynarodowej aferze, która zahacza o Al-Kaidę oraz europejski terroryzm - zdradza nam Maciej Dejczer, reżyser.
Afery i terroryzm
- Mówi też o broni masowego rażenia, która w każdej chwili może zostać wykorzystana, zagrażając ludzkości. Część akcji serialu została więc przeniesiona do Europy, m.in. do Nicei. Były tam kręcone zdjęcia z udziałem serialowego Granda (Paweł Małaszyński) oraz generała Matejewskiego (Maciej Kozłowski, 52 l.), który rozpracowuje tę gigantyczną aferę - opowiada.
Grand to znacząca postać w serialu, ale nie najważniejsza. Głównym bohaterem trzeciej części serialowej trylogii jest Tomasz Kruszyński (Borys Szyc, 29 l.). Cała dramaturgia serialu dotyczy właśnie tej postaci. Tomasz będzie uwikłany w wielką i niebezpieczną aferę. I po raz kolejny zostanie bezwzględnie wykorzystany.

Grand w Legii?
Jaką rolę odegra w tym wszystkim Grand?

- Pojawi się nagle i zupełnie zmieni bieg wydarzeń. Ale tego, czy przystojny oficer stanie po jasnej, czy ciemnej stronie mocy, nie mogę zdradzić - mówi tajemniczo Dejczer.

Można się jednak domyślać, że serialowy Grand zechce ponownie zaciągnąć się do legii cudzoziemskiej - stąd ta króciutka fryzura. Legionistami bardzo często stają się ludzie, którzy chcą zerwać ze swoją przeszłością, rozpocząć nowe życie. Legia przyciąga też wszelkiego rodzaju awanturników i pasjonatów, a także mężczyzn żądnych przeżycia przygody. A do serialowego Granda pasują przecież wszystkie te określenia.
Być może wszystkie "złe uczynki" Granda zostaną "zapomniane" przez CBŚ i będzie się mógł do tej Legii zaciągnąć...

michaleczek7

Czytałem tego newsa i to niczego nie dowodzi. Zresztą jak sobie w ogóle wyobrażasz taką sytuację ?

ocenił(a) serial na 4
Dirty

No właśnie jakoś nie mogę sobie wyobrazić tej całej sytuacji... Zobaczymy co wymyśli scenarzysta.....

Dirty

Właśnie największe bandziory idą do Legii. Jeżeli nie chcą np odsiadywać 5 lat wyroku w więzieniu, idą na dajmy na to 8 lat do Legii i lądują gdzieś w Afryce bądź innym zakątku świata i pilnują,aby plemiona się nie pozabijały,

ocenił(a) serial na 10
michaleczek7

Myślicie, że pójdą w tę stronę? -> http://www.youtube.com/watch?v=kBwZ3kmXDjE

ocenił(a) serial na 4
Michael_1610

Tak było 10 lat temu. O ile mi wiadomo teraz juz tak nie jest.

michaleczek7

Znam kilka przypadków osób, które trafiły do Legii i było to właśnie w takich okolicznościach. Możliwe,że teraz coś się w tej kwestii zmieniło,ale nie ma co ukrywać- żaden normalny człowiek do Legii nie pójdzie, sam awanturnik, "psychopata" i człowiek żądny przygód.A przeważnie ttacy ludzie mają wyroki.

Binula

Ja się nie chcę kreować na jakiegoś eksperta (bo nim nie jestem),ale... Legia cudzoziemska jest główną siłą Francji w akcjach zagranicznych- jest zawsze wysyłana w pierwszej kolejności (szczególnie jednostki bojowe), wieć musi mieć najlepszy sprzęt i najlepszych ludzi- zdrowych fizycznie i psychicznie. Z tego co czytałem duży odsiew jest przy rozmowach z kontrwywiadem- wystarczy, że przyłapią na kłamstwie i już ma się możliwość wstąpienia zamkniętą na zawsze. Mogą ewentualnie przymknąć oczy na drobne przestępstwa np. kradzieże, bójki, nie płacenie alimentów. Po co ludzie idą do Legii ? 1. Jest to jedyna tego typu armia na świecie, bardzo elitarna, brała udział w ogromnej ilości wojen. 2.Chęć przeżycia przygody, sprawdzenia się, zarobienia dużych pieniędzy (ale zbyt duże one nie są szeregowy legionista dostaje ok. 1000 euro/miesiąc). 3. Chęć zerwania ze "starym" zyciem- nowe środowisko, możliwość uzyskania nowej tożsamości, zrobienie kursów zawodowych (kierowca, elektryk, fotograf itp. Więc na psychopatów tam nie ma miejsca- dawno temu byłoby łatwiej takiemu się dostać (ciężko było zwerfikować tozsamość), teraz na "dzień dobry" kandydata sprawdza Interpol.

Dirty

A po co ktoś z wyższej półki miałby chcieć zerwać z przeszłością? Trochę to nielogiczne. Ludzie, którzy są w Legii dostają częśc wypłacone co miesiąc,a część jest odkładana na ich specjalną książeczkę, całość jest wyplacana po zakończeniu służby w Legii. Kiedyś po 15 latach dostawałeś 1,5 miliona Euro, nie wiem jak jest teraz.

Binula

Ja nigdzie nie mówię o ludziach z "wyższej półki", do Legii może iść każdy, kto spełnia określone warunki psychofizyczne i społeczne, więc ktoś, kto np. wyrwał się z biedy, problemów osobistych (np. rozpad rodziny, utrata pracy) może zechcieć trwale oderwać się od swojego wcześniejszego życia. Jeżeli chodzi o pieniądze- nie orientuję się dokładnie- dawniej ( na pewno do połowy lat 90-tych) dostawało się do ręki i "hulaj dusza", teraz wiem, że na konto, ale czy cała kwota, czy tylko część ? Nie wiem. Rzeczywiście na emeryturę można odejsć po 15 latach- jej wysokość jest uzależniona min. od stopnia- niektórzy kończą na starszym kapralu- jest to minimum, bo mając kaprala można służyc tylko 11 lat, inni dochodzą do chorążego-jest to najwyższy stopień podoficerski, oraz jednostki (w bojowych kasa oczywiście największa) O oficerce nie ma co marzyć, bo w zasadzie tylko francuzi są oficerami, no i wyjątkowo "długowieczne" i wytrwałe jednostki ( o dużym szczęściu nie wspominam) :)))

Dirty

Można wiedzieć skąd masz takie informacje?

ocenił(a) serial na 9
Dirty

Francuzow do Legii chyba nie biora. To jest podobno taka formacja, gdzie przyjmowani sa obcokrajowcy. Czy sie myle? Sama nazwa na to wskazuje.

bogus_2

Z tego co się orientuję, to ok. 90 % oficerów jest francuzami- ale oni nie są legionistami. Francuzi w Legii są niezbędni- od samego początku wszystkie rozkazy są wydawane po francusku. Teoretycznie nie mogą być legionistami, ale zmienia się im obywatelstwo na kandayjskie, czy belgijskie. W razie czego...wiadomo.

Dirty

Nie zmienia im się, człowiek po Legii Cudzoziemskiej ma wolny wybór jakie chce mieć obywatelstwo, dowolne. Większość wybiera kanadyjskie, bo to się najbardziej opłaca. Możesz sobie wybrać francuskie, niemieckie, belgijskie, amerykanskie, jakiekolwiek. Gros byłych legionistów jest w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, Niemczech, itd.

Binula

Niby jak to sobie wyobrażasz ? Legia daje obywatelstwo jakiegos tam kraju ot tak ? Obywatelstwo moze nadać tylko ten konkretny kraj rozumiesz ? Tu chodzi o coś innego- Legia jak się można domyślić została stworzona min. po to, żeby walczyć dla Francji, bez potrzeby użerania się z opinią publiczna, protestami, żeby "nasi chłopcy" żyli sobie bezpiecznie. Wyobrażasz sobie jaki by wybuchł skandal, jakby zginął francuz służący w Legii ? Każdy by sobie zadawał pytanie: "To po cholerę płacimy tyle cudzoziemcom ?" Właśnie dlatego francuzom zmienia się obywatelstwo, ale tylko na czas służby (jakby co podaje się, że zginął np. Belg). Inni legioniści mogą się starac o obywatelstwo francuskie po 5 latach służby. Można się starać nawet o zmianę tożsamości, ale... 1. imię i nazwisko zmieniaja w miarę możliwości na odpowiednik francuski, 2. bez zmiany zostaje data i miejsce urodzenia- więc i tak wiadomo skąd jesteś ;) Robi się to oczywiście już w czasie służby, ale mozna się wtedy pożegnać z przepustkami, urlopami (bo przecież się ukrywasz), a później będzie problem z doliczeniem służby do emerytury.

Dirty

Mówię tylko to co wiem,a mam znajomego, który po 15 latach służby dostał niemieckie obywatelstwo. Miał do wyboru i wybrał właśnie takie, przy czym później narzekał,że nie wybrał amerykańskiego.

michaleczek7

Francuzi tez służą w legii jednak na czas slużby zmienia im sie obywatelstwo na Belgijskie, Kanadyjskie, Szwajcarskie, badz rejestruje sie ich jako obywateli Luksemburga. Jednak to jest mniejszosc, ponizej 10% legionistów.